Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκία: «Προβοκάτσια οι κυπριακές γεωτρήσεις»

07.11.2011 | 13:15
Η Τουρκία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Κύπρο για χάρη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ούτε την Ε.Ε. για χάρη της Κύπρου, δήλωσε ο τούρκος υπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Εγκεμέν Μπαγίς. Ο ίδιος τόνισε πως μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις του Κυπριακού και να ξεκαθαρίσει κατά πόσον είναι εφικτή η λύση.

Η τουρκική πλευρά δεν είναι μόνον ένα βήμα μπροστά στο Κυπριακό, αλλά χίλια βήματα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαγίς, σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, και κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά πως απορρίπτει κάθε πρόταση. Στο σημείο αυτό επανάλαβε ότι η Ε.Ε. έκανε λάθος που ενέταξε την Κυπριακή Δημοκρατία στους κόλπους της και αυτό, υποστήριξε, το παραδέχονται και οι αρμόδιοι της Ε.Ε. κατά τις κατ' ιδίαν συζητήσεις των.

Όσο για το θέμα της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας, ο Τούρκος υπουργός ισχυρίστηκε πως αν οι Ελληνοκύπριοι αναγνωρίσουν το αεροδρόμιο Τύμβου για τις διεθνείς πτήσεις, τότε και η Τουρκία θα ανοίξει τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της (τα οποία όπως υπενθύμισε, ήταν ανοικτά για την Κυπριακή Δημοκρατία μέχρι και το 1987), διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το άνοιγμα λιμένων και αεροδρομίων δεν σημαίνει διπλωματική αναγνώριση.

Η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς, ανέφερε ο κ. Μπαγίς, αποδεικνύει πως δεν επιθυμεί τη λύση στο Κυπριακό, η οποία -όπως σημείωσε- εφ' όσον θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα, θα είναι προς όφελος όλων. Μέχρι το τέλος του έτους, διεμήνυσε, θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και να ξεκαθαρίσει κατά πόσον είναι εφικτή η λύση.

Τέλος, ο Εγκεμέν Μπαγίς χαρακτήρισε «προβοκάτσια» την ενέργεια της ελληνοκυπριακής πλευράς να προχωρήσει σε γεωτρήσεις για φυσικό αέριο και πετρέλαια.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

"Έχουμε εναλλακτικά σχέδια για τη Κύπρο",δηλώνει ο Μπαγίς

"Η Τουρκία δεν έχει αντιληφθεί τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ"

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ