Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Wikileaks:Οργισμένος ο Καντάφι γιατί δεν έστησε σκηνή στο Σέντραλ Παρκ.

04.12.2010 | 09:25
Ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι, εξοργισμένος από την άρνηση των αρχών της Νέας Υόρκης να του επιτρέψουν να στήσει την σκηνή του στο Σέντραλ Παρκ, έχει καθυστερήσει εσκεμμένα τη μεταφορά εσβεσμένων πυρηνικών καυσίμων, σύμφωνα με αμερικανικό έγγραφο που διέρρευσε από τον ιστότοπο WikiLeaks και δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα Τάιμς της Νέας Υόρκης.

  

  Το φορτίο επρόκειτο να είναι το τελευταίο από το απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου της Λιβύης που επρόκειτο να μεταφερθεί για επανεπεξεργασία στη Ρωσία, με βάση τα συνεννοηθέντα στην ιστορικής σημασίας συμφωνία του 2003 με τη διεθνή κοινότητα για τον τερματισμό του λιβυκού προγράμματος παραγωγής όπλων μαζικής καταστροφής με αντάλλαγμα τη διεύρυνση της συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας.

    Μολαταύτα, το ρωσικό μεταφορικό αεροσκάφος που είχε μεταβεί στην Τρίπολη για να παραλάβει το τελευταίο φορτίο, τον Νοέμβριο του 2009, είχε αναχωρήσει άπραγο, αφήνοντας το εξαιρετικά ευαίσθητο φορτίο του μέσα στα βαρέλια στο κέντρο έρευνας και μάλιστα με πλημμελή φύλαξη.

   

Η αμερικανική πρεσβεία στην Τρίπολη ανέφερε στην Ουάσιγκτον πως εάν το ουράνιο «δεν απομακρυνόταν από τις θήκες του εντός τριών μηνών, οι αύξουσες θερμοκρασίες του θα μπορούσαν να διαρραγούν και να διαρρεύσει ραδιενεργό υλικό».

    «Οι ανησυχίες για την ασφάλεια και μόνον υπαγορεύουν ότι θα πρέπει να επιστρατεύσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να βρεθεί μία έγκαιρη λύση στο πρόβλημα τούτο και να κρατήσουμε την όλη υπόθεση μακριά από τον Τύπο», τόνισε ο αρμόδιος διπλωμάτης, σύμφωνα με το διαρρεύσαν έγγραφο.

  

  Ο Καντάφι κατά πάσα πιθανότητα εμπόδισε τη μεταφορά διότι είχε παρεξηγηθεί από την άρνηση να του επιτραπεί να στήσει τη σκηνή του στο Μανχάταν κατά τη διάρκεια της ΓΣ του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο του 2009. Επίσης του είχε απαγορευθεί να επισκεφθεί το Σημείο Μηδέν των τρομοκρατικών επιθέσεων του 2001.

Tags:

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ