Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χειρόγραφο σημείωμα Χριστόφια για τα εκρηκτικά στο Μαρι.

19.09.2011 | 00:24
Χειρόγραφο σημείωμα, ημερομηνίας 12 Φεβρουαρίου 2009, του τέως υπουργού Άμυνας, Κώστα Παπακώστα, στο οποίο αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας έδωσε τις οδηγίες αποθήκευσης των εκρηκτικών του πλοίου "Monchegorsk" στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς στο Μαρί, δημοσιεύει η εφημερίδα "Αλήθεια", προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ΑΚΕΛ.

   

Το σημείωμα είναι γραμμένο πάνω σε αναφορά του τέως αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Σάββα Αργυρού για το κόστος μεταφοράς του φορτίου από το λιμάνι Λεμεσού στην ναυτική βάση, αναφορά που διαβιβάστηκε με την ένδειξη "Πολύ επείγον" προς τον τότε Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Άμυνας. 

   

Στο χειρόγραφο, που φέρει τη μονογραφή του τέως υπουργού, αναφέρεται πως "μετά από οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας το υπουργείο Άμυνας αναλαμβάνει τον συντονισμό της όλης επιχείρησης για εκφόρτωση του απαγορευμένου υλικού από το εν λόγω πλοίο και μεταφορά του στην ναυτική βάση στο Μαρί. Ως εκ τούτου παρακαλώ όπως εγκρίνετε τη διενέργεια των σχετικών δαπανών, που απαιτεί το ΓΕΕΦ και στη συνέχεια να διευθετήσετε με το Υπουργείο Οικονομικών την κάλυψη τους με επιπρόσθετες πιστώσεις".

   


Στην κατάθεση του στην Ερευνητική Επιτροπή για την φονική έκρηξη στην ναυτική βάση ο Πρόεδρος Χριστόφιας αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι είχε δώσει οποιεσδήποτε οδηγίες για αποθήκευση του επικίνδυνου φορτίου και υποστήριξε ότι η ναυτική βάση ήταν επιλογή του πρώην αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Κωνσταντίνου Μπισμπίκα.

   

Προχθές ο ερευνών επίτροπος Πόλυς Πολυβίου, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αν έχει απαντηθεί το ερώτημα ποιος έδωσε τις οδηγίες για την αποθήκευση του φορτίου στην ναυτική βάση, είπε πως τέθηκε ενώπιον του μαρτυρία που σχετίζεται με την επιλογή της ναυτικής βάσης στο Μαρί ως χώρου φύλαξης των εμπορευματοκιβωτίων, προσθέτοντας ότι στο πόρισμα θα εκφράσει άποψη σε σχέση με το ποιος επέλεξε το Μαρί.

    Από την πλευρά του Προέδρου Χριστόφια, ο οποίος βρίσκεται στο Λονδίνο καθοδόν προς Νέα Υόρκη, δεν υπήρξε μέχρι τώρα οποιαδήποτε αντίδραση στο δημοσίευμα της "Αλήθειας".

   

Το δημοσίευμα, ωστόσο, σχολίασε ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης, ο οποίος σε γραπτή δήλωση αναφέρει ότι η εφημερίδα "στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης στοχοποίησης του προέδρου της Δημοκρατίας για το δυστύχημα στο Μαρί, επιχειρεί να υποβάλει στους αναγνώστες της ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέλεξε ως χώρο αποθήκευσης των εμπορευματοκιβωτίων το Μαρί". 

   

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ "μέσα από το ίδιο το σημείωμα καταγράφεται με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι οι οδηγίες που είχε δώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφορούσαν αποκλειστικά την ανάληψη από πλευράς του υπουργείου Άμυνας της ευθύνης συντονισμού της όλης επιχείρησης για την εκφόρτωση των εμπορευματοκιβωτίων".

   

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ καταγγέλλει την εφημερίδα ότι προσπαθεί "μέσα από ψέματα και διαστρεβλώσεις να συντηρήσει την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που καλλιεργείται εδώ και δύο μήνες από πολιτικά πρόσωπα και μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ", επιχειρώντας να προκαταλάβουν, όπως αναφέρει, το περιεχόμενο του πορίσματος της Επιτροπής. Και γι΄αυτό καλεί τον κ. Πολυβίου να τοποθετηθεί επ' αυτής της ενέργειας των συγκεκριμένων εφημερίδων και "πολύ περισσότερο για το αν τα όσα καταγράφονται είναι προϊόν πληροφόρησης από την ίδια την Επιτροπή".

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ