Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Χωρίς ήθος και θάρρος" κατά το ΓΕΣ,όσοι αρνούνται να πάνε Αφγανιστάν.

03.02.2011 | 04:54
Με μία διαταγή σε πολύ αυστηρό ύφος και με σκληρούς χαρακτηρισμούς για τα στελέχη των ΕΔ,η Διεύθυνση Προσωπικού του ΓΕΣ, κήρυξε...πόλεμο σ΄ όσους αποφεύγουν την συμμετοχή τους σε «ειρηνευτικές» αποστολές τύπου Αφγανιστάν. Το ΓΕΣ «κατηγορεί» στελέχη του ότι «προφασίζονται ασθένειες» που δεν υπάρχουν και αφήνει υποννούμενα για στρατιωτικούς γιατρούς οι οποίοι διευκολύνουν τους δήθεν ασθενείς να αποφεύγουν τις αποστολές εκτός συνόρων.

Σύμφωνα με επιστολή στελέχους προς τον ΣΥΣΜΕΔ, η διαταγή του ΓΕΣ αναφέρει επί λέξη:

«1. Σας γνωρίζουμε ότι τον τελευταίο καιρό έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο, στελέχη για τα οποία η Υπηρεσία εκδίδει διαταγή συμμετοχής τους στη δύναμη ειρηνευτικών αποστολών στο εξωτερικό, χωρίς αυτό να είναι επιθυμία τους, να προφασίζονται και να εμφανίζουν διάφορα προβλήματα υγείας, προκειμένου να επιτύχουν τη μη συμμετοχή τους στις εν λόγω αποστολές. Προς επίτευξη του στόχου τους μεταβαίνουν σε ιατρούς ιδιώτες, της Μονάδας τους ή Στρατιωτικού Νοσοκομείου απ ́ όπου χαρακτηρίζονται ελεύθεροι υπηρεσίας ή ως μη δυνάμενοι να μετακινηθούν ή λαμβάνουν αναρρωτικές άδειες, χωρίς να υφίσταται πραγματικά θέμα υγείας.

2. Η παραπάνω ενέργεια είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα των στελεχών του Στρατού. Μία τέτοια συμπεριφορά οδηγεί για το στέλεχος στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για άτομο το οποίο στερείται ήθους και θάρρους, το οποίο μπροστά στην ικανοποίηση του προσωπικού του συμφέροντος, αγνοεί παντελώς την κάλυψη επιτακτικών υπηρεσιακών αναγκών.

3. Κατόπιν των παραπάνω και προς εξάλειψη αυτού του φαινομένου, έστω και αν αυτό έχει παρατηρηθεί σε περιορισμένο αριθμό περιπτώσεων, καθορίζονται τα παρακάτω:

α. Οι Διοικητές των Μονάδων – Ανεξάρτητων Υπομονάδων των στελεχών τα οποία οριζόμενα να συμμετάσχουν σε ειρηνευτική αποστολή εκδηλώσουν την εν λόγω συμπεριφορά, να προβαίνουν σε λεπτομερή έλεγχο των ενεργειών των στελεχών αυτών, προς διαπίστωση της ορθότητας – νομιμότητας.
Συγκεκριμένα να γίνεται έλεγχος:

(1) Στο τρόπο μετάβασης στον ιατρό ή στο Νοσοκομείο (παραπεμπτικά, επείγοντα περιστατικά κλπ).

(2) Στην αρμοδιότητα και στο ύψος της δικαιοδοσίας χαρακτηρισμού ως ελεύθερου υπηρεσίας – ασκήσεων.

β. Η λήψη αναρρωτικής αδείας, καθώς αυτή έχει εγκριθεί από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή και ως εκ τούτου δεν αμφισβητείται η αναγκαιότητά της, να συνεκτιμάται στην όλη συμπεριφορά στελέχους, το οποίο τελικά λόγω προβλήματος υγείας δεν συμμετείχε, στην ορισθείσα γι ́ αυτό, ειρηνευτική αποστολή εξωτερικού.

γ. Με την εκδήλωση της παραπάνω περιγραφόμενης συμπεριφοράς να ενημερώνεται άμεσα ο προϊστάμενος της Μονάδας Σχηματισμός, προκειμένου αφενός να ελέγξει τη νομιμότητα της συμπεριφοράς των υγειονομικών οργάνων της δύναμής του και αφετέρου, αφού βεβαιωθεί ότι πρόκειται για εσκεμμένη ενέργεια να μεριμνήσει για την υποβολή ειδικής έκθεσης για το στέλεχος στη Διεύθυνση του Όπλου – Σώματός του, προκειμένου αυτή να τηρείται στον ατομικό του φάκελο, πέραν τυχόν πειθαρχικού ελέγχου.

4. Συναφώς με τα παραπάνω τονίζεται ότι η Υπηρεσία σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί στέλεχος, το οποίο πραγματικά
αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας, να ην ενδιαφερθεί και ενεργήσει προς επίλυσή του, σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή. Αποδεδειγμένα εσκεμμένες όμως ενέργειες να αντιμετωπιστούν με ιδιαίτερη αυστηρότητα και να τύχουν ιδιαίτερης εκτίμησης κατά την αξιολόγηση και επαγγελματική εξέλιξη του στελέχους.

5. Της παρούσης, αντίγραφο της οποίας να τοποθετηθεί στους φακέλους των Διοικητών όλων των κλιμακίων, να λάβει γνώση το σύνολο των στελεχών, βεβαιώνοντας με την υπογραφή τους ότι αυτή έγινε κατανοητη.


Ο ΣΥΣΜΕΔ αντέδρασε σε ανάλογο ύφος. Σε ανακοίνωσή του υπενθυμίζει ότι η κύρια αποστολή των ΕΔ είναι η άμυνα της χώρας:

“α. Από την μεταπολεμική περίοδο μέχρι και σήμερα, η Ελλάδα αποτέλεσε και εξακολουθεί να αποτελεί νησίδα ειρήνης, σταθερότητας και προόδου στην περιοχή των Βαλκανίων, αποστολή δε των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και δη του Στρατού Ξηράς είναι να εξασφαλίζει την άμυνα της Χώρας και να υπερασπίζεται την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα αυτής.

β. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στα πλαίσια συμφωνιών και αποφάσεων του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και του ΟΗΕ απέστειλαν και εξακολουθούν να αποστέλλουν υλικά, μέσα και προσωπικό. Το τελευταίο ειδικά διάστημα, με την οικονομική κρίση, τη βάναυση και αναίτια μείωση των απολαβών, την απαξίωση και καταρράκωση του ηθικού του προσωπικού, η επάνδρωση των αποστολών γίνεται χωρίς κανένα προγραμματισμό για τα στελέχη, προηγούμενη έγκαιρη προειδοποίηση αυτών και παρά τη θέληση των εντελλομένων για συμμετοχή σε αυτές Ελλήνων στρατιωτικών, γεγονός το οποίο εμφανώς επιβεβαιώνεται στην παράγραφο 1 του φερόμενου, ως αληθινού, εγγράφου της ως άνω επιστολής.

γ. Οι συμμετέχοντες Έλληνες στρατιωτικοί στις παραπάνω ειρηνευτικές αποστολές, οποιοδήποτε κίνδυνο και εάν αυτές ενέχουν, αποζητούν την υποτυπώδη αποκατάσταση της όποιας οικονομικής απώλειας υφίστανται και την εξασφάλιση των οικογενειών τους από ενδεχόμενη σωματική (σοβαρή ή και θανατηφόρα) βλάβη τους, μέσω νομοθετικής πράξης από την Πολιτεία.

3.Θεωρείται ότι τέτοιες διαταγές οδηγούν σε καταστρατήγηση και ποινικοποίηση των βασικότερων εκ των δικαιωμάτων των ένστολων εργαζόμενων, όπως η από πλευράς ιατρικού προσωπικού παροχή ιατρικής περίθαλψης και η από πλευράς ένστολου προσωπικού λήψη της.

4. Επιπρόσθετα, διαταγές αντίστοιχου ύφους και περιεχομένου θυμίζουν προσπάθειες αναβίωσης εποχών, εργασιακών σχέσεων και συνθηκών του σκοτεινού παρελθόντος, το οποίο εξοστρακίστηκε και κλειδώθηκε στα χρονοντούλαπα της ιστορίας από τον Ελληνικό λαό και πλήττουν εργασιακά δικαιώματα που με τόσο αγώνα κατακτήθηκαν και πέρασαν τους πυλώνες των στρατοπέδων, με βήματα αργά αλλά σταθερά.

Tags: ΔΕΛΤΙΟ

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ