Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ζητείται η άρση ασυλίας του Ι.Κοραντή για προμήθεια της ΕΥΠ.Τι αναφέρει το πόρισμα εισαγγελέα

22.03.2012 | 22:28
Αίτημα άρσης ασυλίας του βουλευτή Επικρατείας του ΛΑΟΣ και πρώην διοικητή της ΕΥΠ, Ιωάννη Κοραντή, αποστέλλει στην Βουλή η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ευγενία Κυβέλου. Αφορά διαγωνισμό της ΕΥΠ για τη δημιουργία «Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών Διασυνοριακής Ασφάλειας».

Κατά την Εισαγγελέα, η Βουλή καλείται να διερευνήσει αν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της απόπειρας απάτης κατά συναυτουργία σε βάρος των συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και της απάτης σε βάρος του δημοσίου κατά συναυτουργία, που είναι κακουργήματα.

Αφορμή για την εισαγγελική έρευνα στάθηκε πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, το Δεκέμβριο του 2010, στο οποίο γινόταν αναφορά στο ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων κατά την προκήρυξη, από την ΕΥΠ, διαγωνισμού για το έργο «Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών Διασυνοριακής Ασφάλειας κατά τη μετακίνηση Ανθρώπων και Αγαθών».

Στόχος του εν λόγω έργου, κατά την προκήρυξη του διαγωνισμού, ήταν «η ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών και κυρίως όσων εμπλέκονται με το εμπόριο...».

Ολα ξεκίνησαν το 2006, όταν έπειτα από πρόταση της ΕΥΠ, με απόφαση του Ειδικού Γραμματέα της Κοινωνίας της Πληροφορίας του τότε υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, το έργο εντάχθηκε σε πρόγραμμα για να χρηματοδοτηθεί κατά 75% από την ΕΕ (Γ' ΚΠΣ) και κατά 25% από Εθνικούς Πόρους.

Το συνολικό ποσό που προβλέφθηκε ήταν 1.583.120 ευρώ και μετά από διεθνή κλειστό διαγωνισμό, το ανέλαβε η κοινοπραξία «Πλανητική ΑΕ» και «Pansystems AE», το Μάϊο του 2008.

Παρά το ότι η αρχική διάρκεια του έργου ήταν επτάμηνη, σημειώθηκαν πολλές επεκτάσεις παράδοσής του, τέθηκε εκτός του κοινοτικού προγράμματος, στη συνέχεια επανεντάχθηκε και τελικά βγήκ και πάλι εκτός οριστικά το Σεπτέμβριο του 2010.

Στο εισαγγελικό πόρισμα αναφέρεται ότι αν και το έργο δεν παραδόθηκε ποτέ ολοκληρωμένο, εντούτοις καταβλήθηκαν 665.065,89 ευρώ, αλλά δεν καταβλήθηκε τελικά, το υπόλοιπο ποσό των 918.033,11 ευρώ, αν και είχαν πιστωθεί σε λογαριασμό της ΕΥΠ.

Η εισαγγελέας στο πόρισμα της σημειώνει ότι το έργο «δεν πληρούσε καμία προϋπόθεση για την ένταξή του στην Κοινωνία της Πληροφορίας και τη χρηματοδότησή του», καθώς δεν πληρούσε ούτε τους εθνικούς ούτε τους κοινοτικούς όρους. Αναφέρει επίσης ότι η προκήρυξη βρίθει παρατυπιών.

«Το φυσικό αντικείμενο του έργου δεν συνάδει με την αποστολή και τις αρμοδιότητες της ΕΥΠ και επομένως η υπηρεσία δεν έπρεπε να εμπλακεί. Η Ιεραρχία της ΕΥΠ με την έγκριση και υποβολή της πρότασης, επιχείρησε με τη χρήση ανακριβών δηλώσεων να ελαττώσει παρανόμως πόρους του Γενικού Προϋπολογισμού των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ενώ πέτυχε την λήψη χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για άλλους σκοπούς από αυτούς για τους οποίους χορηγήθηκε». Τονίζει, επίσης, ότι «όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα γνώριζαν εξ αρχής τα ανωτέρω, καθώς επίσης και πώς δεν επρόκειτο να υλοποιηθεί το έργο».

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ