Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ζητούν αποχώρηση των παρατηρητών από τη Συρία

01.01.2012 | 18:07
Eκκληση για άμεση απόσυρση της αποστολής παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία απήυθυνε συμβουλευτικό σώμα του Συνδέσμου.

Σημειώνεται ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος έχει αποστείλει μια μικρή ομάδα παρατηρητών στη Συρία για να ελέγξει κατά πόσον ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ τηρεί τις υποσχέσεις του για τερματισμό της καταστολής της εξέγερσης ενάντια στη διακυβέρνησή του.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν ότι άνθρωποι εξακολουθούν να σκοτώνονται σε συγκρούσεις ενώ δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έχουν κατέβει στους δρόμους για να δείξουν στους παρατηρητές το βαθμό στον οποίο είναι οργισμένοι.

Επίσης, ο Σουδανός επικεφαλής της αποστολής προκάλεσε την οργή κάποιων παρατηρητών όταν άφησε να εννοηθεί πως οι πρώτες εντυπώσεις του από τη Χομς, ένα από τα κύρια κέντρα της αναταραχής, ήταν καθησυχαστικές.

Το Αραβικό Κοινοβούλιο, μια συμβουλευτική επιτροπή η οποία αποτελείται από 88 μέλη που εκπροσωπούν όλα τα κράτη-μέλη του Συνδέσμου, ανέφερε σήμερα πως η βία εξακολουθεί να προκαλεί πολλά θύματα.

«Το γεγονός ότι έχει συμβεί αυτό κατά την παρουσία των Αράβων παρατηρητών έχει προκαλέσει την οργή του αραβικού λαού και ακυρώνει το σκοπό της αποστολής μιας διερευνητικής αποστολής», δήλωσε ο πρόεδρος του οργανισμού Αλι αλ-Σάλεμ αλ-Ντέκμπας.

«Αυτό», όπως είπε, «δίνει στο συριακό καθεστώς ένα αραβικό κάλυμμα για να συνεχίζει τις απάνθρωπες πράξεις του κάτω από τα μάτια και τα αυτιά του Αραβικού Συνδέσμου».

Το Αραβικό Κοινοβούλιο ήταν το πρώτο σώμα που συνέστησε να παγώσει η συμμετοχή της Συρίας στον οργανισμό ως απάντηση στην καταστολή του Ασαντ.

Το κοινοβούλιο κάλεσε τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ Ελαράμπι να συγκαλέσει μια σύνοδο των αράβων υπουργών Εξωτερικών προκειμένου να υιοθετήσουν ένα ψήφισμα για την άμεση απόσυρση της αποστολής.

Η συνεχιζόμενη κατάχρηση εξουσίας και η δολοφονία αθώων σύρων πολιτών είναι μια «καταφανής παραβίαση του πρωτοκόλλου του Αραβικού Συνδέσμου», είπε ο Ντέκμπας.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ