Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αεροπορικές επιδρομές με στόχο τα πετρέλαια της Συρίας

26.09.2014 | 10:08
Τελευταία ενημέρωση: 17:35

Πολεμικά αεροσκάφη και πύραυλοι έπληξαν σήμερα στόχους της πετρελαϊκής βιομηχανίας στην ανατολική Συρία, σε ζώνες που τελούν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η πετρελαϊκή ζώνη του αλ-Τάνακ στην επαρχία του Ντέιρ αλ-Ζορ επλήγη κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.Η επαρχία Ντέιρ αλ-Ζορ, η οποία συνορεύει με το Ιράκ, βρίσκεται σχεδόν καθ ΄ολοκληρίαν υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους και ήταν σημαντική πετρελαιοπαραγωγική περιοχή πριν από την έναρξη του πολέμου στη Συρία, εδώ και περισσότερο από τρία χρόνια.

Πύραυλοι έπληξαν επίσης την περιοχή αλ-Κουρίγια, που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Ντέιρ αλ-Ζορ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο που έκανε λόγο για θύματα, χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία.

Η παραγωγή στις έξι πετρελαιοπηγές που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος στην ανατολική Συρία έχει σταματήσει εξαιτίας του φόβου για πιθανά αεροπορικά πλήγματα από τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, οι ΗΠΑ και οι άραβες σύμμαχοί τους εξαπέλυσαν χθες Πέμπτη το βράδυ και σήμερα το πρωί νέες επιθέσεις εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους οι τζιχαντιστές στην επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ.

«Η άντληση πετρελαίου έχει σταματήσει εξαιτίας της κατάστασης ασφαλείας. Όλες οι πετρελαιοπηγές έχουν σταματήσει, με εξαίρεση αυτή του Κόνεκο που παράγει το απαραίτητο φυσικό αέριο για την ηλεκτροδότηση έξι επαρχιών», δήλωσε ο Λέιτ αλ Ντέιρι ένας ακτιβιστής από την πόλη Ντέιρ αλ Ζορ.

Από τον Ιούλιο το ΙΚ ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας Ντέιρ αλ Ζορ, που είναι πλούσια σε πετρέλαιο, καθώς και τις κυριότερες πετρελαιοπηγές στην περιοχή, όπως επισημαίνει το Παρατηρητήριο.

Το ΙΚ παράγει περισσότερο πετρέλαιο από τη συριακή κυβέρνηση, με το συριακό υπουργείο Πετρελαίου να εκτιμά ότι οι τζιχαντιστές αντλούν 80.000 βαρέλια την ημέρα, ενώ η επίσημη παραγωγή της Συρίας έχει πέσει στα 17.000 βαρέλια την ημέρα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το ΙΚ ελέγχει επτά πετρελαιοπηγές και δύο διυλιστήρια στο βόρειο Ιράκ και έξι από τις δέκα πετρελαιοπηγές της Συρίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συρία: Οι καθεστωτικές δυνάμεις κατέλαβαν στρατηγικής σημασίας πόλη

Όλες οι εξελίξεις στο μέτωπο των τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ

Η Ρωσία δεν συμφωνεί με το σχέδιο Ομπάμα για την Συρία 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ