Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αφγανιστάν: Ο Καρζάι διεξάγει μυστικές συνομιλίες με τους Ταλιμπάν

04.02.2014 | 13:54
Ο αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι διεξάγει μυστικές συνομιλίες με ηγετικά στελέχη των Ταλιμπάν με την ελπίδα να πειστούν να συνάψουν ειρήνη με την κυβέρνησή του, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times επικαλούμενο αφγανούς και δυτικούς αξιωματούχους, τους οποίους δεν κατονομάζει.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι ο εκπρόσωπος του Καρζάι έχει επιβεβαιώσει τη διεξαγωγή των μυστικών συνομιλιών και ότι οι τελευταίοι δυο μήνες ήσαν θετικοί.

Ωστόσο, αξιωματούχοι δήλωσαν στην εφημερίδα ότι οι συνομιλίες, οι οποίες άρχισαν με πρωτοβουλία των Ταλιμπάν, είναι ως τώρα άκαρπες, και ότι το γεγονός αυτό ίσως αποτελεί μια εξήγηση για την αυξανόμενη εχθρότητα του Καρζάι απέναντι στην Ουάσινγκτον.

Το Νοέμβριο ο Καρζάι ανακοίνωσε την πρόθεσή του να μην υπογράψει διμερή συμφωνία με τις ΗΠΑ πριν από τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου. Ο Καρζάι έχει ήδη δυο θητείες στην προεδρία και δεν μπορεί να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απογοητευμένος από την άρνηση του Καρζάι να υπογράψει τη συμφωνία αναμένεται να συναντηθεί με κορυφαίους διοικητές στο Λευκό Οίκο σήμερα για συνομιλίες σχετικά με το μέλλον της αμερικανικής αποστολής στο Αφγανιστάν.

Οι διμερείς σχέσεις έχουν επιδεινωθεί σοβαρά μετά την άρνηση του Καρζάι να υπογράψει συμφωνία. Η Ουάσινγκτον έχει τονίσει ότι θα αποσύρει όλα τα στρατεύματά της από το Αφγανιστάν μετά το 2014, εκτός εάν υπογραφεί σύντομα συμφωνία. Αυτό σημαίνει ότι οι αφγανικές ένοπλες δυνάμεις θα μείνουν μόνες να πολεμούν του Ταλιμπάν και σύμφωνα με διπλωμάτες η κατάσταση θα είναι δύσκολη χωρίς την αμερικανική οικονομική και στρατιωτική βοήθεια.

Οι Ταλιμπάν έχουν υποσχεθεί να δημιουργήσουν προβλήματα στη διεξαγωγή των εκλογών στις 5 Απριλίου και η πρόσφατη έξαρση της βίας στην πρωτεύουσα δείχνει ότι οι μυστικές συνομιλίες με τον Καρζάι δεν έχουν βοηθήσει στην αλλαγή της στάσης τους.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ