Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Α/ΓΕΕΘΑ: Συνάντηση του Ναυάρχου Αποστολάκη με τον Ιταλό ομόλογό του - ΦΩΤΟ

05.09.2018 | 18:25
Την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ιταλία, και μετά από επίσημη τελετή υποδοχής του στο Γενικό Επιτελείο Ιταλικών Ενόπλων Δυνάμεων, συναντήθηκε με τον ομόλογό του, General Claudio Graziano.

Δείτε την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ:

Την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ιταλία, και μετά από επίσημη τελετή υποδοχής του στο Γενικό Επιτελείο Ιταλικών Ενόπλων Δυνάμεων, συναντήθηκε με τον ομόλογό του, General Claudio Graziano.

Ο Ιταλός Αρχηγός απένειμε στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ το μετάλλιο ‘’Defence General Staff Joint Commendation Medal’’, ως αναγνώριση των υπηρεσιών του διεθνώς, και ειδικότερα για τη συμβολή του στην προαγωγή της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας.

Κατά τις διμερείς επαφές που ακολούθησαν, συζητήθηκε το διεθνές περιβάλλον ασφαλείας και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Αφρικής, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, με έμφαση στις προσφυγικές / μεταναστευτικές ροές. Επιπρόσθετα συζητήθηκε η υφιστάμενη διμερής στρατιωτική συνεργασία καθώς και οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσής της, ιδιαίτερα στους τομείς της επιχειρησιακής και ατομικής εκπαίδευσης, των ειδικών δυνάμεων και της ανταλλαγής πληροφοριών.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στις τοποθετήσεις του, επισήμανε μεταξύ άλλων, ότι:

Απαιτείται η συνέχιση των επιχειρήσεων SNMG2 στο Αιγαίο και ‘’EUNAVFOR MED SOPHIA’’ στην Κεντρική Μεσόγειο, για την ανάσχεση των προσφυγικών / μεταναστευτικών ροών. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε ιδιαίτερα τη συμβολή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) στην επιχείρηση ‘’SOPHIA’’, με τη διάθεση προσωπικού και μέσων.

Το ευρύ φάσμα στρατιωτικής συνεργασίας των ελληνικών και ιταλικών ΕΔ προκύπτει τόσο από τη συμμετοχή τους σε διεθνείς ασκήσεις (‘’ΗΝΙΟΧΟΣ’’, ‘‘’VEGA’’, ’ΑDRION ’’), όσο και από τις συνεκπαιδεύσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της ατομικής εκπαίδευσης. Παράλληλα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε και στη συμμετοχή των ΕΔ των δύο χωρών σε κοινές αμυντικές δράσεις και συνεργασίες που αναπτύσσονται στο διεθνές επίπεδο (πχ. European Peace Facility, European Amphibious Initiative, Framework Nations Concept, Gender Perspective).

Οι ελληνικές ΕΔ προωθούν και υλοποιούν πλέγμα στρατιωτικών συνεργασιών με κράτη των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Απαιτείται κοινή προσπάθεια για την υλοποίηση των στόχων της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (Permanent Structured Cooperation-PESCO) της ΕΕ, στο πλαίσιο ενίσχυσης της συνεργασίας στους τομείς ασφάλειας και άμυνας των κρατών-μελών.

H πλήρης επιχειρησιακή ενεργοποίηση του κέντρου συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών της νότιας πτέρυγας της συμμαχίας (‘’Hub for the South’’) θα συμβάλλει καθοριστικά στην έγκαιρη αναγνώριση τυχόν προκλήσεων, κυρίως για τα κράτη-μέλη της περιοχής.

Οι Τουρκικές ΕΔ επιδεικνύουν παραβατική συμπεριφορά στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επιπρόσθετα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ευχήθηκε στον Ιταλό ομόλογό του, ενόψει της ανάληψης καθηκόντων Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, τον προσεχή Νοέμβριο.

Ακολούθως, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ μετέβη στο Στρατηγείο Διακλαδικών Επιχειρήσεων (Italian Joint Operations Headquarters) όπου συναντήθηκε με τον Διοικητή, Vice Admiral Cavo Dragone, και ενημερώθηκε για την αποστολή, οργάνωση και λειτουργία του.

Στη συνέχεια, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε την έδρα της EUNAVFOR MED και συναντήθηκε με τον αναπληρωτή επιχειρησιακό Διοικητή της επιχείρησης ‘’SOPHIA’’, Rear Admiral Olivier Bodhuin.

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από την επίσκεψη του Α/ΓΕΕΘΑ:Οι δύο Α/ΓΕΕΘΑ συζητησαν πολλά θέματα κοινού ενδιαφέροντος.Παρουσία τιμητικού αγήματος ως είθισται η υποδοχή επισήμων.Ο Έλληνας Α/ΓΕΕΘΑ με τον Ιταλό ομόλογό του.Ο Έλληνας Α/ΓΕΕΘΑ βραβεύτηκε για τη διεθνή προσφορά του.Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ευχήθηκε στον Ιταλό ομόλογό του, ενόψει της ανάληψης καθηκόντων Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, τον προσεχή Νοέμβριο.

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Α/ΓΕΕΘΑ.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ στην έδρα της EUNAVFOR MED.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ