Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

14.03.2013 | 11:37

Αγγλία/Γαλλία θα προμηθεύσουν όπλα στους σύρους αντάρτες

Το Παρίσι και το Λονδίνο θα ζητήσουν να πραγματοποιηθεί νωρίτερα η προσεχής σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άρση του εμπάργκο όπλων στη Συρία

Το Παρίσι και το Λονδίνο θα ζητήσουν να πραγματοποιηθεί νωρίτερα η προσεχής σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άρση του εμπάργκο όπλων στη Συρία και, αν δεν υπάρξει ομοφωνία, θα αποφασίσουν να προμηθεύσουν ως μεμονωμένες χώρες πλέον όπλα στους σύρους αντάρτες, ανακοίνωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

Η Γαλλία και η Βρετανία ζητούν "από τους Ευρωπαίους, τώρα, την άρση του εμπάργκο όπλων προκειμένου οι αντάρτες να έχουν τη δυνατότητα της άμυνας", δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό France Info.

"Αν δεν υπάρξει ομοφωνία στην ΕΕ για την άρση του μέτρου αυτού, Παρίσι και Λονδίνο θα λάβουν την απόφαση να προμηθεύσουν όπλα, καθώς η Γαλλία "είναι ένα κυρίαρχο έθνος", διευκρίνισε ο υπουργός.

Χθες ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι η χώρα του μπορεί να σπάσει το εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων που εφαρμόζεται, προμηθεύοντας όπλα στη συριακή αντιπολίτευση για να πολεμήσει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Η προσεχής σύνοδος της ΕΕ που θα εξετάσει το εμπάργκο όπλων προς τη Συρία έχει προγραμματιστεί στα τέλη Μαΐου.

"Πρέπει να προχωρήσουμε με πολύ ταχύ ρυθμό και να ζητήσουμε μαζί με τους Βρετανούς η σύνοδος να διεξαχθεί νωρίτερα", είπε αποκλείοντας ωστόσο αυτή να πραγματοποιηθεί πριν από τα τέλη Μαρτίου.
"Δεν μπορούμε να αποδεχόμαστε αυτή τη σημερινή ανισορροπία, από τη μια πλευρά το Ιράν και η Ρωσία να προμηθεύουν όπλα στον Μπασάρ και από την άλλη πλευρά, οι αντάρτες να μην μπορούν να αμύνονται", τόνισε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας. "Η άρση του εμπάργκο είναι ένα από τα λίγα μέσα που έχουν μείνει για να κινηθεί πολιτικά η κατάσταση".

Παράλληλα σε άρθρο του στην εφημερίδα Liberation με αφορμή της συμπλήρωση δύο χρόνων από την έναρξη της εξέγερσης, στις 15 Μαρτίου του 2011, κατά του καθεστώτος Ασαντ, ο Φαμπιούς τονίζει "πρέπει να πείσουμε τους εταίρους μας, κυρίως στην Ευρώπη, όταν πλέον δεν έχουμε άλλη επιλογή από την άρση του εμπάργκο για να βοηθηθεί ο Συνασπισμός" της συριακής αντιπολίτευσης

"Τουλάχιστον 70.000 νεκροί, ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, η συστηματική καταστροφή μιας χώρας: η δεύτερη επέτειος της έναρξης της συριακής επανάστασης είναι μια επέτειος αίματος και δακρύων", επισημαίνει.

Ύστερα από εβδομάδες διαξιφισμών, η Βρετανία έπεισε την ΕΕ να συμφωνήσει να χαλαρώσει το εμπάργκο που έχει επιβάλει στη Συρία και να επιτρέψει τη χορήγηση ημι-στρατιωτικής βοήθειας όπως οπλισμό και τεθωρακισμένα στη συριακή αντιπολίτευση.

Ωστόσο η Γερμανία προειδοποίησε ότι η προμήθεια όπλων στους αντάρτες μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση όπλων στην ταραγμένη περιοχή και να πυροδοτήσει πολιτική κρίση στην περιοχή.

Γάλλος υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε στο Ρόιτερς ότι αντιαεροπορικοί πύραυλοι περιλαμβάνονται στα όπλα που εξετάζεται να δοθούν στους σύρους αντάρτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συρία: Σοκαριστικά στοιχεία για εγκλήματα κατά παιδιών

Ασαντ: Η Συρία "βγήκε νικήτρια από τη μάχη"

Στα χαρακώματα Ρωσία/ΗΠΑ για τη Συρία


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ