OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΥΕΘΑ

Αμερικανικά «επιθετικά» uav’s σε Καλαμάτα και Σούδα! Ποιο είναι το σχέδιο και τα προβλήματα

17/07/2014 - 18:00
Share on FacebookShare on Twitter

Τον περασμένο Αύγουστο το Onalert που είχε παρακολουθήσει από κοντά την επίσκεψη Αβραμόπουλου στις ΗΠΑ, είχε αποκαλύψει ότι μεταξύ άλλων η Ουάσινγκτον είχε προτείνει την μεταστάθμευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη βάση της Καλαμάτας.

Η ελληνική πλευρά είχε επιχειρήσει να κρατήσει το θέμα μυστικό αν και ήταν από τότε σαφές ότι είχε συμφωνήσει σ΄ αυτή τη πρόταση. Σε ερωτήσεις του Onalert εκείνη τη περίοδο όχι μόνο δεν το διέψευδαν ,αλλά έλεγαν ότι αν πραγματοποιηθεί αυτή η αμερικανική πρόταση θα είναι μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα.
Φαίνεται ότι ήρθε η ώρα της υλοποίησης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του imerodromos.gr “η κυβέρνηση  μελετά τρόπους για να ικανοποιήσει το αμερικανικό «αίτημα» δημιουργίας βάσεων  για   βομβαρδιστικά  Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη  σε Σούδα και Καλαμάτα. Το αίτημα της Ουάσιγκτον  έχει υποβληθεί με πιεστικό τρόπο από τον περασμένο Μάιο και  απασχόλησε  την (ξαφνική) σύσκεψη που είχαν προ ημερών ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί εξωτερικών και άμυνας στο μέγαρο Μαξίμου”.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα “το αμερικανικό «αίτημα» δεν είναι καινούργιο. Εχει υποβληθεί στον Ελληνα Υπουργό Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος μάλιστα το αντιμετώπισε θετικά, πριν από περίπου ένα χρόνο κατά τη συνάντησή του στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό ομόλογό του.  Οι σχεδιασμοί για την εγκατάσταση των drones σε Σούδα και Καλαμάτα συνεχίστηκαν επί χάρτου. Ωστόσο, η κατάσταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και οι αναμενόμενες εξελίξεις  πιέζουν την Ουάσιγκτον να επιταχύνει τους στρατιωτικούς της σχεδιασμούς και για αυτόν το λόγο το αμερικανικό αίτημα προς την ελληνική κυβέρνηση  επαναδιατυπώθηκε  με πιεστικό τρόπο όπως είπαμε τον περασμένο Μάιο.

Όπως σημειώνουν παράγοντες του υπουργείου Αμυνας, η Ουάσιγκτον είναι ενθουσιασμένη από το επίπεδο συνεργασίας το οποίο διαπιστώθηκε κατά την κρίση στη Λιβύη. Τότε, οι Αμερικανοί διαπίστωσαν  ότι το αεροδρόμιο της Καλαμάτας μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά με τη Βάση της Σούδας, στην οποία όπως υπογραμμίζουν οι γνωρίζοντες παρατηρείται και ένα χωροταξικός κορεσμός!”

Ποια είναι τα προβλήματα

Όμως υπάρχουν και προβλήματα, όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα:

“Κατ αρχήν, όπως σημειώνουν οι γνωρίζοντες αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου άμυνας, δεν υπάρχει το πλαίσιο της συμφωνίας. Η βάση της Σούδας σύμφωνα με την ελληνοαμερικανική στρατιωτική συμφωνία προσφέρει στους Αμερικανούς  «διευκολύνσεις» επιμελητείας και ανεφοδιασμού. Υπό αυτήν την έννοια η στάθμευση μιας μοίρας Μη Επανδρωμένων βομβαρδιστικών τα οποία, προφανώς θα αναλαμβάνουν αποστολές, δηλαδή θα χτυπούν όπου οι Αμερικανοί επιθυμούν, είναι εκτός πλαισίου των ελληνοαμερικανικών στρατιωτικών συμφωνιών. Και αν αυτό ισχύει για τη βάση της Σούδας, ισχύει πολύ περισσότερο και για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας.

Το δεύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στην προσπάθεια που καταβάλλει να ικανοποιήσει τους Αμερικανούς φίλους (της) είναι η διατάραξη των σχέσεων της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο, καθώς τα αμερικανικά drones που τυχόν θα σταθμεύσουν στην Κρήτη και την Καλαμάτα  θα έχουν την ευθύνη επόπτευσης και επιβολής των αμερικανικών συμφερόντων στη Μέση Ανατολή.

Το τρίτο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση έχει να κάνει με την δυσκολία που παρουσιάζει το εγχείρημα μιας «σιωπηλής συμμόρφωσης» με το αμερικανικό αίτημα.

Όπως εξηγούν αρμόδιοι στρατιωτικοί παράγοντες η στάθμευση Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών  σε ελληνικά αεροδρόμια, ακόμη και σε αυτό της Σούδας δεν μπορεί να παραμείνει κρυφή επί μακρόν. Υπό αυτήν την έννοια η αντιμετώπιση των εσωτερικών αντιδράσεων είναι μια ακόμη δύσκολη παράμετρος που δυσκολεύει την προσπάθεια των κυρίων Σαμαρά, Βενιζέλου και Αβραμόπουλου να ικανοποιήσουν τη συγκεκριμένη πιεστική αμερικανική απαίτηση…”

Διαβάστε ακόμη:

Αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ελλάδα – Τι πρότειναν οι ΗΠΑ

Αντίδραση της αντιπολίτευσης για την αποκάλυψη Onalert για τα αμερικανικά uav’s

Η αστάθεια στη Μεσόγειο «όπλο» και «ευκαιρια» για τον Αβραμόπουλο στο ταξίδι στις ΗΠΑ

Tags: UAVΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣΗΠΑΚΑΛΑΜΑΤΑΣΟΥΔΑΧΕΙΓΚΕΛ

Related Posts

Δένδιας - Κίμων
ΥΕΘΑ

FDI «Κίμων»: Η ύψωση της ελληνικής σημαίας – Δένδιας: Η ένταξη των τεσσάρων φρεγατών δημιουργεί το ισχυρότερο Ναυτικό που είχε ο Ελληνισμός

18/12/2025 - 16:09
Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας για Υπαξιωματικούς: Φέρνουμε νομοσχέδιο που σέβεται το κύρος και τον ρόλο που πρέπει να παίξουν

18/12/2025 - 10:32
Σχολή Ναυτικών Δοκίμων - Δένδιας
ΥΕΘΑ

Σχολή Ναυτικών Δοκίμων: Εγκαίνια για το νέο Προσομοιωτή Ναυτιλίας, δωρεά του Ιδρύματος «Αθηνάς Μαρτίνου» [pics]

16/12/2025 - 18:18

Διαβάστε Επίσης

Η Ρωσία θέλει να «στραγγαλίσει» οικονομικά και ενεργειακά την Ουκρανία με πλήγματα σε λιμάνια και υποδομές

Ζελένσκι: Οι ΗΠΑ πρότειναν τριμερή συνάντηση με Ρώσους διαπραγματευτές στο Μαϊάμι

e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών από 22 έως 24 Δεκεμβρίου

Πακιστάν: Καταδικάστηκε σε κάθειρξη 17 ετών ο πρώην πρωθυπουργός Ιμράν Χαν για διαφθορά

Δαβάκης για Υπαξιωματικούς: «Υπάρχει βαθμολογικός πληθωρισμός – Δεν χρειαζόμαστε έναν προθάλαμο Αξιωματικών»

SBU: Οι Ουκρανοί χτύπησαν ρωσικά Su-27, περιπολικό σκάφος και μια πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου [pics]

Τραμπ: «Τέλος» ο ναύαρχος Χόλζι από την διοίκηση της SOUTHCOM – Διαφωνούσε με τις επιθέσεις κατά «ναρκωτρομοκρατών»

Ουκρανία: Επτά νεκροί από πλήγμα ρωσικού βαλλιστικού πυραύλου στην Οδησσό [vid]

Top News

Λευτέρης Πανταζής: Εξαντλημένος σε νοσοκομείο για εξετάσεις - «Από υπερκόπωση έπεσα» λέει ο τραγουδιστής

Πέθανε η τραγουδίστρια Κλαούντια Ντελμέρ από καρκίνο στο πάγκρεας - Ήταν μητέρα 4 παιδιών και ζούσε στην Ελλάδα

Γιώργος Μαζωνάκης: «Ήταν μαγκωμένος και αγχωμένος» αποκαλύπτει άτομο από το οικογενειακό περιβάλλον του τραγουδιστή

Στα 1.000 ευρώ η χρυσή λίρα - Συνεχίζεται η άνοδος σε χρυσό και ασήμι

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert