Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρόταση Αναν για μεταβατική κυβέρνηση στη Συρία

28.06.2012 | 10:02
Ο διεθνής μεσολαβητής Κόφι Αναν πρότεινε την δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης στη Συρία ώστε να βρεθεί πολιτική λύση στη σύγκρουση που κλιμακώνεται.
Οι μεγάλες δυνάμεις--Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία--υποστηρίζουν αυτήν την ιδέα που θα συζητηθεί το Σάββατο στη συνάντηση της Ομάδας Δράσης για τη Συρία στη Γενεύη, διευκρίνισαν χθες αργά το βράδυ διπλωμάτες από τα Ηνωμένα Έθνη.
Η ιδέα της κυβέρνηση συνασπισμού, στην οποία θα συμμετέχουν υποστηρικτές του προέδρου Ασαντ και μέλη της αντιπολίτευσης, αποτελεί μέρος "βασικών κατευθυντήριων γραμμών για μια μετάβαση" στη Συρία, τις οποίες ο Αναν έχει ήδη στείλει στους υπουργούς Εξωτερικών που θα πάρουν μέρος στη διάσκεψη της Γενεύης.
Σύμφωνα με την πρόταση του Αναν, στη μεταβατική αυτή κυβέρνηση δεν θα συμμετέχουν αξιωματούχοι, "η παρουσία των οποίων μπορεί να αμαυρώσει την πολιτική μετάβαση, να δυναμιτίσει την αξιοπιστία της νέας κυβέρνησης ή τις προσπάθειες συμφιλίωσης".
 "Η περιγραφή που έκανε ο Αναν δείχνει πως ο Ασαντ μπορεί να εξαιρεθεί από την κυβέρνηση αυτή, όπως και ορισμένα στελέχη της αντιπολίτευσης", διευκρίνισε διπλωμάτης, επισημαίνοντας όμως πως τίποτε στην πρόταση Αναν δεν αποκλείει αυτομάτως τη συμμετοχή του σύρου προέδρου.
   "Η αποδοχή του σχεδίου αυτού από την Ρωσία μπορεί να σημαίνει ότι είναι έτοιμη να δει τον Ασαντ να φεύγει", πρόσθεσε ο ίδιος διπλωμάτης, όμως δυτικός αξιωματούχος επισήμανε πως η Ρωσία δεν είναι έτοιμη να εγκαταλείψει τον σύρο πρόεδρο ή να αποδεχτεί ιδέες αντίθετες με τα συμφέροντά της.
   Ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν υπογράμμισε πως οι ιδέες που θα παρουσιάσει στη Γενεύη ο Αναν δεν θα γίνουν αυτομάτως δεκτές από τους υπουργούς . "Θα αποτελέσουν τη βάση συζήτησης για τους υπουργούς"
   Στη διάσκεψη της Γενεύης έχουν κληθεί να συμμετάσχουν η Τουρκία, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο ΓΓ του ΟΗΕ και ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, καθώς επίσης και οι υπουργοί Εξωτερικών του Κατάρ, του Κουβέιτ και του Ιράκ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ -
 Χωριό-φάντασμα στη Συρία.Άγνωστος ο αριθμός των νεκρών.Δείτε το βίντεο των παρατηρητών του ΟΗΕ
Το ρωσικό -και φονικό- οπλοστάσιο του Άσαντ
"Πολεμικός συναγερμός" στην Αν.Μεσόγειο!Ρωσία-Κίνα-Ιράν-Ισραήλ σε στρατιωτικό παροξυσμό

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ