Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Άναψαν" τα τηλέφωνα του ΥΠΕΞ για τη Συρία

28.08.2013 | 18:02
Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ 

Άναψαν τα τηλέφωνα σήμερα - αλλά και τις προηγούμενες ημέρες - στο Υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή την όξυνση της κρίσης στην Συρία. 
Ο  Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος είχε σειρά επαφών με ομολόγους του για την κρίση σε διπλή κατεύθυνση - όπως προκύπτει από σημερινές δηλώσεις του .
Όπως είπε στο διεθνές  πρακτορείο ειδήσεων  Reuters : <<Έχουμε καταδικάσει με πολύ καθαρό και απερίφραστο τρόπο τη χρήση χημικών όπλων, που είναι απάνθρωπη, που είναι ένα ειδεχθές έγκλημα, που παραβιάζει, προφανώς, αυστηρούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και άρα πρέπει να υπάρξει μια διεθνής απάντηση στο όνομα της νομιμότητας και στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Αυτή είναι μια θέση που την υποστηρίζουν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φυσικά και η Ελλάδα>>.
 Και συνέχισε με το δεύτερο σκέλος: <<. Πρέπει, παράλληλα, ανεξάρτητα από αυτό που αφορά την καθαρή απάντηση στο θέμα των χημικών όπλων, να διαφυλαχθεί η πολιτική διαδικασία. Πρέπει να πετύχουμε τη "Γενεύη ΙΙ", να πετύχουμε μια οριστική και βιώσιμη λύση στην περιοχή. Και εμείς αγωνιζόμαστε και συμβάλλουμε προς την κατεύθυνση αυτή.

Με την  λαίδη Ashton


Κάνουμε προσπάθειες, συνεχώς, - συνέχισε - σε όλα τα επίπεδα και για αυτό είμαι σε διαρκή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη λαίδη Ashton, με τους ομολόγους μου πάρα πολλών χωρών και συνδυάζω και την επίσκεψή μου που οργανώνεται στο Κάιρο με το ζήτημα, φυσικά, όχι μόνο της Αιγύπτου, αλλά και με το ζήτημα της Συρίας και με τα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής>>

Μάλιστα έδωσε αναλυτικά το γύρο των επαφών του :<< Έχω ως τώρα επικοινωνήσει με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Catherine Ashton, με τον Γάλλο ομόλογό μου, με τον Βέλγο ομόλογό μου, με τον Κύπριο ομόλογό μου, με τους ομολόγους μου πολλών κρατών του Κόλπου, γιατί πρέπει να παρακολουθούμε και τη στάση του Αραβικού Συνδέσμου και όλων των αραβικών χωρών της περιοχής που έχουν, φυσικά, ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το τι συμβαίνει στη Συρία>>.
 
Λίγο αργότερα ο κ Βενιζέλος  ανακοίνωσε ότι είχε τηλεφωνική επαφή  με τον Ιρανό Υπουργό Εξωτερικών, κ. Mohammad Javad Zarif, o οποίος έλαβε την πρωτοβουλία να ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση για τις θέσεις του Ιράν σε σχέση με την κατάσταση στη Συρία.

Ο κ. Βενιζέλος, με τη σειρά του, διατύπωσε στον Ιρανό Υπουργό Εξωτερικών τις ελληνικές θέσεις για το θέμα αυτό.

Και με ΥΕΘΑ κ. Αβραμόπουλο 


Εξάλλου ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος θα έχει συνάντηση, αύριο, Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013 και ώρα 11.00, στο Υπουργείο Εξωτερικών, με τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Για Χριστιανούς

Ακόμα ο Υπ. Εξωτερικών κ Βενιζέλος  αναφέρθηκε στο  Reuters και στο θεμα των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής:
<<Εμείς ως Ελλάδα έχουμε επιπλέον ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας στην Αίγυπτο, για τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά, σε μια περιοχή, η οποία είναι αυτή τη στιγμή στο μάτι του κυκλώνα, για τις ελληνικές κοινότητες στην Αίγυπτο, αλλά και για την προστασία των χριστιανικών πληθυσμών στη Συρία, όλων των Σύριων, βεβαίως, πολιτών, θα μου επιτρέψετε, όμως, να κάνω μια ειδική αναφορά στους Xριστιανούς>>.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ