Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αναβάθμιση F-16: Το μεγάλο στοίχημα του 2020 και τα οικονομικά δεδομένα

28.04.2018 | 14:13
Αφού λύθηκε ο “γόρδιος δεσμός” του προγράμματος αναβάθμισης των δύο εκδόσεων των F-16 πλέον το μεγάλο στοίχημα του Ελληνικού Πενταγώνου, είναι εντός του καλοκαιριού Ιούλιο ή Αύγουστο) να φύγει για την Αμερική το μαχητικό το οποίο θα αποτελέσει το πρωτότυπο για τον εκσυγχρονισμό των υπολοίπων 84 αεροσκαφών στην έκδοση Viper.

Με την πρώτη καταβολή χρημάτων που υπολογίζονται στην περιοχή των 40 έως και 50 εκατομμυρίων ευρώ θα ανάψει το πράσινο φως για το ταξίδι του πρωτότυπου αεροσκάφους στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του OnAlert θα προηγηθούν δυο πολύ σημαντικά στάδια.

Καταρχάς η έγκριση από το ΚΥΣΕΑ σηματοδοτεί την έναρξη εντατικών διαβουλεύσεων με την αμερικανική πλευρά για την ουσία του προγράμματος. Σε αυτές τις διαβουλεύσεις θα γίνει η ιεράρχηση προτεραιότητων και απαιτήσεων της Ελλάδας για το πρόγραμμα αυτό καθαυτό. Και από αυτή την διαδικασία εκτιμάται βάσισμα ότι ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος των 1,23 δις θα μειωθεί περαιτέρω, στην περιοχή δηλαδή των 1,1 δις ευρώ, πιθανώς και χαμηλότερα. Ακολούθως αμερικανοί ειδικοί που θα έρθουν στην Ελλάδα, μετά από δοκιμές στο έδαφος, θα προχωρήσουν στην επιλογή του αεροσκάφους που θα αποτελέσει το πρωτότυπο.

Το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος προβλέπει ότι από την άφιξη του μαχητικού, που θα επιλεγεί, στην Αμερική θα απαιτηθούν 15 έως και 20 μήνες για την ολοκλήρωση των εργασιών αναβάθμισης. Μεγάλη επιδίωξη πάντως και ταυτόχρονα μεγαλύτερη επιθυμία, είναι οι εργασίες στο πρωτότυπο να τελειώσουν εντός του 2020 και όχι το 2021. Άλλωστε η πρόοδος των εργασίων είναι μια παράμετρος της συμφωνίας που συνδέεται και με τις καταβολές των δόσεων. Δηλαδή όπως εξηγούσε στο OnAlert καλά ενημερωμένη πηγή, το πλάνο των δόσεων θα είναι τριμηνιαίο αλλά οι χρηματοροές αποπληρωμής μπορεί να πάνε και με τον μήνα ή ανα 45 ημέρες.

Μετά τη δημιουργία του πρωτοτύπου, το ελληνικό F-16 Viper θα ταξιδέψει πίσω στη χώρα μας. Ταυτόχρονα θα ολοκληρώνεται και το στήσιμο της γραμμής παραγωγής στην ΕΑΒ. Βάσει των έως τώρα σχεδιασμών, θεωρείται εφικτή η παράδοση σε ετήσια βάση τουλάχιστον 12 F-16 Viper.  

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ