OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΕΑ

Αναβάθμιση F-16: Το μεγάλο στοίχημα του 2020 και τα οικονομικά δεδομένα

28/04/2018 - 14:13
Share on FacebookShare on Twitter

Αφού λύθηκε ο “γόρδιος δεσμός” του προγράμματος αναβάθμισης των δύο εκδόσεων των F-16 πλέον το μεγάλο στοίχημα του Ελληνικού Πενταγώνου, είναι εντός του καλοκαιριού Ιούλιο ή Αύγουστο) να φύγει για την Αμερική το μαχητικό το οποίο θα αποτελέσει το πρωτότυπο για τον εκσυγχρονισμό των υπολοίπων 84 αεροσκαφών στην έκδοση Viper.

Με την πρώτη καταβολή χρημάτων που υπολογίζονται στην περιοχή των 40 έως και 50 εκατομμυρίων ευρώ θα ανάψει το πράσινο φως για το ταξίδι του πρωτότυπου αεροσκάφους στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του OnAlert θα προηγηθούν δυο πολύ σημαντικά στάδια.

Καταρχάς η έγκριση από το ΚΥΣΕΑ σηματοδοτεί την έναρξη εντατικών διαβουλεύσεων με την αμερικανική πλευρά για την ουσία του προγράμματος. Σε αυτές τις διαβουλεύσεις θα γίνει η ιεράρχηση προτεραιότητων και απαιτήσεων της Ελλάδας για το πρόγραμμα αυτό καθαυτό. Και από αυτή την διαδικασία εκτιμάται βάσισμα ότι ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος των 1,23 δις θα μειωθεί περαιτέρω, στην περιοχή δηλαδή των 1,1 δις ευρώ, πιθανώς και χαμηλότερα. Ακολούθως αμερικανοί ειδικοί που θα έρθουν στην Ελλάδα, μετά από δοκιμές στο έδαφος, θα προχωρήσουν στην επιλογή του αεροσκάφους που θα αποτελέσει το πρωτότυπο.

Το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος προβλέπει ότι από την άφιξη του μαχητικού, που θα επιλεγεί, στην Αμερική θα απαιτηθούν 15 έως και 20 μήνες για την ολοκλήρωση των εργασιών αναβάθμισης. Μεγάλη επιδίωξη πάντως και ταυτόχρονα μεγαλύτερη επιθυμία, είναι οι εργασίες στο πρωτότυπο να τελειώσουν εντός του 2020 και όχι το 2021. Άλλωστε η πρόοδος των εργασίων είναι μια παράμετρος της συμφωνίας που συνδέεται και με τις καταβολές των δόσεων. Δηλαδή όπως εξηγούσε στο OnAlert καλά ενημερωμένη πηγή, το πλάνο των δόσεων θα είναι τριμηνιαίο αλλά οι χρηματοροές αποπληρωμής μπορεί να πάνε και με τον μήνα ή ανα 45 ημέρες.

Μετά τη δημιουργία του πρωτοτύπου, το ελληνικό F-16 Viper θα ταξιδέψει πίσω στη χώρα μας. Ταυτόχρονα θα ολοκληρώνεται και το στήσιμο της γραμμής παραγωγής στην ΕΑΒ. Βάσει των έως τώρα σχεδιασμών, θεωρείται εφικτή η παράδοση σε ετήσια βάση τουλάχιστον 12 F-16 Viper.  

Tags: F-16ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ F-16ΓΕΑΕΑΒΗΠΑΚΥΣΕΑΠΑ

Related Posts

Mirage - Orion 2026
ΓΕΑ

Orion 2026: Τα ελληνικά Mirage στην πολυεθνική άσκηση στη Γαλλία – Εντυπωσιακές εικόνες

16/02/2026 - 18:10
Πολεμική Αεροπορία
ΓΕΑ

Πολεμική Αεροπορία: «Άνοιξε τις πύλες» της στη νέα γενιά με προσομοιωτές F-16, F-35 και VR [pics]

08/02/2026 - 13:18
F-16
ΓΕΑ

Πολεμική Αεροπορία: Οι 330 και 347 Μοίρες εντυπωσίασαν με F-16 στο Tactical Leadership Programme του NATO

07/02/2026 - 16:33

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1952 η Βουλή επικυρώνει τη συμφωνία ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ

Ζελένσκι: «Η Ουκρανία είναι έτοιμη να συζητήσει την αποχώρηση στρατευμάτων από το Ντονέτσκ, αν η Ρωσία κάνει το ίδιο»

Ιράν: «Δεν θα εγκαταλείψουμε το πυρηνικό μας πρόγραμμα» – Οι προτάσεις της Τεχεράνης στις ΗΠΑ

Η Χεζμπολάχ απορρίπτει το χρονοδιάγραμμα για τον αφοπλισμό της εντός τεσσάρων μηνών

Arrow 4: Το νέο ισραηλινό σύστημα αεράμυνας πλησιάζει την επιχειρησιακή ανάπτυξη – «Έχουν ξεκινήσει δοκιμές»

Χαμάς: «Το Συμβούλιο Ειρήνης του Τραμπ πρέπει να βάλει τέλος στις παραβιάσεις του Ισραήλ στη Γάζα»

Ρωσία: Ουκρανικά drones έπληξαν εργοστάσιο χημικών 1.600 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα

Ουκρανία – Ρωσία: Νέος γύρος διαπραγματεύσεων στη Γενεύη – Παρόντες και Ευρωπαίοι αντιπρόσωποι

Top News

Βλαδίμηρος Κυριακίδης - Έφη Μουρίκη: «Ψάχνουμε το μυστικό της κοινής μας συνύπαρξης μετά από τόσα χρόνια»

Αθηναΐς Νέγκα: «Έχω βιώσει δύσκολες στιγμές στον χώρο, δεν μπορείς να είσαι αληθινός στην τηλεόραση»

Τάσος Ξιαρχό: Χιτλερική η ελληνική Eurovision, δεν άφησε να βοηθήσω τον Good Job Nicky

The Chase: Μοίρασε από τα μεγαλύτερα ποσά που έχει δώσει ποτέ - «Να υπάρχει γιατρός στο πλατό» είπε με χιούμορ η Μαρία Μπεκατώρου

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert