Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άναυδοι οι στρατιωτικοί για την απαγόρευση εκπομπής για Φαρμακονήσι

14.02.2014 | 21:14
Έκπληξη δυσάρεστη και απορία δικαιολογημένη προκύπτει από τις στρατιωτικές αρχές που είχαν δώσει όλες τις απαραίτητες άδειες στο επιτελείο της εκπομπής του Σταύρου Θεοδωράκη για το Φαρμανκονήσι. Η απόφαση της ανακρίτριας του Πρωτοδικείου Κω τους έχει αφήσει άφωνους, αφού δεν μπορούν να εξηγήσουν σε τι αποσκοπεί η προληπτική λογοκρισία που έτσι κι αλλιώς στην Ελλάδα είναι διαδικασία πρωτόγνωρη.

Η ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωση της σήμερα καταγγέλλει την πρωτοφανή απόφαση της Ανακρίτριας!


Διαβάστε όσα αναφέρει η ανακοίνωση


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει την πρωτοφανή απόφαση της Ανακρίτριας του Πρωτοδικείου Κω, με την οποία απαγορεύει τη μετάδοση της εκπομπής του Σταύρου Θεοδωράκη «Πρωταγωνιστές», με τίτλο «Έρευνα στο νησί των ναυαγών», επικαλούμενη το απόρρητο της εν εξελίξει δικαστικής έρευνας.

Η προγραμματισμένη για την ερχόμενη Τρίτη 18/2 εκπομπή έχει θέμα την τραγική ιστορία που στοίχισε τη ζωή σε 11 ανθρώπους και είναι το αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας, που ξεκίνησε ο συνάδελφος Σταύρος Θεοδωράκης και η δημοσιογραφική του ομάδα, αμέσως μετά τη βύθιση του τουρκικού σκάφους «Conzuru», στις 20 Ιανουαρίου κοντά στο Φαρμακονήσι.

Η απόφαση της δικαστικής λειτουργού συνιστά καταφανώς προληπτική λογοκρισία και πλήττει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελευθερίας του Τύπου. Η απαγόρευση της προβολής της εκπομπής προτού καν βγει στον αέρα, ακόμα και του διαφημιστικού της τρέιλερ, προκαλεί έκπληξη ακόμη και στους δικαστικούς κύκλους, που παραπέμπουν σε πληθώρα άλλων μεγάλων δικαστικών ερευνών, οι οποίες, ενόσω βρίσκονταν σε εξέλιξη, αποτέλεσαν πρώτη είδηση σε τηλεοπτικές εκπομπές και αντικείμενο πολλών δημοσιευμάτων.

Το Σύνταγμα της Ελλάδος, άρθρο 14 παρ. 2, προστατεύει την ελευθερία του Τύπου και απαγορεύει τη λογοκρισία και κάθε άλλο προληπτικό μέσο. Οι δημοσιογράφοι δεν είναι δυνατό να ζητούν άδεια για να διεξάγουν τη δημοσιογραφική τους έρευνα, ούτε η δημοσιογραφία είναι δυνατό να ασκείται υπό αίρεση και προϋποθέσεις. Τα ζητήματα αυτά έχουν προ πολλού κριθεί σε κάθε ευνομούμενη Δημοκρατία και κάθε άλλη προσέγγιση αποτελεί αναχρονισμό και παραπέμπει σε άλλες εποχές. ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ