Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

27.05.2013 | 09:43

Ανησυχία ΟΗΕ για την Χεζμπολάχ

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν ανησυχεί για τον αυξανόμενο ρόλο της λιβανικής Χεζμπολάχ στον συριακό εμφύλιο

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν ανησυχεί ιδιαίτερα για τον αυξανόμενο ρόλο της λιβανικής Χεζμπολάχ στον συριακό εμφύλιο και απευθύνει έκκληση για ενίσχυση των προσπαθειών που σκοπό έχουν να αποτρέψουν την επέκταση της κρίσης σε άλλες χώρες, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπός του Μάρτιν Νεζίρκι.

Ο Μπαν καλεί όλες τις χώρες και τις οργανώσεις "να σταματήσουν να υποστηρίζουν τη βία στη Συρία", τονίζει ο εκπρόσωπός του σε ανακοίνωση που εκδόθηκε λίγες ώρες μετά την εκτόξευση δυο ρουκετών στα νότια προάστεια της Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ.

"Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ανησυχεί ιδιαίτερα λόγω της κλιμάκωσης των συγκρούσεων κυρίως γύρω από τη συριακή πόλη Κουσέιρ", τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η λιβανική Χεζμπολάχ τάχθηκε πριν από μια εβδομάδα στο πλευρό του συριακού στρατού στις μάχες για την ανακατάληψη της Κουσέιρ.

"Ο Μπαν ανησυχεί βαθιά για την αυξανόμενη εμπλοκή της Χεζμπολάχ στις συγκρούσεις, καθώς και για τον κίνδυνο επέκτασης της κρίσης στο Λίβανο", υπογραμμίζει ο Νεζίρκι.

Τέλος, ο Μπαν Κι-μουν "καλεί όλες τις χώρες και τις οργανώσεις να θέσουν τέλος στη βία στο συριακό έδαφος και να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης στην τραγωδία της Συρίας", καθώς επιταχύνονται οι προετοιμασίες για τη σύγκληση διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης στη Γενεύη.


Χθες Κυριακή ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ ελ Αράμπι κάλεσε την σιιτική ένοπλη οργάνωση του Λιβάνου να σταματήσει να μάχεται στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων στον εμφύλιο που μαίνεται στη Συρία λίγο αφότου δύο ρουκέτες έπληξαν σιιτική μουσουλμανική συνοικία της Βηρυτού.

Η χθεσινή επίθεση με ρουκέτες ήταν η πρώτη που είχε ως στόχο το προπύργιο της οργάνωσης στα νότια της πρωτεύουσας του Λιβάνου από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος, πριν από τουλάχιστον δύο χρόνια, στην γειτονική Συρία.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Σαγέντ Χάσαν Νασράλα ανακοίνωσε το Σάββατο ότι οι βαριά οπλισμένοι μαχητές της οργάνωσης είναι ταγμένοι κατά των ακραίων σουνιτών ισλαμιστών ανταρτών--όπως τους αποκάλεσε--στη Συρία με κάθε κόστος.

Ο ελ Αράμπι καταδίκασε τις χθεσινές επιθέσεις καθώς και τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στην βόρεια πόλη του Λιβάνου, την Τρίπολη, ανάμεσα σε ομάδες που υποστηρίζουν τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές στη Συρία από τις οποίες την περασμένη εβδομάδα έχασαν την ζωή τους 25 άνθρωποι.

"(Ο ελ Αράμπι) κάλεσε τους ηγέτες της Χεζμπολάχ να αναθεωρήσουν την στάση τους και να μην εμπλακούν στην αιματοχυσία στη Συρία τονίζοντας ότι ο μόνος τρόπος για να προστατευτεί ο Λίβανος...είναι να προστατευτεί η εσωτερική ενότητα της χώρας", αναφέρει ο Αραβικός Σύνδεσμος σε ανακοίνωσή του.

Κατά την χθεσινή επίθεση, μία ρουκέτα προσγειώθηκε σε μάντρα αυτοκινήτων, δίπλα σε έναν πολυσύχναστο δρόμο της νότιας Βηρυτού, και μία δεύτερη σε ένα διαμέρισμα στην ευρύτερη περιοχή με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πέντε άνθρωποι, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ