Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανοίγουν το ελληνικό σχολείο στην Ίμβρο

28.03.2013 | 21:31
Του Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

 Έγινε δεκτό το πολύ παλιό αίτημα της ελληνικής κοινότητας -μειονότητας στην Τουρκία για επαναλειτουργία του  ελληνικού  σχολείου στην Ίμβρο, το οποίο έκλεισε το 1964. Τουλάχιστον αυτό δήλωσε σήμερα ο  Τούρκος υπουργός παιδείας κ. Nabi Avci  προσθέτοντας, όπως  μετέδωσε το τουρκικό  ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu,  ότι το ελληνικό δημοτικό σχολείο της Ίμβρου μπορεί να λειτουργήσει από σήμερα. 
Να σημειωθεί  ότι και πάλι έχει υπάρξει σχετική θετική δήλωση για το σχολείο της Ιμβρου αλλά  πράξη δεν έγινε . Επίσης επισημαίνεται ότι από το 2011 έως σήμερα τέσσερα ελληνικά σχολεία στην Κωνσταντινούπολη έχουν παύσει να λειτουργούν
Η ανακοίνωση του Τούρκου Υπουργού Παιδείας έρχεται μόλις λίγες ημέρες πριν την διεξαγωγή Ημερίδας στην Θεσσαλονίκη με θέμα τα προβλήματα της μειονότητας της  Ίμβρου μεταξύ των οποίων και αυτό του Σχολείου.Η Ημερίδα  γίνεται   το Σάββατο 30 Μαρτίου από την Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας – Θράκης, στα πλαίσια εορτασμού των 85 ετών από την ίδρυσή της (1927 – 2012),  με θέμα «Δικαιώματα της Ελληνορθόδοξης Μειονότητας Ίμβρου και Τενέδου» (6μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο της Ένωσης, Δημητσάνας 47, Κάτω Τούμπα ).
Επίσης δεν είναι άσχετη η δήλωση με την πρόσφατη Έκθεση Προόδου της ΕΕ του 2012 για την Τουρκία, η οποία αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική μειονότητα της Ίμβρου και της Τενέδου κάτι που επισημαίνει και   το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην αντίστοιχη έκθεσή του, που υιοθετήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων.

Και οι ελληνικές περιουσίες 

Συγκεκριμένα οι δυσκολίες πρόσβασης των Ιμβρίων στην εκπαίδευση αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την κατοχύρωση των περιουσιακών τους δικαιωμάτων, παραμένουν ως ορόσημο για τον έλεγχο της συμμόρφωσης της Τουρκίας με τα πολιτικά κριτήρια ένταξης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο γεγονός ότι το Ψήφισμα 1625/2008 του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Ίμβρο και την Τένεδο παραμένει ανεφάρμοστο, καθώς και στην αδυναμία των Ελλήνων υπηκόων να κατοχυρώσουν τα κληρονομικά τους δικαιώματα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν άμεσα να απολεσθούν και οι τελευταίες εναπομείνασες ελληνικές ιδιοκτησίες στο νησί. 

Στα ζητήματα αυτά θα αναφερθούν τρεις  ομιλητές: ο κ. Πάρις Ασανάκης, δικηγόρος, Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Ιμβρίων Αθηνών και ιδρυτικό μέλος του ιμβριακού συντονιστικού οργάνου,  ο κ. Γιάννης Κτιστάκις, λέκτορας στη Νομική Σχολή Θράκης, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου και νομικός σύμβουλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ο κ. Λάκης Βίγκας, εκλεγμένος εκπρόσωπος των μειονοτικών ιδρυμάτων της Τουρκίας στη Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων (VGM).Ο τελευταίος έκανε τις προάλλες δηλώσεις με αναφορά και στο Σχολείο της Ίμβρου. 

 

ΣΧΟΛΙΑ