Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αντόνιο Γκαουντί: Αφιερωμένο στα 161α του γεννέθλια το Doodle της Google

25.06.2013 | 00:11
Ο Αντονιο Γκαουντί γεννήθηκε στις 25 Ιουνίου 1852 και ηταν σημαντικός Καταλανός αρχιτέκτοντας της Αρτ Νουβό.

Στο σημερινό της Doodle η Google τον τιμά με τα πιο σημαντικά του έργα να αντιστοιχούν στο κάθε γράμμα της μηχανής αναζήτησης, τοποθετημένα σαν πίνακες διαφορετικών μεγέθων, όπως μάλλον θα το σχεδίαζε και ο ίδιος ο Γκαουντι αν ζούσε σήμερα.

Ποιος ήταν ο Γκαουντι;

Γεννήθηκε στη Ρέους, αλλά σπούδασε και εργάστηκε στη Βαρκελώνη όπου βρίσκονται και τα πιο σημαντικά έργα του, τα οποία ξεχωρίζουν για το σχεδιασμό τους.

Ο Γκαουντί διαμορφώθηκε επαγγελματικά και πνευματικά στο κοσμοπολίτικο περιβάλλον της Βαρκελώνης. Μελέτησε τα καλλιτεχνικά ρεύματα του παρελθόντος, την ισλαμική και τη γοτθική αρχιτεκτονική η οποία μάλιστα εκείνη την εποχή αναβίωνε.

Ένα από τα πιο σημαντικά του έργα είναι το Μέγαρο Γκουέλ, (η κατασκευή του ξεκινά το 1886 και ολοκληρώνεται το 1888). Ο σχεδιασμός του κτιρίου ανατέθηκε στον Γκαουντί από τον Δον Eusebi Güell i Bacigalupi, εξέχουσα μορφή στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική ζωή της πόλης και με ισχυρή επιρροή στην πολιτική.

Το τελευταίο και ένα από τα χαρακτηριστικά έργα του είναι η εκκλησία Σαγράδα Φαμίλια, η οποία έμεινε ημιτελής λόγω του θανάτου του αρχιτέκτονα.

Τα έργα του Γκαουντί δίνουν ιδιαίτερο χαρακτήρα στη Βαρκελώνη και αποτελούν πόλους έλξης για επισκέπτες και μελετητές. Χαρακτηριστική είναι μια από τις τεχνικές του Γκαουντί ο οποίος χρησιμοποιούσε κομμάτια από κεραμικά πλακίδια για να διακοσμήσει και να χρωματίσει κάποια από τα έργα του. Σήμερα πολλά από τα διακοσμητικά αναμνηστικά που πωλούνται στη Βαρκελώνη χρησιμοποιούν την τεχνική αυτή.

Ο Γκάουντι απεβίωσε στις 10 Ιουνίου 1926.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ