Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απαλλαγή μετά από 24ωρη υπηρεσία για στρατιωτικούς - Ερώτηση στη Βουλή

05.05.2014 | 00:11
Το ζήτημα της απαλλαγής των στρατιωτικών μετά από 24ωρη υπηρεσία ξανά στη Βουλή. Και αυτή τη φορά από μία βουλευτίνα της συμπολίτευσης. Η Παναγιώτα Ιακωβίδου με ερώτησή της προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας επισημαίνει και ρωτά:

Tο προσωπικό των ΕΔ λόγω της ιδιαίτερης φύσης του έργου του, απασχολείται διαχρονικά πέραν του κανονικού ωραρίου σε πλήθος δραστηριοτήτων (υπηρεσίες, ασκήσεις, εκπαιδεύσεις, εκδηλώσεις, αντιπροσωπείες κτλ) για τις οποίες δεν αμείβεται υπερωριακά αλλά και ούτε κάποια άλλη μέριμνα έχει ληφθεί. 


Σύμφωνα με το Άρθρο 7 του ΦΕΚ 1139 τεύχος Β 3 Ιουνίου 2011 (Διοικητικά και άλλα ευεργετικά μέτρα για κατηγορίες στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα και οξέα κοινωνικά προβλήματα) "οι στρατιωτικοί που εκτελούν 24ωρη υπηρεσία διανυκτερεύσεως τις καθημερινές δικαιούνται απαλλαγής την επόμενη εργάσιμη ημέρα και αυτοί που εκτελούν την ως άνω υπηρεσία Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή και τις επίσημες αργίες δικαιούνται απαλλαγής οποιαδήποτε ημέρα εντός της επόμενης εβδομάδας".


Επίσης σύμφωνα με την Φ.900α/8814/12193/21 Σεπ 2011 απάντηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας η διάρκεια της απαλλαγής του στρατιωτικού προσωπικού από υπηρεσία είναι 24ωρη και αφορά απαλλαγή από όλες τις δραστηριότητες της επόμενης ημέρας.


Στην πραγματικότητα όμως, τα στελέχη των ΕΔ απαλλάσσονται την επόμενη εργάσιμη ημέρα, μόνον κατά 8 ώρες, καθότι καθημερινά εργάζονται επί 8ώρου (σύμφωνα με την Φ.900α/9030/12490/1 Μαρ 2012 απάντηση του ΥΠΕΘΑ)βάσεως, στα πλαίσια των 40 ωρών εργασίας την εβδομάδα.


Κατά συνέπεια η απαλλαγή μετά την εκτέλεση 24ωρης υπηρεσίας, μολονότι θεωρείται 24ωρη, στην πράξη απαλλάσσει το στρατιωτικό προσωπικό μόνο για τις 8 ώρες του πρωινού της εργάσιμης ημέρας. Επίσης για τις 24ωρες υπηρεσίες που εκτελεί το στρατιωτικό προσωπικό Σάββατο, Κυριακή και επίσημες αργίες, απαλλάσσεται στην ουσία μόνο επί 8ώρου εντός της επόμενης εβδομάδας, έχοντας εργαστεί επί 24ώρου [τρία (3) 8ωρα] κατά την διάρκεια αργίας (ημέρας πέραν του 5νθημέρου).


Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη όλα τα παραπάνω, η αναθεώρηση του υπάρχοντος πλαισίου απαλλαγών κρίνεται απαραίτητη, για την δικαιότερη αλλά και ουσιαστικότερη μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Για την άρση των ως άνω ανακολουθιών και την εμπέδωση του αισθήματος της ουσιαστικής μέριμνας προσωπικού απ’ την πλευρά της υπηρεσίας προς το προσωπικό και σχετικά με τον υπολογισμό της απαλλαγής από την εργασία στην βάση του 8ώρου (όσες είναι και οι ώρες εργασίας σε καθημερινή βάση) μια λύση θα ήταν:

α. Η θεσμοθέτηση 2 απαλλαγών για κάθε 24ωρη υπηρεσία που εκτελείται από Δευτέρα έως Παρασκευή, προκειμένου να καλυφθούν οι επιπλέον 16 ώρες εργασίας που εργάζονται τα στελέχη των ΕΔ.
β. Η θεσμοθέτηση 3 απαλλαγών για κάθε 24ωρη υπηρεσία που εκτελείται Σάββατο - Κυριακή και επίσημες αργίες, προκειμένου να καλυφθούν πραγματικά τα τρία 8ωρα (24 ώρες συνολικά) που εργάζεται το στρατιωτικό προσωπικό τις ημέρες αυτές, ημέρες μεγάλης βαρύτητας καθώς αφορούν εργασία πέραν του 5νθημέρου και των προβλεπόμενων 40 ωρών την εβδομάδα.

γ. Η θεσμοθέτηση χορήγησης απαλλαγής από την εργασία (σε ωριαία βάση) για τις συνολικές ώρες εργασίας - απασχόλησης πέραν των 40 ωρών την εβδομάδα.


Ερωτάται ο κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας αν:


1. Προτίθεται να προχωρήσει άμεσα στη θεσμοθέτηση 2 απαλλαγών για κάθε 24ωρη υπηρεσία που εκτελείται από Δευτέρα έως Παρασκευή, προκειμένου να καλυφθούν οι επιπλέον 16 ώρες εργασίας που εργάζονται τα στελέχη των ΕΔ; Αν ναι πότε, αν όχι γιατί;

2. Προτίθεται να προχωρήσει άμεσα στη θεσμοθέτηση 3 απαλλαγών για κάθε 24ωρη υπηρεσία που εκτελείται Σάββατο - Κυριακή και επίσημες αργίες, προκειμένου να καλυφθούν πραγματικά τα τρία 8ωρα (24 ώρες συνολικά) που εργάζεται το στρατιωτικό προσωπικό τις ημέρες αυτές, ημέρες μεγάλης βαρύτητας καθώς αφορούν εργασία πέραν του 5νθημέρου και των προβλεπόμενων 40 ωρών την εβδομάδα; Αν ναι πότε, αν όχι γιατί;

3. Προτίθεται να προχωρήσει άμεσα στη θεσμοθέτηση χορήγησης απαλλαγής από την εργασία (σε ωριαία βάση) για τις συνολικές ώρες εργασίας - απασχόλησης πέραν των 40 ωρών την εβδομάδα; Αν ναι πότε, αν όχι γιατί;
 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ