Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μνήμες απο το Απαρτχάιντ.

17.08.2012 | 14:13
Η σφαγή από την αστυνομία 30 και πλέον απεργών μεταλλωρύχων στη Νότια Αφρική --η πιο αιματηρή επιχείρηση των υπηρεσιών ασφαλείας μετά το τέλος του καθεστώτος του Απαρτχάιντ-- προκάλεσε σοκ στη χώρα, με τους πολίτες και τα μέσα ενημέρωσης να θέτουν πολλά ερωτήματα για τον ψυχισμό της αστυνομίας μετά το τέλος της κυριαρχίας των λευκών.

Οι τίτλοι των εφημερίδων ήταν επιθετικοί: «Λουτρό αίματος», «Τόπος μακελειού», «Σφαγή στο ορυχείο», ενώ στα πρωτοσέλιδα δημοσιεύονται φωτογραφίες λευκών και μαύρων, βαριά οπλισμένων, αστυνομικών να βαδίζουν ανάμεσα στις αιμόφυρτες σορούς των μαύρων εργατών που κείτονταν στο χώμα.

Οι εικόνες αυτές, όπως και το μαγνητοσκοπημένο υλικό του τηλεοπτικού δικτύου του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς που απεικόνιζε μια ομάδα αστυνομικών να ανοίγουν πυρ εναντίον μιας μικρής ομάδας ανθρώπων, ανακίνησε μνήμες του ρατσιστικού παρελθόντος της Νότιας Αφρικής.

Ο υπουργός Αστυνομίας Νάτι Μτουέτα, έπειτα από 12 ώρες σιωπής των αρχών, επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον 30 άνδρες σκοτώθηκαν όταν η αστυνομία αποπειράθηκε να απομακρύνει περίπου 3.000 απεργούς, κυρίως χειριστές τρυπανιών, οπλισμένους με ματσέτες και ρόπαλα, από ένα τμήμα του ορυχείου της εταιρίας Λονμίν, 100 χλμ. βορειοδυτικά του Γιοχάνεσμπουργκ.

Ένας από τους ακροατές που τηλεφώνησαν στον σταθμό συνέκρινε το αιματηρό επεισόδιο, στο ορυχείο και το εργοστάσιο Μαρικάνα της Λονμίν, με τη σφαγή στο Σάρπβιλ, κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ, το 1960, όταν η αστυνομία του Απαρτχάιντ είχε ανοίξει πυρ εναντίον ενός πλήθους μαύρων διαδηλωτών σκοτώνοντας πάνω από 50.

Σε ένα άρθρο της σύνταξης στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα Sowetan διερωτάται εάν άλλαξε τίποτε από το 1994, όταν ο Νέλσον Μαντέλα ανέτρεψε το καθεστώς τριών αιώνων κυριαρχίας των λευκών αποίκων κι έγινε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος στη χώρα με την μεγαλύτερη οικονομία της ηπείρου.«Είχε συμβεί σε αυτή τη χώρα πριν, όταν το καθεστώς του Απαρτχάιντ μεταχειριζόταν τους μαύρους σαν αντικείμενα», ανέφερε η εφημερίδα. «Συνεχίζεται με διαφορετικό προκάλυμμα τώρα».

Εκατοντάδες αστυνομικοί περιπολούσαν στην περιοχή γύρω από το ορυχείο Μαρικάνα καθώς ξημέρωνε. Το ορυχείο παρέμεινε κλειστό αυτήν την εβδομάδα, εν μέσω της σύγκρουσης μεταξύ συνδικάτων αλλά και της διένεξης ανάμεσα στην εργοδοσία και τους μεταλλωρύχους.
Πριν από τη χθεσινή ημέρα, 10 άνθρωποι --ανάμεσά τους δύο αστυνομικοί-- είχαν σκοτωθεί στις συγκρούσεις ανάμεσα σε μέλη αντίπαλων εργατικών ενώσεων στο Μαρικάνα, το μεγαλύτερο και σημαντικότερο εργοστάσιο της Λονμίν, μιας εταιρίας η οποία εδρεύει στο Λονδίνο. Οι εγκαταστάσεις της εταιρίας στη Νότια Αφρική, στις οποίες εξορύσσεται το 12% της παγκόσμιας παραγωγής λευκόχρυσου, έχουν κλείσει προσωρινά.

Στη Νότια Αφρική βρίσκεται το 80% των παγκόσμιων βεβαιωμένων αποθεμάτων λευκόχρυσου, αλλά το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας, οι εργατικές διεκδικήσεις για υψηλότερους μισθούς και η πτώση της τιμής του πολύτιμου μετάλλου φέτος στις αγορές έχουν προκαλέσει προβλήματα σε αρκετές επιχειρήσεις του κλάδου.

Οι απεργοί στο Μαρικάνα ζητούσαν μεγάλες αυξήσεις μισθών, ενώ η κατάσταση περιπλέκεται από τη σύγκρουση της νέας ένωσης συνδικάτων εργαζομένων στα ορυχεία και στις κατασκευές (AMCU) με την εθνική ένωση των εργαζόμενων στα ορυχεία (NUM), ένα συνδικάτο το οποίο συνδέεται στενά με το κυβερνών κόμμα του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC).

Ο πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια εσωκομματική εκλογική διαδικασία τον Δεκέμβριο, δήλωσε ότι «υπέστη σοκ» από τη βία, χωρίς να σχολιάσει την συμπεριφορά της αστυνομίας. «Πιστεύουμε ότι υπάρχει περιθώριο στην δημοκρατία μας ώστε κάθε διένεξη να επιλύεται μέσω διαλόγου χωρίς παραβιάσεις του νόμου ή βία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ.Αστυνομικοί πυροβολούν απεργούς! 18 νεκροί. ΒΙΝΤΕΟ 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ