Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Εξέγερση" μέσω απεργίας πείνας στη Τουρκία. Και πολιτικοί συμμετέχουν

10.11.2012 | 17:52
 Έξι κούρδοι πολιτικοί ανακοίνωσαν ότι αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην απεργία πείνας που κάνουν περίπου 700 κούρδοι κρατούμενοι εδώ και 60 ημέρες με αίτημα να επιτραπεί στον κρατούμενο ιστορικό ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτζαλάν να έχει πρόσβαση στους συνηγόρους του.
   Ο Οσμάν Μπαϊντεμίρ, δήμαρχος της πόλη Ντιγιάμπακιρ η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι Κούρδοι, αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ότι έχει σταματήσει να δέχεται τροφή. Πέντε Κούρδοι, μέλη του τουρκικού κοινοβουλίου --ο Σιρί Σουρέγια Οντέρ, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) Γκουλτάν Κισανάκ, η Αϊσέλ Τουγκλούκ, ο Αντίλ Κουρτ και η Σαμπαχάτ Τουντσέλ--έχουν επίσης αρχίσει απεργία πείνας.
   Περίπου 700 κούρδοι κρατούμενοι σε δεκάδες τουρκικές φυλακές αρνούνται να τραφούν σε μια προσπάθεια να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δώσει περισσότερα δικαιώματα στην κουρδική μειονότητα και να προσφέρει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στον Οτζαλάν.
   Βασικό αίτημα των κούρδων κρατούμενων είναι να έχει πρόσβαση ο Οτζαλάν, ο οποίος κρατείται στη φυλακή στο νησί Ιμραλί όπου εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης, πρόσβαση σε δικηγόρους έπειτα από 15 μήνες στη διάρκεια των οποίων δεν του είχε επιτραπεί η επικοινωνία με τους συνηγόρους του.
   Οι απεργοί δέχονται να λαμβάνουν νερό με ζάχαρη και βιταμίνες προκειμένου να παρατείνουν τη ζωή και τη διαμαρτυρία τους για εβδομάδες, όμως ο τουρκικός ιατρικός σύλλογος έχει προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να υπάρξουν θάνατοι έπειτα από 60 ημέρες χωρίς τροφή.
   Από την πλευρά του, ο ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φίλε εξέφρασε την ανησυχία του για τις πληροφορίες ότι επιδεινώνεται η κατάσταση της υγείας των κρατούμενων στη διάρκεια συνομιλιών του με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στις Βρυξέλλες την Τετάρτη. 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ