Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Από το NATO στο Χάρβαρντ ο Αβραμόπουλος

27.02.2014 | 15:29
Θέματα που αφορούν την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ, οι εξελίξεις στην Ουκρανία και η θαλάσσια προστασία, αλλά και το Αφγανιστάν ενόψει της αποχώρησης της πολυεθνικής δύναμης, απασχόλησαν τη διήμερη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας που ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες.

Για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, όπως είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, «έμφαση δόθηκε στη δημοκρατική νομιμότητα, στον σεβασμό των δημοκρατικών αξιών και στο κράτος Δικαίου. Υποστηρίζουμε μια κυρίαρχη, ανεξάρτητη και δημοκρατική Ουκρανία, προϋπόθεση για την ευρω-ατλαντική ασφάλεια».

Όσον αφορά τη θαλάσσια προστασία, ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε τη συνδρομή της Ελλάδας στη ναυτική δύναμη ταχείας ανάπτυξης και το γεγονός ότι το συγκεκριμένο θέμα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ.

Στη δήλωσή του ο κ. Αβραμόπουλος επανέλαβε ότι η Ελλάδα συμμετέχει και παρεμβαίνει στις διαδικασίες για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ δεδομένου ότι, όπως παρατήρησε, «σε τελική ανάλυση αποβλέπουν στην ενίσχυση της Συμμαχίας, αλλά και στον ρόλο της χώρας μας ως σταθεροποιητικού παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή μας».

Ο υπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα παραμένει ο πιο σταθερός, ισχυρός και σταθεροποιητικός παράγοντας σε μια περιοχή αστάθειας «που ξεκινάει -όπως βλέπετε- από την Ουκρανία για να τελειώσει στην Τυνησία».

O κ. Αβραμόπουλος θα μεταβεί στη Βοστόνη για να συμμετέχει ως βασικός ομιλητής σε συνέδριο που διοργανώνουν τα Πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Φλέτσερ, με θέμα το μέλλον της Ευρώπης. Στο συνέδριο θα μιλήσουν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια και η αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας Βέσνα Πούσιτς.
Αμέσως μετά την ομιλία του στη Βοστόνη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες, όπου με την ιδιότητα του προεδρεύοντος των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ, θα είναι κύριος ομιλητής σε συνέδριο για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ