Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ARD: Εξόριστοι Τούρκοι στην Ελλάδα

19.11.2018 | 13:57
Οικογένειες και κυρίως νέοι φεύγουν από την Τουρκία και αναζητούν καταφύγειο στην Ελλάδα. Στο θέμα αναφέρεται το site του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης, ARD, tagesschau.de με τίτλο «Ολοένα περισσότεροι Τούρκοι εξόριστοι στην Ελλάδα».

Το ρεπορτάζ εστιάζει στη Θεσσαλονίκη όπου ζουν αρκετοί εξόριστοι Τούρκοι οι οποίοι εγκατέλειψαν τη χώρα λόγω των διωγμών από το καθεστώς Ερντογάν.

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος του ARD στη Θεσσαλονίκη «Παιδιά παίζουν στους διαδρόμους ενός ξενοδοχείου στη Θεσσαλονίκη. Είναι τα παιδιά δέκα οικογενειών από την Τουρκία που έχουν βρει εδώ μια νέα πατρίδα. Η Σουμεγιέ κατέφυγε εδώ πριν από λίγους μήνες. Είναι η κόρη ενός 75χρονου Τούρκου, ο οποίος χωρίς προφανή λόγο φυλακίστηκε στην Τουρκία ως ύποπτος για τρομοκρατία».

Δεν είναι ωστόσο μόνο όσοι διώκονται. Γενικότερα κάποιοι επιλέγουν την Ελλάδα γιατί είναι μια ελεύθερη και δημοκρατική χώρα.

« Επίσημα στοιχεία για το πόσοι Τούρκοι έχουν καταφύγει στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του προέδρου Ερντογάν μέχρι σήμερα δεν είναι διαθέσιμα από τις ελληνικές αρχές. Όπως λένε οι ίδιοι, στα μάτια του προέδρου Ερντογάν θεωρούνται εχθροί του κράτους και προδότες». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ «η φυγή στην Ελλάδα μπορεί να κοστίσει σε πολλούς Τούρκους έως και 6.000 ευρώ. Οι διακινητές βγάζουν υψηλά κέρδη. Για πολλούς η Ελλάδα είναι ο πιο ελκυστικός προορισμός μετά την φυγή τους από την Τουρκία –αρκετά κοντά στην πατρίδα τους, εάν αλλάξουν γνώμη.» Ο Γκιουβέν, ένας από τους Τούρκους που μίλησαν στον Γερμανό δημοσιογράφο λέει: «Γιατί ήρθα στην Ελλάδα; Γιατί μοιάζει πολύ με την Τουρκία, με τη διαφορά ότι είναι δημοκρατική χώρα. Μόνο τα σύνορα μας χωρίζουν με την Ελλάδα».

Λίγο διαφορετική είναι η περίπτωση της δημοσιογράφου Μπεριβάν Αϊντίν, συνεργάτιδα της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhurriyet, η οποία δεν διέφυγε ακριβώς στην Ελλάδα, ωστόσο συχνά ταξιδεύει από την Κων/πολη στη Θεσσαλονίκη για δουλειά. «Δεν είναι μυστικό ότι η δημοσιογραφική δουλειά γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Το φίλα προσκείμενο στον Ερντογάν στρατόπεδο γίνεται όλο και πιο ισχυρό. Έτσι και η ίδια η δημοσιογράφος μπορεί να φανταστεί το ενδεχόμενο να ζήσει στην Ελλάδα για ένα μεγαλύτερο διάστημα», σημειώνει το ρεπορτάζ. «Όπως η Αϊντίν έτσι και άλλοι, κυρίως νέοι Τούρκοι σκέφτονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους. Στις αποσκευές τους έχουν τα δικά τους όπλα κατά του Ερντογάν: λάπτοπ και κινητά τηλέφωνα. Από την Ελλάδα μάλιστα ολοένα περισσότεροι Τούρκοι δημοσιογράφοι μεταδίδουν online όλα όσα δεν μπορούν πλέον να πουν στην πατρίδα τους».

Πηγή: DW

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ