Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κομισιόν: Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο

17.05.2017 | 00:34
 "Η ΕΕ προειδοποιεί την Τουρκία ύστερα από τις 141 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου σε μια μέρα", είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της ιστοσελίδας EurActiv.

Το δημοσίευμα τονίζει πως σε σχετικό γραπτό ερώτημα της ιστοσελίδας, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Maja Kocijancic, απάντησε για τις τουρκικές παραβιάσει στο Αιγαίο ως εξής: "Η ΕΕ υπογραμμίζει ότι η Τουρκία χρειάζεται να δεσμευτεί απερίφραστα ότι θα τηρήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας και καλεί την Τουρκία να αποφεύγει τις εντάσεις και να απέχει από κάθε απειλή ή ενέργεια που στρέφεται εναντίον ενός κράτους-μέλους ή που βλάπτει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών".

Η ίδια αξιωματούχος τόνισε ότι θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται οι αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας. "Επιπλέον, η ΕΕ τονίζει την ανάγκη για σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών μελών σε ό,τι αφορά τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο", συμπλήρωσε.

"Κατά το περασμένο άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της 28ης Απριλίου, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Federica Mogherini υπενθύμισε ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν μία από τις θεμελιώδεις αρχές τις οποίες καλείται να σεβαστεί η Τουρκία ως υποψήφια χώρα", κατέληξε.

Σε 141 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν 44 τουρκικά αεροσκάφη τη Δευτέρα, σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και εννέα εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Τα τουρκικά αεροσκάφη -είκοσι F-16, τα οποία πετούσαν σε οκτώ σχηματισμούς, πέντε CN-235, και 19 ελικόπτερα- προέβησαν επίσης σε 37 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Τα αεροσκάφη συμμετέχουν όλα στην άσκηση «ΘΑΛΑΣΣΟΛΥΚΟΣ» (“DENIZ KURDU”). Η τουρκική άσκηση δεσμεύει, χωρίς αναφορά συγκεκριμένων συντεταγμένων ολη την θαλάσσια περιοχή βόρεια της Αμοργού.

Στα "πλαίσια" της άσκησης υπενθυμίζεται ότι σε παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων προχώρησαν το μεσημέρι της Δευτέρας και δύο πυραυλάκατοι του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στις ανατολικές και βόρειες ακτές του Αγαθονησίου

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η έντονη δραστηριότητα από πλευράς τουρκικού Ναυτικού δεν αναμένεται να σημειώσει ύφεση τουλάχιστον μέχρι τα τέλη της εβδομάδας -ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για το επικίνδυνα φορτισμένο Αιγαίο. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι την Παρασκευή τα τουρκικά πολεμικά ενδέχεται να "δέσουν", ωστόσο αυτό μάλλον θα πρέπει πρώτα να το δούμε.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ