Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Η ιστορία των Ελλήνων που κατέλαβαν την Νορμανδία - ΦΩΤΟ

06.06.2018 | 11:36
Η άγνωστη ιστορία των Ελληνοαμερικανών στρατιωτών που πολέμησαν στη μεγαλύτερη μάχη κατά του ναζισμού. Πρόκειται για τους Νικόλαο Μπούρα, Έντυ Λάμπρο και Ευθύμιο Τσιμικλή.

Η ονομασία «D-Day» είναι η κωδική ονομασία της απόβασης στη Νορμανδία και αποτελεί την εκκίνηση της μεγάλης προσπάθειας των Συμμάχων να απελευθερώσουν την ηπειρωτική Ευρώπη από τη γερμανική κατοχή κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πάνω από 4.000 στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων έχασαν τη ζωή τους στη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση όλων των εποχών, στις ακτές της Νορμανδίας στη Γαλλία. 

Στην μεγάλη προσπάθεια των συμμάχων, συμμετείχαν και τρεις έλληνες στρατιώτες του αμερικανικού στρατού, πρόκειται για τους Νικόλαο Μπούρα, Έντυ Λάμπρο και Ευθύμιο Τσιμικλή.

Ο επισμηναγός Νίκος Μπούρας είχε διαταγή να πετάξει κάτω από τα σύννεφα για εξουδετερώσει τα πυροβολεία των Ναζί. Η επιτυχία αυτού του βομβαρδισμού επέτρεψε στις επίγειες δυνάμεις στις οποίες συμμετείχαν ο Λάμπρος και ο Τσιμικλής να έχουν τις μικρότερες δυνατόν απώλειες. 


Ο Επισμηναγός Νίκος Μπούρας και ο Ευθύμιος Τσιμικλής

Στην κοντινή παραλία Ομάχα, οι αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις δεν πέτυχαν με ακρίβεια τον στόχο τους, με αποτέλεσμα οι Σύμμαχοι να έχουν τεράστιες απώλειες ως 2.000 νεκρούς. Ο Έντυ Λάμπρος επέζησε σε εκείνη τη μάχη, αλλά έχασε τη ζωή του δύο μέρες μετά την απόβαση.

Μία μέρα μετά τον θάνατο του κυκλοφόρησε το πρωτοσέλιδο των «New York Times» της 8ης Ιουνίου 1944, που έκανε τον γύρο του κόσμου και απεικόνιζε μια ομάδα στρατιωτών να κρατούν τη ναζιστική σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό ως λάφυρο.  


Ο Έντυ Λάμπρο με την σημαία των Ναζί ως λάφυρο

Ένας από τους νεαρούς που χαμογελούν κρατώντας τη ναζιστική σημαία, είναι και ο έλληνας στρατιώτης, Έντυ Λάμπρο, ο οποίος μαζί με τους συμπολεμιστές έγιναν λαϊκοί ήρωες.

Περισσότερα για την μεγαλειώδη στρατιωτική επιχείρηση στις ακτές της Νορμανδίας που σήμανε το τέλος για τον Ναζισμό.

Πηγή Μηχανή του Χρόνου

 

ΣΧΟΛΙΑ