Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βόρεια Κορέα: Δεν αποκλείει επίθεση ο Τραμπ - Απειλεί με μαζική στρατιωτική απάντηση ο Μάτις

03.09.2017 | 23:07
Πρώτη Δημοσίευση - 2017-09-03 20:37:57
Τελευταία Ενημέρωση - 2017-09-03 23:07:57

Ο αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο επίθεσης στη Βόρεια Κορέα, ως απάντηση στις συνεχόμενες πυρινικές δοκιμές της Πιονγκγιάνγκ. Είχαν προηγηθεί απειλές μέσω twitter.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο επίθεσης στη Βόρεια Κορέα άφησε ο αμερικανός Πρόεδρος. Ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε «θα δούμε», όταν ερωτήθηκε αν οι ΗΠΑ θα επιτεθούν στη Βόρεια Κορέα.

Ο αμερικανός πρόεδρος έγραψε επίσης στο Twitter πως εξετάζει το ενδεχόμενο να διακόψει τις εμπορικές σχέσεις με οποιαδήποτε χώρα έχει συναλλαγές με τη Βόρεια Κορέα.

Εξάλλου ο υπουργός άμυνας Τζέιμς Μάτις, ξεκαθάρισε πως η χώρα του θα δώσει «μαζική στρατιωτική απάντηση» σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον των ΗΠΑ ή των συμμάχων τους.
Μιλώντας έξω από τον Λευκό Οίκο, ο Μάτις δήλωσε: «Οποιαδήποτε απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες ή τα εδάφη τους, περιλαμβανομένων του Γκουάμ ή των συμμάχων μας, θα αντιμετωπισθεί με μια μαζική στρατιωτική απάντηση, μια απάντηση τόσο αποτελεσματική όσο και σαρωτική».

Ο Μάτις δήλωσε πως η Ουάσινγκτον δεν επιδιώκει την «πλήρη εξολόθρευση μιας χώρας, δηλαδή της Βόρειας Κορέας. Όμως όπως είπα, έχουμε πολλές στρατιωτικές επιλογές».

Νωρίτερα παγκόσμιο συναγερμό σήμανε η νέα πυρηνική δοκιμή του Κιμ Γιονγκ Ουν. Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε δοκιμή βόμβας υδρογόνου και προκάλεσε παγκόσμιο σοκ.

Η βόμβα ήταν τόσο δυνατή που προκάλεσε σεισμό 6,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε σε χαμηλό βάθος στη χώρα. Πρόκειται για την έκτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποιεί η Βόρεια Κορέα.

Οι αντιδράσεις ήταν έντονες, ενώ τα εφιαλτικά σενάρια για πόλεμο μοιάζουν πιο κοντά στην πραγματικότητα από ποτέ

«Σφυροκόπημα» Τραμπ μέσω twitter: «Η βόρεια Κορέα θα καταλάβει μόνο με ένα πράγμα»

Νωρίτερα ο Ντόναλντ Τραμπείχε μέσω twitter είχε και πάλι απειλήσει έμμεσα τη Βόρεια Κορέα με επίθεση.

Οι «λέξεις και οι ενέργειες [της Βόρειας Κορέας] εξακολουθούν να είναι πολύ εχθρικές και πολύ επικίνδυνες για τις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter, στην πρώτη αντίδρασή του μετά την πραγματοποίηση της έκτης και πιο ισχυρής πυρηνικής δοκιμής της Βόρειας Κορέας.

«Η Βόρεια Κορέα είναι ένα κράτος παρίας που έχει γίνει μεγάλη απειλή και πηγή αμηχανίας για την Κίνα, που προσπαθεί να βοηθήσει αλλά με λίγη επιτυχία», ανέφερε ο Τραμπ σε ένα δεύτερο tweet.
Στη συνέχεια όμως έκανε ένα tweet το οποίο είναι ανησυχητικό και δείχνει ότι η πυρηνική δοκιμή της βόρειας Κορέας δεν θα περάσει έτσι.

«Η Νότια Κορέα κατανοεί, όπως τους είπα, ότι οι συνομιλίες για καταπράυνση με τη Βόρεια Κορέα δεν θα λειτουργήσουν, θα καταλάβει μόνο ένα πράγμα», έγραψε αφήνοντας υπόνοιες για στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Βόρειας Κορέας.

Δεν αμφισβητείται η πυρηνική δοκιμή στη Βόρεια Κορέα

Αξιωματούχος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν λόγο να αμφιβάλλουν ότι η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε δοκιμή ενός προηγμένου πυρηνικού μηχανισμού.

«Δεν έχουμε τίποτε που να μας κάνει να αμφιβάλλουμε ότι αυτό ήταν μια δοκιμή ενός προηγμένου πυρηνικού μηχανισμού», δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί.

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε πως προχώρησε σήμερα στη δοκιμή μιας προηγμένης βόμβας υδρογόνου που μπορεί να προσαρμοσθεί σε πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς. Ο αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ωστόσο πως θα χρειασθεί κάποιος χρόνος για να ολοκληρωθεί μια εμπεριστατωμένη ανάλυση του μεγέθους της έκρηξης και του τύπου του μηχανισμού που πυροδοτήθηκε.

«Δέκα φορές πιο ισχυρές οι δονήσεις»

Οι δονήσεις που καταγράφηκαν σήμερα στη Βόρεια Κορέα ήταν τουλάχιστον δέκα φορές πιο ισχυρές από αυτές που είχαν καταγραφεί σε προηγούμενες πυρηνικές δοκιμές, ανακοίνωσε η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία.

«Ήταν τουλάχιστον δέκα φορές πιο ισχυρή», δήλωσε αξιωματούχος της υπηρεσίας.

Ειδικοί είχαν εκτιμήσει ότι η προηγούμενη πυρηνική έκρηξη στη Βόρεια Κορέα ήταν περίπου 10 κιλοτόνων

«Η ισχύς (της δόνησης) είναι 10 ή 20 φορές μεγαλύτερη από τις προηγούμενες», δήλωσε από την πλευρά του ο Κούνε Ι. Σουχ καθηγητής πυρηνικής μηχανικής στο πανεπιστήμιο της Σεούλ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ