Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βρετανία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον

09.07.2018 | 18:55
Την παραίτησή του από την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι υπέβαλε ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου και βασικός υποστηρικτής του Brexit εντός του κυβερνώντος, κεντροδεξιού Συντηρητικού Κόμματος Μπόρις Τζόνσον.

Τη σχετική ανακοίνωσε έκανε το πρωθυπουργικό γραφείο της κ. Μέι, ευχαριστώντας τον Μπ. Τζόνσον για την προσφορά του και σημειώνοντας ότι ο αντικαταστάτης του - ως επικεφαλής του Foreign Office - θα είναι ο Ντόμινικ Ράαμπ.

Η παραίτηση Τζόνσον ακολουθεί εκείνη του υπουργού αρμόδιου για ζητήματα αποχώρησης του Η.Β. από την ΕΕ Ντέιβιντ Ντέιβις, τα ξημερώματα της Δευτέρας, λόγω διαφωνιών με τη γραμμή της πρωθυπουργού Μέι σχετικά με την μελλοντική σχέση της Μ. Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την αποχώρηση της πρώτης από το μπλοκ των "28".

Η αποχώρηση του επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας έρχεται λίγη ώρα πριν η πρωθυπουργός παρουσιάσει ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων το σχέδιό της για τη μελλοντική σχέση του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το οποίο η Βρετανία ζητεί τη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της ίδιας και της ΕΕ.

"Με την πρότασή μας θα δημιουργηθεί μια ζώνη ελευθέρου εμπορίου μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ε.Ε., με μια δέσμη κοινών κανόνων για τα βιομηχανικά αγαθά και τα αγροτικά προϊόντα", είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Βρετανή πρωθυπουργός την Παρασκευή, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Τσέκερς, την επίσημη εξοχική πρωθυπουργική κατοικία, 70 χιλιόμετρα από το Λονδίνο.

Η κατάσταση εντός του Συντηρητικού Κόμματος, το οποίο κυβερνά ως κυβέρνηση μειοψηφίας με την ψήφο ανοχής του δεξιού, προτεσταντικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, είναι εκρηκτική, με την ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα να θεωρεί ότι οι "μαλακές" προτάσεις της Τ. Μέι φαλκιδεύουν το πνεύμα της απόφασης του δημοψηφίσματος για "καθαρή έξοδο" από την ΕΕ.

Η κ. Μέι είχε στηρίξει ως υπουργός της κυβέρνησης Κάμερον την παραμονή του Η.Β. στην ΕΕ, ωστόσο, μετά την ανάληψη των καθηκόντων της πρωθυπουργού και ηγέτιδος των Συντηρητικών, είχε δηλώσει ότι "Brexit σημαίνει Brexit", συμπεριλαμβάνοντας στελέχη της ευρωσκεπτικιστικής πτέρυγας, με κορυφαίο τον Μπ. Τζόνσον, στο υπουργικό της συμβούλιο.

Πλέον εκφράζονται φόβοι ότι βουλευτές των Συντηρητικών πιθανόν να κινήσουν διαδικασία εκλογής νέου ηγέτη του κόμματος και πρωθυπουργού, προκειμένου να μπορέσουν να εξασφαλίσουν ένα "σκληρό" Brexit.

Πηγή: Capital

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ