Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Brexit: Τι προβλέπει η συμφωνία για τις Βρετανικές βάσεις στην Κύπρο

15.11.2018 | 10:13
 Το μέλλον των Βρετανικών βάσεων στην Κύπρο φαίνεται να έχει διευθετηθεί στην υπάρχουσα συμφωνία μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ, σύμφωνα με όσα απόκάλυψε ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ.

H προσωρινή συμφωνία για το Brexit μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών ορίζει ρητά τη διατήρηση των βρετανικών κυριαρχικών βάσεων στην κυπριακή επικράτεια, σύμφωνα με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπάρνιε.

Σημειώνεται ότι στην συγκεκριμένη συμφωνία υπάρχουν τρία συνοδευτικά πρωτόκολλα, για την Κύπρο, το Γιβραλτάρ και τη Βόρειο Ιρλανδία.

«Το δεύτερο πρωτόκολλο αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία και τις κυριαρχικές βάσεις της Βρετανίας στην Κύπρο και επιτρέπει τη συνέχιση των υφιστάμενων συμφωνιών που αφορούν το καθεστώς εντός και γύρω από αυτές τις βάσεις, ενώ ειδικότερα θα επιτρέπει στους 11.000 Κύπριους πολίτες που εδρεύουν σε εδάφη υπό βρετανική κυριαρχία να συνεχίσουν να ζουν όπως κάνουν σήμερα", επεσήμανε ο Μπάρνιε.

Από τη στιγμή που η Κύπρος ανεξαρτητοποιήθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο το 1960, στην επικράτεια της χώρας υπάρχουν δύο Βρετανικές Περιοχές Κυρίαρχων Βάσεων (Sovererign Base Areas), μία στο Ακρωτήρι και μία στη Δεκέλεια. Οι βάσεις αποτελούν το έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου υπό τη διοικητική δικαιοδοσία δικαιοδοσία του Λονδίνου.

Με πληροφορίες από Sputnik

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ