Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν επηρεάζονται οι γαλλο - αμερικανικές σχέσεις από τις παρακολουθήσεις

25.06.2015 | 11:00
Ανηρέαστη πρόκειται να μείνει η συνεργασία ανάμεσα στις γαλλικές και αμερικανικές μυστικές υπηρησίες, παρά τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν, έπειτα από τις αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις τριών προέδρων της Γαλλίας από την αμερικανική NSA. «Στην επόμενη συνάντηση των δύο υπηρεσιών θα υπάρξουν χαμόγελα στις γωνίες, αλλά μέχρι εκεί», εξηγεί ένας πρώην πράκτορας της DGSE (Γενική Διεύθυνση Εξωτερικής Ασφαλείας).

«Οι παρακολουθήσεις αποτελούν μέρος του παιχνιδιού και οι υπηρεσίες γνωρίζουν τους κανόνες. Τα πράγματα θα ήταν πιο πολύπλοκα αν είχαν αποκαλυφθεί τεχνικά στοιχεία για τις υποδομές της κατασκοπείας. Προς το παρόν όμως παραμένουμε στο κλασικό πολιτικό πεδίο».

Πράγματι, η αμερικανογαλλική συνεργασία βρίσκεται στο ζενίθ. «Ποτέ δεν ήταν στενότερη», παρατηρεί στη Liberation ο γάλλος ευρωβουλευτής Αρνό Ντανζάν, μέλος της Επιτροπής Αμύνης του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Μεταξύ των χωρών που δεν ανήκουν στη συμμαχία «Five Eyes» (την οποία απαρτίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Νέα Ζηλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και η Αυστραλία), η Γαλλία είναι πλέον ο πιο στενός συνεργάτης των ΗΠΑ στον τομέα της πάταξης της τρομοκρατίας.

Είτε πρόκειται για το Σάχελ είτε για το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Σομαλία, την Υεμένη ή τη Λιβύη, οι δύο υπηρεσίες ανταλλάσσουν αναλύσεις και πληροφορίες. «Πρόκειται για πραγματικές ανταλλαγές, όχι για συναντήσεις γενικών διευθυντών», τονίζει ο πρώην πράκτορας.

Όταν εξελέγη ο Φρανσουά Ολάντ, οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετώπισαν με επιφύλαξη τη δέσμευσή του να αποσύρει το ταχύτερο δυνατό τα γαλλικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν. Η γαλλική επέμβαση όμως στο Μάλι, το 2013, καθησύχασε την Ουάσινγκτον, η οποία παρέσχε στο Παρίσι όχι μόνο λογιστική και στρατιωτική βοήθεια, αλλά και πληροφορίες στον τομέα της αντικατασκοπείας.
Οι παρακολουθήσεις τις οποίες έκαναν οι αμερικανικές υπηρεσίες με τη βοήθεια δορυφόρων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στον εντοπισμό και την εξουδετέρωση εξτρεμιστικών ομάδων στο Μάλι. Χάρις στις αμερικανικές παρακολουθήσεις εντοπίστηκε ο Ντενί Αλέξ, ο πράκτορας της DGSE που είχε συλληφθεί ως όμηρος στη Σομαλία το 2009 - και έχασε τη ζωή του στη διάρκεια της επιχείρησης για την απελευθέρωσή του.

«Οι Αμερικανοί έχουν κολοσσιαίους προϋπολογισμούς που τους επιτρέπουν να παγιδεύουν με μαζικό τρόπο επικοινωνίες (τηλεφωνικές συνομιλίες, SMS, φαξ, ι-μέιλ), αλλά και να επεξεργάζονται γρήγορα και αποτελεσματικά αυτά τα δεδομένα», συνεχίζει ο πρώην πράκτορας. «Εχουμε βέβαια κι εμείς τα συστήματά μας, αλλά δεν είναι τόσο αποτελεσματικά και μας υποχρεώνουν να είμαστε πολύ πιο επιλεκτικοί».

Η Γαλλία επωφελείται επίσης από τα αμερικανικά drones. Η ίδια έχει ένα μικρό αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αλλά δεν είναι ένοπλα. Η Ουάσινγκτον, αντίθετα, έχει πολλές εκατοντάδες. Τον Οκτώβριο του 2012, ένα από αυτά τα drones βομβάρδισε ένα σπίτι στο Βόρειο Βαζιριστάν, στο Πακιστάν, σκοτώνοντας τον Μοέζ Γκαρσαλαουί, στέλεχος της αλ-Κάιντα και μέντορα του Μοχάμεντ Μερά, του αλγερινής καταγωγής ισλαμιστή που σκότωσε επτά ανθρώπους το 2012 στην Τουλούζη. Η επιχείρηση είχε ζητηθεί από τη Γαλλία…

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ