Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Δεν θα είναι ακριβή η επίθεση στη Συρία" εκτιμά ο Αρχηγός του αμερικανικού ναυτικού

05.09.2013 | 21:05
Το κόστος ενός ενδεχόμενου στρατιωτικού πλήγματος στη Συρία δεν θα ήταν υπερβολικό, εκτίμησε σήμερα ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ναυτικού των ΗΠΑ, υπενθυμίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι ο κάθε πύραυλος Τόμαχοκ στοιχίζει 1,5 εκατομμύριο δολάρια.

"Στο στάδιο αυτό, οι αριθμοί δεν είναι υπερβολικοί", είπε ο ναύαρχος Τζόναθαν Γκρίνερτ μιλώντας στη συντηρητικών τάσεων ομάδα προβληματισμού American Enterprise Institute, στην Ουάσινγκτον.

Την Τετάρτη ο υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ, στην ομιλία του σε επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, έκανε λόγο για ένα κόστος "πολλών δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων".

Τα περισσότερα από τα πολεμικά πλοία που έχουν τη δυνατότητα να εκτοξεύουν πυραύλους βρίσκονται ήδη στην περιοχή, στο πλαίσιο των συνηθισμένων κινήσεών τους, εξήγησε ο ναύαρχος, εξαιρώντας την περίπτωση του αεροπλανοφόρου Νίμιτς και των τριών αντιτορπιλικών και καταδρομικών που το συνοδεύουν. Τα σκάφη αυτά, που επρόκειτο να επιστρέψουν στις ΗΠΑ μετά την ολοκλήρωση της αποστολής τους στην περιοχή του Κόλπου, κατευθύνθηκαν αντιθέτως στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ένα καταδρομικό που βρίσκεται σε αποστολή κοστίζει εβδομαδιαίως δύο εκατομμύρια δολάρια. Το κόστος ενός σμήνους (τα 80 αεροσκάφη που μεταφέρει το αεροπλανοφόρο) ανέρχεται στα 25 εκατομμύρια δολάρια και εκτοξεύεται στα 40 εκατομμύρια στην περίπτωση που αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας μια στρατιωτική επιχείρηση.

Το συνολικό κόστος θα εξαρτηθεί κυρίως από τον αριθμό των πυραύλων Τόμαχοκ που θα χρησιμοποιηθούν από το πολεμικό ναυτικό. Αν και οι πύραυλοι αυτοί έχουν ήδη αγοραστεί και πληρωθεί, θα πρέπει να αντικατασταθούν στο μέλλον.
Την πρώτη ημέρα της επέμβασης στη Λιβύη εκτοξεύτηκαν συνολικά 110 Τόμαχοκ. Συνολικά η επιχείρηση εκείνη στοίχισε στον αμερικανικό στρατό ένα δισ. δολάρια. 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ