Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα-Αίγυπτος σε κοινή άσκηση αλλά κυρίως σε "κοινό μέτωπο" στην Μεσόγειο

04.06.2015 | 16:11

Η πτήση του Α/ΓΕΑ Χρήστου Βαϊτση με F-16 στην Αίγυπτο, επιβεβαιώνει την θετική “αύρα” που υπάρχει πλέον μεταξύ Αθήνας-Καϊρου. Η Ελλάδα μέσα στα χρόνια της σκληρής κρίσης έχει καταφέρει να “χτίσει” πολύ καλές σχέσεις με δύο από τους πιο σημαντικούς “παίκτες” της περιοχής . Το Ισραήλ και την Αίγυπτο.
Για να είμαστε απολύτως ακριβείς μας βοήθησαν πάρα πολύ οι συγκυρίες και χρειάστηκαν και οι παραινέσεις από “μεγάλες δυνάμεις” για να τα καταφέρουμε. Η διπλωματική απραξία των τελευταίων ετών ήταν ανεπανάληπτη. Και εξαιτίας αυτής ακόμη κι αυτές οι εξαιρετικά σημαντικές συμμαχίες δεν έχουν αποδώσει όσα θα μπορούσαν. Προς έκπληξη των συμμάχων μας.


Ο Νίκος Κοτζιάς στο ΥΠΕΞ δείχνει σαφώς πιο δραστήριος. Ελπίζουμε ότι θα αποδειχτεί εξίσου αποτελεσματικός.

Όπως και να ΄χει η σχέση μας με την Αίγυπτο είναι εξαιρετικά σημαντικό να παραμείνει καλή και να αναβαθμιστεί. Υπάρχουν όλα τα απαιτούμενα για να γίνει αυτό. Το "μέτωπο" Αθήνας -Καίρου έρχεται να προστεθεί στον άξονα Ελλάδας-Ισραήλ . Όλα αυτά είναι απολύτως λογικό να προβληματίζουν την Άγκυρα, που ίσως για πρώτη φορά βρίσκει απέναντί της τέτοιο "μέτωπο".

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαΐτσης, μετέβη αυθημερόν στην Αεροπορική Βάση Fayed, στην Αίγυπτο, όπου πραγματοποιείται η άσκηση "Houras 2015", με τη συμμετοχή δυνάμεων των Πολεμικών Αεροποριών Ελλάδας - Αιγύπτου, στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας 2015 των δύο χωρών, προκειμένου να παρακολουθήσει την κύρια φάση της άσκησης και την απενημέρωση αυτής.
Στην απενημέρωση παραβρέθηκαν ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο, κ. Χριστόδουλος Λάζαρης, ο Αιγύπτιος Αρχηγός του Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, Αντιστράτηγος Mahmoud Hegazy και ο Αιγύπτιος Αρχηγός Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος Younis El Sayed El Masri.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ