Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Εμείς φταίμε για την κομματικοποίηση στις Ένοπλες Δυνάμεις". Επιστολή αυτοκριτικής υποναύαρχου

17.02.2013 | 00:01


Η κατάσταση απλά δεν ελέγχεται. Ο χώρος των Ενόπλων Δυνάμεων και των απόστρατων “βράζει” και αυτό γίνεται αισθητό όχι τόσο από τις συλλογικές αντιδράσεις των ενώσεων αποστράτων -ακόμη τουλάχιστον- αλλά από τις μεμονωμένες φωνές που πλέον ακούγονται δυνατά.

Όπως αυτή του υποναύαρχου ε.α Γ.Μπάκου ,ο οποίος με μία ανοιχτή επιστολή του προς όλες τις Ενώσεις Αποστράτων λέει πολύ σκληρές αλήθειες για τις ευθύνες των στρατιωτικών που επέτρεψαν και διευκόλυναν την “κομματοκρατία” στις Ένοπλες Δυνάμεις. Προτείνει όμως και κάτι συγκεκριμένο:

•να παραιτηθούν άμεσα απ΄ όλες τις κομματικές και πολιτικές θέσεις που κατέχουν ,όλοι οι απόστρατοι. Μήπως και λάβουν το μήνυμα τα κομματικά επιτελεία των κυβερνητικών κομμάτων και πρώτα απ΄ όλα η ΝΔ

Η επιστολή:


ΙΣΧΥΣ ΜΟΥ ΕΝ ΤΗ ΔΙΑΣΠΑΣΕΙ

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ

Αθήνα 15/2/2013


Αγαπητοί Κύριοι

Με αφορμή τα αρνητικά αποτελέσματα των προσπαθειών σας για επίλυση των αδικιών από την εφαρμογή των νέων οικονομικών μέτρων, θα ήθελα να παραθέσω κάποιες σκέψεις/προτάσεις:

α. Μετά την μεταπολίτευση βιώσαμε την έντονη κομματικοποίηση στις ΕΔ, με τις γνωστές αποστρατείες όταν κυβερνούσε το ένα κόμμα και τις επαναφορές των αποστράτων όταν ερχόταν στην εξουσία το άλλο κόμμα. Κύριοι υπεύθυνοι ήμασταν εμείς οι οποίοι βοηθήσαμε στην εφαρμογή του μεταπολιτευτικού σχεδίου των πολιτικών κομμάτων, το οποίο είχε σαν σκοπό την μέσω της κομματικοποίησης διάσπαση των εν ενεργεία στελεχών, ώστε να μην υπάρχει ενιαία φωνή και διεκδίκηση τόσο στους εν ενεργεία, όσο και στις Ενώσεις αποστράτων.

Η κομματικοποίηση ήταν καταστρεπτική, βοήθησε μόνο κάποιους εξ ημών να ανελιχθούν στις ανώτερες θέσεις τις Ιεραρχίας (πλην ολίγων γνωστών εξαιρέσεων ακέραιων Ηγετών), η να τοποθετηθούν από τα κόμματα σε πολιτικές θέσεις προς εξαργύρωση της αφωνίας τους και της μη διεκδίκησης δικαίων αιτημάτων, όταν βρισκόταν στις ανώτατες βαθμίδες της Ιεραρχίας. Το μόνο που δεν εξυπηρετήθηκε ήταν την αποστολή των ΕΔ.

β. Τα δυο τελευταία χρόνια οι Ένοπλες Δυνάμεις δέχτηκαν πολλαπλές επιθέσεις από το πολιτικό σύστημα, απαξιώθηκαν - λοιδορήθηκαν. Αποκορύφωμα η αποστρατεία των 4 Αρχηγών το 2011 για να αποφευχθεί τυχόν ‘’πραξικόπημα’’, χωρίς να υπάρξει καμία αντίδραση από την φυσική ηγεσία για την αμφισβήτηση από μέρους της τότε Κυβέρνησης του δημοκρατικού φρονήματος των στελεχών των ΕΔ.

γ. Όσον αφορά την οικονομική κατάσταση των στελεχών των ΕΔ, η οικονομική έκθεση του ΓΛΚ του 2010, δείχνει καθαρά την μεταπολιτευτική οικονομική πολιτική των δύο κομμάτων που κυβέρνησαν. Το ΥΠΕΘΑ βρίσκεται στην τελευταία θέση στην μισθολογική κατάταξη των Υπουργείων, με τον Α/ΓΕΕΘΑ να λαμβάνει μισθό σημαντικά μικρότερο από τον προβλεπόμενο για την θέση του στην δημοσιοϋπαλληλική Ιεραρχία, το οποίο ισχύει ακόμη και σήμερα. Εμείς απλώς εισπράτταμε από τις πολιτικές ηγεσίες το περίφημο « ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΔ», την στιγμή κατά την οποία ΚΑΝΕΝΑΣ πολιτικός δεν έστειλε το παιδί του σε στρατιωτική σχολή, αλλά προτίμησαν να τα βολέψουν στην Βουλή η σε επιχειρήσεις του διαπλεκόμενου συστήματος.

δ. Ερχόμαστε στο σήμερα, όπου παρά την εξαθλίωση που επέβαλαν στους εν ενεργεία και αποστράτους, μαζί πλέον ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, η μεν φυσική ηγεσία παραμένει αδρανής, αρκετοί δε απόστρατοι Ανώτατοι Αξιωματικοί εξακολουθούν να προσφέρουν κομματικές υπηρεσίες.
Αυτή την δύσκολη περίοδο, εντύπωση προκαλεί η απουσία των αποστράτων Αρχηγών και των τριών όπλων, οι οποίοι θα έπρεπε να είχαν οργανωθεί όλοι μαζί για να στηρίξουν τους εν ενεργεία και τις Ενώσεις αποστράτων. Γιατί σιωπούν; Ο Ηγέτης δεν είναι Ηγέτης μόνο όταν φοράει στολή. Παραμένει Ηγέτης για πάντα.
ε
. Τελειώνοντας θα ήθελα να καταθέσω την παρακάτω πρόταση, στα πλαίσια συνέχισης του κοινού αγώνα μετά τον εμπαιγμό των Ενώσεων από την πολιτική ηγεσία:
ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ/ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ. ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΤΙ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΕ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ, ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΝ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ, ΝΑ ΑΠΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΤΟΥΣ ΟΦΕΛΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΑΠΑΞΙΩΝΕΙ KAI ΕΞΑΘΛΙΩΝΕΙ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΩΝ ΕΔ.Με εκτίμηση
Υποναύαρχος ε.α Γ.Μπάκος ΠΝ

 

 

ΣΧΟΛΙΑ