Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εμπλοκή με τον τόπο καταστροφής των χημικών της Συρίας

19.10.2013 | 06:15
Τα σχέδια καταστροφής των χημικών οπλοστασίων της Συρίας προσκρούουν σε δυσκολίες, αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ. Μέχρι σήμερα δεν έχει καθοριστεί, σε ποια χώρα θα μεταφερθούν οι δηλητηριώδεις ουσίες για την περαιτέρω καταστροφή τους.
 Οι επιθεωρητές του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) σήμερα ελέγχουν τα στοιχεία σχετικά με το στρατιωτικό χημικό σύμπλεγμα της Συρίας. Οι Δαμασκός παραχώρησε γι΄ αυτό σχετικές πληροφορίες ικανοποιώντας το αίτημα του ΟΗΕ. Και ήδη είναι γνωστό ότι ένα μέρος των χημικών όπλων έχει τη μορφή συστατικών στοιχείων, τα οποία μπορούν να καταστραφούν επί τόπου.

Σε κινητές εγκαταστάσεις

 Γι΄αυτό το σκοπό μπορούν να χρησιμοποιηθούν, π.χ., κινητές εγκαταστάσεις, τις οποίες διαθέτουν μερικές δυτικές χώρες.

 Όμως υπάρχουν και άλλες λύσεις, υποστηρίζει ο Ρώσος εμπειρογνώμονας Βλαντίμιρ Γιεβσέγιεφ:


- <<Η πρώτη λύση είναι να μεταφερθούν όλες οι ουσίες στο εξωτερικό, όμως αυτό χρειάζεται χωριστές συνομιλίες. Η δεύτερη λύση είναι η προσωρινή τους ταφή. Δηλαδή, π.χ., να ριχτούν σε κάποιο φρεάτιο, να καλυφθούν από πάνω με μπετόν και να περιοριστεί η πρόσβαση εκεί>>.
Ο Βλαντίμιρ Γιεβσέγιεφ θεωρεί ότι η απομάκρυνση από τη Συρία των χημικών όπλων, που συζητείται τον τελευταίο καιρό, είναι πολύ περίπλοκη διαδικασία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των ρωσικών ΜΜΕ, με την αναζήτηση χωρών, πρόθυμων να δεχτούν και να καταστρέψουν στο έδαφός τους τα χημικά όπλα, ασχολούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες.


Χάος στους συριακούς δρόμους
 Ο συριακός στρατός δεν ελέγχει τους δρόμους της χώρας. Και για ένα τόσο επικίνδυνο φορτίο πρέπει να εξασφαλιστεί συνοδεία και προστασία από τη γη και τον αέρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των ρωσικών ΜΜΕ, με την αναζήτηση χωρών, πρόθυμων να δεχτούν και να καταστρέψουν στο έδαφός τους τα χημικά όπλα, ασχολούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες. 


 Τουρκία- Ιορδανία αποφεύγουν εμπλοκή

Οι γείτονες της Συρίας – Τουρκία και Ιορδανία – δεν είναι πρόθυμες να λάβουν μέρος σε αυτό το σχέδιο. Εξετάζονται και άλλες λύσεις, όμως αυτές δεν κοινοποιούνται.

Ο εμπειρογνώμονας δεν αποκλείει ότι τελικά την καταστροφή των χημικών όπλων θα αναλάβει η Ρωσία:

- <<Αν η Ρωσία επιμένει κατηγορηματικά ότι δεν θα αναλάβει τα συριακά χημικά όπλα, άλλο μέρος για τη μεταφορά τους δεν υπάρχει. Δεν πιστεύω ότι μπορούν να μεταφερθούν για καταστροφή σε κάποια άλλη χώρα. Η κατασκευή επιχείρησης για την καταστροφή των χημικών όπλων κοστίζει μερικά δισεκ. δολάρια. Όμως τέτοια έξοδα κανείς δεν πρόκειται να επωμιστεί. Ας σημειωθεί ότι στο έδαφος της Ρωσίας υπάρχουν δυο τέτοιες επιχειρήσεις>>.

Οι ΗΠΑ θέλουν να τα καταστρέψουν έξω
Κατά την άποψη του εμπειρογνώμονα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιμένουν στην υποχρεωτική μεταφορά των χημικών όπλων έξω από το έδαφος της Συρίας. Αν όμως καμιά χώρα δεν θελήσει να τα αναλάβει, αυτό μπορεί να στρέψει την κατάσταση προς την κατεύθυνση του βίαιου σεναρίου επίλυσης της συριακής κρίσης. Σε τέτοιες συνθήκες η ταφή των χημικών όπλων στο έδαφος της Συρίας μπορεί να αποδειχτεί η μοναδική βιώσιμη λύση.

ΠΗΓΗ : Φωνή της Ρωσίας 

Διαβάστε ακόμη:


Χημικά όπλα Συρία - Υπαρκτή ασύμμετρη απειλή


Ολλανδέζα επικεφαλής του ΟΗΕ για τη καταστροφή των χημικών όπλων στη Συρία 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ