OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Ενας στρατιώτης ξαναγράφει την ιστορία της Αυστραλίας!

22/05/2013 - 09:51
Share on FacebookShare on Twitter
Πέντε παλαιά χάλκινα νομίσματα που βρέθηκαν τυχαία από έναν στρατιώτη σε ένα μικρό νησάκι κοντά στο Ντάργουιν, πριν 70 χρόνια, ίσως αποτελέσουν την αφετηρία να έλθουν στην επιφάνεια νέα στοιχεία και να ξαναγραφεί η ιστορία της Αυστραλίας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα νομίσματα, που χρονολογούνται από τον 9ο αιώνα, είναι αφρικανικά και προέρχονται από το σουλτανάτο Kilwa που πριν 1.000 χρόνια ήκμαζε εμπορικά σε ένα μικρό νησάκι που βρίσκεται κοντά στα παράλια της σημερινής Τανζανίας.

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος

Τα χάλκινα νομίσματα βρήκε τυχαία το 1944 στο μικρό και ακατοίκητο νησάκι Wessel, που βρίσκεται κοντά στις ακτές του Northern Territory, ένας στρατιώτης που υπηρετούσε εκεί.

Μετά τον βομβαρδισμό του Ντάργουιν από τους Ιάπωνες το 1942 κατά τη διάρκεια του B’ Παγκοσμίου Πολέμου, στα μικρά και ακατοίκητα νησάκια στάλθηκαν Αυστραλοί στρατιώτες για να μη τα καταλάβουν οι Ιάπωνες και τα μετατρέψουν σε βάσεις τους, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν για να επιτεθούν στην ενδοχώρα.

Στο νησάκι Wessel υπηρετούσε και ο στρατιώτης που, περιμένοντας τους Ιάπωνες, που δεν έφτασαν ποτέ, ψάρευε να του περάσει η ώρα.

Σε κάποια ερημική παραλία του νησιού βρήκε και τα πέντε αφρικανικά νομίσματα που έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον των ιστορικών και ανθρωπολόγων, για το ποιος τελικά (και πότε) έφτασε πρώτος στην Αυστραλία.

Το σημείο Χ

Η ύπαρξη και η μικρή ιστορία της ανεύρεσης των χάλκινων νομισμάτων, έγινε γνωστή το 1979 όταν ο άνθρωπος που τα βρήκε τα έστειλε σε ένα Μουσείο να του πουν πόσο άξιζε ο «θησαυρός» που είχε στην κατοχή του.

Στο μεταξύ, είχε κρατήσει και έναν χάρτη από την εποχή εκείνη πάνω στο οποίο είχε σημειώσει με ένα «χ» το σημείο που είχε βρει τα νομίσματα.

Η ιστορία των χιλιόχρονων νομισμάτων προκάλεσε το ενδιαφέρον του Αυστραλού καθηγητή, Ian McIntosh, ο οποίος και διδάσκει Ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο Ιντιάνα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Με τα νομίσματα και τον χάρτη ανά χείρας και μαζί με άλλους συναδέλφους του, θα κάνουν μια επιτόπια έρευνα, τον προσεχή Ιούλιο, στο νησάκι, που, σύμφωνα με τους θρύλους των Αμπορίτζινις, υπάρχει και μια ιερή σπηλιά κοντά στην παραλία.

Ο Κάπτεν Κούκ

Μέχρι τώρα, είναι πια γνωστό ότι ο κάπτεν Κουκ δεν ήταν ο πρώτος λευκός Ευρωπαίος που πάτησε το πόδι του στην Αυστραλία και ανακήρυξε τη χώρα «κενή από κατοίκους» προχωρώντας ταυτόχρονα στην προσάρτησή της στη Μεγάλη Βρετανία.

Είναι, ήδη, εξακριβωμένο ότι το 1606 ο Ολλανδός θαλασσοπόρος, Willem Janszoon, έφτασε στη χερσόνησο Cape Work της Βόρειας Αυστραλίας, ενώ λίγα χρόνια αργότερα πέρασε από τον ίδιο τόπο ο, επίσης Ολλανδός, Dirk Hartog.

Tags: CULTUREΑΥΣΤΡΑΛΙΑΙΣΤΟΡΙΑΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ

Related Posts

FDI
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Το χρονικό των FDI: Από την απόφαση και τις υπογραφές, στην ύψωση της σημαίας στην φρεγάτα «Κίμων»

18/12/2025 - 09:20
Σχολή Ναυτικών Δοκίμων - Δένδιας
ΥΕΘΑ

Σχολή Ναυτικών Δοκίμων: Εγκαίνια για το νέο Προσομοιωτή Ναυτιλίας, δωρεά του Ιδρύματος «Αθηνάς Μαρτίνου» [pics]

16/12/2025 - 18:18
Air to Ground
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Air to Ground Course: Πολεμικά σενάρια υψηλής δυσκολίας στο δόγμα αποτροπής του ΑΤΑ

16/12/2025 - 05:11

Διαβάστε Επίσης

Το χρονικό των FDI: Από την απόφαση και τις υπογραφές, στην ύψωση της σημαίας στην φρεγάτα «Κίμων»

ΗΠΑ: «Εξαπολύσαμε νέο φονικό πλήγμα σε σκάφος που μετέφερε ναρκωτικά στον Ειρηνικό» – Η στιγμή της επίθεσης [vid]

Στο Μαϊάμι ο νέος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών ΗΠΑ και Ρωσίας για την Ουκρανία

Ρωσία: Τουλάχιστον τρεις νεκροί από επιδρομή ουκρανικών drones σε φορτηγό πλοίο στο Ροστόφ

Συρία: Τέλος οι αμερικανικές κυρώσεις – Το Κογκρέσο ψήφισε την άρση του νόμου Caesar

Ταϊβάν: Εγκρίθηκε πακέτο στρατιωτικών εξοπλισμών από τις ΗΠΑ αξίας 11,1 δισεκ. δολαρίων

Καιρός σήμερα: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις σε όλη την χώρα – Δείτε αναλυτικά

Σαν σήμερα: Το 1943 οι Γερμανοί εκτελούν 118 κατοίκους στα Δράκεια Μαγνησίας

Top News

Νίκος Παππάς: Το παρασκήνιο της διαγραφής του - Ο ανεξέλεγκτος χαρακτήρας του, οι μπουνιές στον Νίκο Γιαννόπουλο και το τηλεφώνημα στον Φάμελλο

Λάκης Λαζόπουλος: Ανακοίνωσε ότι παρακολουθείτο από το Predator - «Έλεγαν ότι είχα παραλάβει τα χαρτιά»

Δώρο Χριστουγέννων: Μέχρι αύριο η καταβολή του - Συντάξεις και επιδόματα έως τις 22 Δεκεμβρίου

Καιρός: Χριστούγεννα με κρύο και βροχές, προβλέψεις ακόμα και για χιόνια την Πρωτοχρονιά

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert