Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ενισχύσεις των Κούρδων πεσμεργκά πλησιάζουν το μαρτυρικό Κομπάνι!

30.10.2014 | 12:50
H αυτοκινητοπομπή 40 οχημάτων που μεταφέρουν τις ενισχύσεις των κούρδων μαχητών του Ιράκ στην πολιορκούμενη από τους τζιχαντιστές συριακή πόλη Κομπάνι έφθασε τις πρώτες πρωινές ώρες στη μεθοριακή τουρκική πόλη Σουρούτς και ήδη δέκα πεσμεργκά από το Ιράκ εισήλθαν στο Κομπάνι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η άφιξη των υπολοίπων αναμένεται "εντός ωρών" προκειμένου να υπερασπιστούν την τρίτη μεγαλύτερη κουρδική πόλη της Συρίας έναντι των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Οι πεσμεργκά αυτοί εντάχθηκαν σε ένα πρώτο στρατιωτικό σώμα μαχητών προερχόμενων από την αυτόνομη επαρχία του ιρακινού Κουρδιστάν που έφθασε στο Σουρούτς 24 ώρες νωρίτερα, αεροπορικώς και σήμερα βρίσκονταν σε αποθήκη κοντά στα σύνορα της πόλης, την οποία φυλάσσουν οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι τουρκικές αρχές δεν έδωσαν καμιά ακριβή πληροφορία για το πότε οι δυνάμεις αυτές θα περάσουν τα σύνορα για να φθάσουν στο Κομπάνι.Η γεμάτη βαρέα όπλα αυτοκινητοπομπή πέρασε τα σύνορα μεταξύ του Ιράκ και της Τουρκίας νωρίς χθες και έφθασε στο Σουρούτς, στο τέλος μιας οδικής διαδρομής υπό τις επευφημίες χιλιάδων Κούρδων της Τουρκίας.Υπό την πίεση των ΗΠΑ, η τουρκική κυβέρνηση επέτρεψε την περασμένη εβδομάδα τη διέλευση από το έδαφός της σχεδόν 150 ιρακινών πεσμεργκά για την ενίσχυση των κούρδων μαχητών που προασπίζονται την πόλη τους, το Κομπάνι ('Αιν αλ-Αραμπ στα αραβικά), εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα απέναντι στις δυνάμεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.Από 50 έως 150 άνδρες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης, πέρασαν επίσης τα τουρκικά σύνορα χθες για να φθάσουν στο μέτωπο του Κομπάνι.

Παράλληλα σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι το βόρειο μέτωπο της πόλης Κομπάνι αποτελεί στόχο σφοδρών βομβαρδισμών των τζιχαντιστών που καθυστερούν την είσοδο των κούρδων μαχητών του Ιράκ στην πόλη.

"Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος εξαπέλυσε σφοδρούς βομβαρδισμούς τη νύχτα στο συνοριακό τομέα της 'Αιν αλ-Αραμπ με οβίδες και βλήματα βαρέος πυροβολικού πραγματοποιώντας παράλληλα νέα επίθεση εναντίον βόρειας συνοικίας της πόλης, κοντά στο συνοριακό φυλάκιο με την Τουρκία", δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν.

Οι μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG, της κουρδικής πολιτοφυλακής που προασπίζεται το Κομπάνι) "οδήγησαν σε αποτυχία την επίθεση", πρόσθεσε δηλώνοντας ωστόσο ότι ο βομβαρδισμός του βορείου μετώπου επαναλήφθηκε το πρωί με την ίδια σφοδρότητα.

"Ο βομβαρδισμός του συνοριακού τομέα έχει στόχο την καθυστέρηση της εισόδου των πεσμεργκά, οι οποίοι έφθασαν χθες στην Τουρκία προερχόμενοι από το Ιράκ" με προορισμό τους το Κομπάνι, δήλωσε ο Αμπντέλ Ραχμάν ενώ έκανε λόγο για "νεκρούς" στις τάξεις του ΙΚ, "οι σοροί των οποίων κείτονταν επί πολλές ώρες στους δρόμους πριν μεταφερθούν" σε άλλα σημεία.

Αργότερα η κυβέρνηση της Δαμασκού καταφέρθηκε εναντίον της Άγκυρας διότι επέτρεψε στους Ιρακινούς Πεσμεργκά και Σύρους αντάρτες να μεταβούν στο Κομπάνι διαμέσου του εδάφους των συνόρων της Τουρκίας.

«Για άλλη μία φορά, η Τουρκία απέδειξε ότι παίζει το ρόλο του δολοπλόκου (...) καθώς επέτρεψε σε ξένες δυνάμεις και σε τρομοκρατικά στοιχεία να εισέλθουν στη Συρία, γεγονός που συνιστά μία κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Συρίας» κατήγγειλε το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε.

«Η Συρία καταγγέλλει και απορρίπτει αυτήν την ελεεινή συμπεριφορά της τουρκικής κυβέρνησης και των συνενόχων της που είναι υπεύθυνοι από την αρχή για τη συριακή κρίση» προστίθεται στην ανακοίνωση αυτή σε μια προφανή αναφορά στις ΗΠΑ που άσκησαν πιέσεις στην Άγκυρα να επιτρέψει την είσοδο των Πεσμεργκά και των ανταρτών στην επικράτειά της.

Από την πλευρά της η Άγκυρα απέρριψε τις κατηγορίες αυτές.

«Το συριακό καθεστώς δεν έχει καμία νομιμότητα. Τέτοιου είδους δηλώσεις από ένα καθεστώς που έχει χάσει τη νομιμότητά του προκαλούν έκπληξη» απάντησε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης.

Δείτε σχετικό βίντεο από το Youtube/Save KobaneΠηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή Φωτογραφιών: Reuters


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ