Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επίσκεψη με γεωπολιτικό ενδιαφέρον κάνει ο Μανιάτης στις ΗΠΑ

03.11.2014 | 00:16
Επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποιεί από σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας κ.Γιάννης Μανιάτης - μια επίσκεψη με μεγάλο γεωπολιτικό ενδιαφέρον καθώς σχετίζεται με τους Ελληνικούς υδρογονάνθρακες και την αξιοποίησή τους.

''Οι ΗΠΑ προφανώς είναι η καρδιά των πετρελαϊκών εταιριών και έχει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον'' είπε μιλώντας στο Ραδιόφωνο του Αλφα 98,9 ο κ Μανιάτης είπε για την επίσκεψή του στις ΗΠΑ και το ελληνικό σχέδιο για την προσέλκυση μεγάλων εταιριών για τα ελληνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων :<<Ήδη έχουμε δεχτεί επισκέψεις από τουλάχιστον τέσσερις πετρελαϊκούς κολοσσούς στο data room. Οι επισκέψεις μεσαίων και μεγάλων εταιριών συνεχίζονται στο Υπουργείο. Υπάρχει ένα ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί εδώ και περίπου δύο μήνες και συνεχίζεται αμείωτο. 

<<Στην καρδιά των πετρελαϊκών εταιριών>>

>>Επιδιώκουμε να το κρατήσουμε σε υψηλό βαθμό, γι’ αυτό πρέπει να σας πω μάλιστα ότι πριν από ένα μήνα περίπου κάλεσα στο Υπουργείο τους πρέσβεις όλων των χωρών που έχουν πετρελαϊκές εταιρίες και τους παρουσίασα τις προοπτικές επενδύσεων στην Ελλάδα και τους ζήτησα ασφαλώς να μεταφέρουν στις πρωτεύουσες τους την πρόσκληση αυτή της Ελληνικής Κυβέρνησης για τον μεγάλο διαγωνισμό, για να έρθουν να επενδύσουν. Κινούμαστε δηλαδή σε πολλαπλά επίπεδα. Στις ΗΠΑ προφανώς είναι η καρδιά των πετρελαϊκών εταιριών και έχει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον>>, ειπε.
Για τα κοιτάσματα στον Πατραϊκό, ανέφερε πως ''χθες, ήμουν στην Πάτρα και επειδή έχουμε εγκατεστημένους ήδη τρεις επενδυτές για τους υδρογονάνθρακες, είχα τη δυνατότητα να παρουσιάσω σε μια μεγάλη εκδήλωση με τη βοήθεια του Περιφεριάρχη Δυτικής Ελλάδας και του Τεχνικού Επιμελητηρίου τις προοπτικές για το οικόπεδο του Πατραϊκού. Μόνο από το συγκεκριμένο οικόπεδο, αναμένουμε στο βάθος της επόμενης 25ετίας έσοδα της τάξης των 5,5 δις ευρώ για το Δημόσιο. Οι έρευνες θα ξεκινήσουν άμεσα και θα διεξαχθούν την επόμενη τριετία και πενταετία>>.

Η Κυπριακή ΑΟΖ και η Τουρκία

Παράλληλα ο κ Μανιατης κατα το ταξίδι του στις ΗΠΑ θα αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα για να στείλει από την Ουάσιγκτον και από την Νέα Υόρκη ''ένα ξεκάθαρο και ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου : <<Η συμπεριφορά της Τουρκίας
στην Κύπρο είναι έξω από το Διεθνές Δίκαιο και πρέπει να σας πω ότι πέρα από τα συμπεράσματα της πρόσφατης τριμερούς συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου, η λήψη αποφάσεων της τριμερούς θα αναδείξει κάτι που θεωρώ σημαντικό: την απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες έστειλαν σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι δεν είναι ανεκτό να καταπατώνται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ και η κυριαρχία της στα χωρικά ύδατα και να θέλει ταυτόχρονα η Τουρκία να έχουν συνέχεια οι συνομιλίες της για συνεργασία με την ΕΕ. Πρέπει να αναγνωρίσει τη μοναδική νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου, την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό είναι ξεκάθαρο και είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα που θα το στείλω και από την Ουάσιγκτον και στη συνέχεια από την Νέα Υόρκη>>.

Θεματοφύλακας της ειρήνης η Ελλάδα στην περιοχή

Επιπλέον κατα το ταξίδι στις ΗΠΑ ο κ Μανιάτης θα επιχειρήσει να αναδείξει, όπως είπε, <<ορισμένα πράγματα που θεωρώ ότι αποτελούν πια συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.
- Πρώτον, ότι έχει σταθεροποιηθεί η οικονομία και βγαίνουμε από την κρίση, όπως όλα δείχνουν, μάλιστα, μετά και το stress test των τραπεζών.Και,
- Δεύτερον, ότι η Ελλάδα αποτελεί μια όαση γεωπολιτικής σταθερότητας σε μια ευρύτερα εξαιρετικά ταραγμένη περιοχή και κατά συνέπεια διεκδικούμε και από τους Ευρωπαίους εταίρους μας και από τις ΗΠΑ να μας αντιμετωπίσουν όχι απλώς ως μια οικονομία των 10.000.000 κατοίκων που έχει τα προβλήματα της, αλλά κυρίως να μας αντιμετωπίσουν ως ένα θεματοφύλακα της ειρήνης και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή'' .

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ