Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Έτσι οδηγηθήκαμε στην ρήξη". Τι υποστηρίζουν απόστρατοι για τον "εμφύλιο"

14.04.2013 | 11:01
Η ανακοίνωση στήριξης των στρατιωτικών που διώκονται λόγω στολής, από τις Ενώσεις Αποστράτων εναντίον των θεσμικών ενώσεων, έχει πυροδοτήσει νέο κύκλο αντιπαράθεσης. Το γιατί προχώρησαν στην ανακοίνωση στήριξης στην οποία κατηγορούν τους “θεσμικούς” για “εγκατάλειψη των συμμαχητών τους”, το εξηγούν σ΄ ένα κείμενο-χρονολόγιο των εξελίξεων που έχει οδηγήσει στην σύγκρουση.

Σύμφωνα μ΄ αυτό:

Το Συντονιστικό Όργανο Δράσης (Σ.Ο.Δ.) ήταν ένα άτυπο όργανο στο οποίο συμμετείχαν υποτίθεται ισότιμα φορείς των εν αποστρατεία και εν ενεργεία στελεχών των Ε.Δ. και των Σ.Α.

Συστάθηκε προκειμένου να συντονίσει την δράση όλων μας προκειμένου να αναχαιτιστεί η κυβερνητική λαίλαπα κατά των εν αποστρατεία και εν ενεργεία στελεχών των Ε.Δ. και των Σ.Α.

Όπλο του στα έργα μέχρι προχτές το «Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ» λειτουργώντας «άκρως δημοκρατικά» στη λήψη αποφάσεων με βάση την αρχή … της πλειοψηφίας. Αρχή έγινε με την εκλογή του Προέδρου του Σ.Ο.Δ κ. Ιατρίδη με τοποθέτηση τύπου «αποφασίζουμε και διατάσσουμε» του αξιότιμου Προέδρου της Ε.Α.Α.Ν Αντνχου κ. Σπυρίδωνος Περβαινά. Οι φορείς, που σήμερα στηρίζουμε τους διωκόμενους εε συναδέλφους, δεν σκεφτήκαμε την διάσπαση τότε, σιωπήσαμε για χάρη της ενότητας και συνεχίσαμε.

Τα προβλήματα στην συνεργασία των συμμετεχόντων φορέων ήταν δικαιολογημένα και αναμενόμενα. Όλοι όμως επέδειξαν υψηλό αίσθημα ευθύνης και συνεργασίας, ειδικότερα οι υπογράφοντες φορείς, οι οποίοι ενώ συμμετείχαν στο Σ.Ο.Δ και έβλεπαν να παίρνονται ορισμένες αποφάσεις με την αρχή της πλειοψηφίας , παρακολουθούσαν στην συνέχεια στην πράξη να υλοποιούνται με «άκρως δημοκρατικές διαδικασίες» εντελώς διαφορετικά από τα προαποφασισμένα καταπατώντας κάθε έννοια δημοκρατίας και ισότιμης συνεργασίας.

Στη συνέχεια παρατίθενται ενδεικτικά κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Ενώ είχε ζητηθεί η αναλογική εκπροσώπηση όλων των φορέων στο πάνελ κατά την διαδικασία της συνέντευξης τύπου της 7ης Μαρτίου , ήμασταν θεατές με «άκρως δημοκρατικές διαδικασίες» της προβολής των τριών Ενώσεων συν δυο συμβούλων τους και του εκπροσώπου των εν ενεργεία με στολή (τότε ακόμη δεν ενοχλούσε τις Ενώσεις) χωρίς εκπροσώπηση των άλλων φορέων. Τότε δεν σκεφτήκαμε την «διάσπαση» όπως μας κατηγορούν, σιωπήσαμε για χάρη της ενότητας και συνεχίσαμε.

Ενώ είχε αποφασισθεί στην συγκέντρωση της 9ης Μαρτίου στην Αθήνα κύριοι ομιλητές να είναι ένας εκπρόσωπος των τριών Ενώσεων , ένας εκπρόσωπος των υπολοίπων φορέων Ν.Π.Ι.Δ , ένας εκπρόσωπος των Σ.Α , και μία εκπρόσωπος των ορφανικών οικογενειών σεβόμενοι την αρχή της ισοτιμίας και της αναλογικής εκπροσώπησης , στην πράξη με «άκρως δημοκρατικές διαδικασίες» είχαμε διάφορους άλλους ομιλητές από αυτούς που είχαν προαποφασισθεί. Παράλληλα, παρεμποδίστηκε ο Γεν. Γραμματέας της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος Αντιπύραρχος κ. Αναστάσιος Μανιάτης για την εκφώνηση της ομιλίας του ως φορέας στην συγκέντρωση, ενώ υπέστη λογοκρισία μπροστά στο πλήθος. Επίσης δεν δέχτηκαν να εκφωνηθεί χαιρετισμός από τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Π.Σ. ε.α. Δρ. Διονύσιο Βορίση. Δεν σκεφτήκαμε την «διάσπαση» τότε, σιωπήσαμε για χάρη της ενότητας και συνεχίσαμε.

Ενώ είχαμε αποφασίσει τα συνθήματα που θα εκφωνούντο κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης των Αθηνών και είχε ορισθεί συνάδελφος για να τα εκφωνεί, με «άκρως δημοκρατικές διαδικασίες» ο εν λόγω συνάδελφος τα «ξέχασε σπίτι του» , με αποτέλεσμα μια μεγαλειώδης συγκέντρωση να χαρακτηρισθεί από το σύνολο του Τύπου ως «βουβή». Δεν σκεφτήκαμε την «διάσπαση» τότε, σιωπήσαμε για χάρη της ενότητας και συνεχίσαμε.

Τέταρτο παράδειγμα: κατά την συνέντευξη στην τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ «Ελεύθερος Σκοπευτής» , η επιλογή εκπροσώπησης των φορέων που θα παρευρίσκοντο έγινε με «άκρως δημοκρατικές διαδικασίες» αποκλείοντας π.χ ιστορικούς Συλλόγους των Ε.Δ με ιστορία πλέον των 30 ετών , όπως ο Σ.Α.Σ και ο Π.Μ-Σ.Α.Σ.Υ/Π.Ν οι οποίοι εκπροσωπούν χιλιάδες Υπαξιωματικούς & Αξιωματικούς προερχόμενους από Α.Σ.Σ.Υ. Στην συγκεκριμένη εκδήλωση ζητήθηκε από Πρόεδρο Ένωσης Αποστράτων οι εν ενεργεία συνάδελφοι που θα παρευρίσκοντο να φέρουν στολή (τότε ακόμη δεν ενοχλούσε τις Ενώσεις). Δεν σκεφτήκαμε την «διάσπαση» τότε, σιωπήσαμε για χάρη της ενότητας και συνεχίσαμε.

Όταν οι συνοδοιπόροι μας και συναγωνιστές μας στο κοινό μας αγώνα εν ενεργεία συνάδελφοι άρχισαν να δέχονται τα πυρά (πειθαρχικές διώξεις για τις εμφανίσεις τους με τις στολές) της Στρατιωτικής – Πολιτικής Ηγεσίας θεωρήσαμε εκ των ων ουκ άνευ υποχρέωσή μας να τους δώσουμε μια ηθική στήριξη. Ζητήσαμε επίμονα από τον Πρόεδρο του Σ.Ο.Δ την έκδοση κάποιας ανακοίνωσης στήριξης προς αυτούς και όταν θέσαμε θέμα να πάρουμε πλειοψηφικά την απόφαση αυτή , «με άκρως δημοκρατικές διαδικασίες» ο κ. Ιατρίδης δήλωσε ότι αυτό ήταν «κόκκινη γραμμή» για τις Ενώσεις Αποστράτων και το θέμα θεωρείται λήξαν!

Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Με ιδιαίτερη υπευθυνότητα παρακολουθήσαμε τις χθεσινές ανακοινώσεις τόσο του Σ.Ο.Δ , όσο και άλλων φορέων π.χ Α.ΚΙ.Σ , στις οποίες ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγορηθήκαμε ως διασπαστές , ως κατευθυνόμενοι κλπ…. Για χάρη της ενότητας το ξεπερνάμε , απλά αναρωτιόμαστε ποιοι είναι αδέσμευτοι και μη κατευθυνόμενοι και πόσο; Μήπως είναι εκείνοι οι οποίοι στην πρώτη συγκέντρωση στα γραφεία της Ε.Α.Α.Ν την 18/02/2013 διάβασαν ανακοίνωση – χαιρετισμό πολιτικού κόμματος; Μήπως είναι εκείνοι οι οποίοι ως οικοδεσπότες επέτρεψαν την εν λόγω κίνηση;
Συνάδελφοι ,
Θεωρήσαμε αναγκαίο να τοποθετηθούμε μετά τα τελευταία γεγονότα. Δυστυχώς δεν είναι δυνατόν να μπορέσουμε να συμπορευτούμε με όλους τους φορείς παρά μόνο όταν οι συνθήκες ωριμάσουν. Είχαμε χαιρετήσει στην αρχή της προσπάθειας αυτής την κίνηση των τριών Ενώσεων για κοινό αγώνα, αν και δεν τρέφαμε ψευδαισθήσεις. Παραδεχόμαστε ότι ήταν τεράστιο το βήμα που έκαναν τώρα , όταν μόλις 7 μήνες πριν κατά την διάρκεια απόφασης για συγκέντρωση την 12/09/2012 και ενώ αρχικά είχαν συμφωνήσει για κοινή συγκέντρωση στην συνέχεια άλλαξαν στάση και πραγματοποίησαν συγκέντρωση μία εβδομάδα αργότερα ενοχλημένοι από την παρουσία τότε εν ενεργεία συναδέλφων με στολή.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους με κριτική σκέψη να αξιολογήσουν την στάση όλων μας και να απονείμουν «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι» αφενός και αφετέρου με βάση την κρίση τους να συνεχίσουν να συμμετέχουν ομαδικά και δυναμικά στις εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν.
Εμείς ως φορείς δεν μπορούμε να συμπορευτούμε με όσους όψιμους αγωνιστές ακολουθώντας τις εντολές των προϊσταμένων τους εγκαταλείπουν τους εε συναδέλφους!
Καλούς Αγώνες συνάδελφοι.
Οι συνεργαζόμενοι φορείς
 ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ (Α.Ν.Ε.Α.Ε.Δ)
 ΕΝΩΣΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ (Ε.Α.Π.Σ)
 ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ (Κ.ΕΘ.Α)
 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ (Π.Ε.Α.Π.Σ.)
 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ (Π.Ε.Α.Λ.Σ)
 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΩΝ (ΠΑ.Σ.ΟΙ.Π.Α.)
 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΠΝ (Π.Μ/Σ.ΑΣ.Υ/Π.Ν)
 ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΛΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ (Σ.Υ.Σ.Μ.Ε.Δ)
 

 

ΣΧΟΛΙΑ