OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Εξέγερση στη Τουρκία κρίση στο Αιγαίο; «Είμαστε έτοιμοι για όλα» λέει η Αθήνα που ανησυχεί

02/06/2013 - 17:01
Share on FacebookShare on Twitter

“Παρακολουθούμε τα πάντα , περιμένουμε οτιδήποτε, είμαστε έτοιμοι για όλα”. Η απάντηση από κορυφαίο αξιωματούχο που βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις της ηγετικής πυραμίδας των Ενόπλων Δυνάμεων. Και η ερώτηση ήταν αν ανησυχεί ότι η κρίση που αντιμετωπίζει το καθεστώς Ερντογάν στο εσωτερικό της Τουρκίας μπορεί να εξαχθεί στο Αιγαίο. Το σενάριο αυτό πάντα προκύπτει όταν η Τουρκία έχει θέμα. Ωστόσο αφήνοντας τα σενάρια και κοιτώντας πίσω την πραγματικότητα και την ιστορία ,διαπιστώνουμε ότι η Τουρκία έκανε την κίνηση της κλιμάκωσης όταν η Ελλάδα είχε σοβαρό πρόβλημα. Θα πείτε δεν έχει; Έχει αλλά μάλλον δεν εννοούμε το ίδιο.

Σταθερά έχουμε υποστηρίξει εδώ στο Onalert ότι η Τουρκία όσο νοιώθει ότι η Ελλάδα διατηρεί σε αξιοπρεπείς έστω “στροφές” τη λειτουργία της αμυντικής της μηχανής , δεν πρόκειται να τολμήσει κρίση τέτοιας έντασης που να μας ανησυχήσει σοβαρά. Θα συμφωνήσουμε ότι είναι δυσάρεστο , εκνευριστικό και ταπεινωτικό να βλέπει ο Έλληνας πολίτης ένα τουρκικό πλοίο να φθάνει ανοιχτά της Αττικής και να πλέει επί 12 ώρες στο Αιγαίο. Είναι προφανές ότι αυτός είναι ένας από τους στόχους της Τουρκίας. Να “χτίσουν” πεποίθηση νίκης, να “τραυματίσουν” την ψυχολογία της ελληνικής κοινής γνώμης. Υπάρχουν κι άλλοι στόχοι βέβαια που δεν μπορούν να απαλύνουν την οργή για την ανοχή μας αλλά πρέπει να τους γνωρίζουμ ε και να τους συνεκτιμούμε . Όπως για παράδειγμα ότι οι Τούρκοι προσπαθούν να μάθουν να κυβερνάνε πλοία στο Αιγαίο. Η “ατζαμοσύνη” τους είναι μυθική και από τη μία διασκεδάζει τους δικούς μας καπεταναίους ,αλλά από την άλλη τους εχει και στην “πίεση” γιατί η άγνοια των Τούρκων για τα βασικά πολλές φορές οδηγεί σε συνθήκες σύγκρουσης. Και βέβαια οι αλαζονικές βόλτες στο Αιγαίο έχουν κι ένα στοιχείο εκνευρισμού κάποιες φορές.

Το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί όπως έλεγε πριν μερικές μέρες αξιωματικός του ΠΝ “μέσα σε δευτερόλεπτα”, εννοώντας ότι το Ελληνικό ΠΝ θα μπορούσε να βυθίσει ένα τουρκικό πλοίο . Αλλά όπως πρόσθετε ο ίδιος αυτό είναι απόφαση της όποιας πολιτικής ηγεσίας που έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας. Εδώ είναι το θέμα που έχουμε και είναι πιστέψτε μας σοβαρότερο από το οικονομικό.

Όχι μόνο η σημερινή κυβέρνηση αλλά όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων 20 χρόνων δεν ασχολήθηκαν ποτέ σοβαρά και υπεύθυνα με το πως θα πρέπει να αντιμετωπίζει η χώρα τις συνεχώς κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις. Και υπάρχουν πολλά στάδια για να “κόψεις το βήχα” στον αντίπαλο πριν φθάσεις στο έσχατο και αρχίζεις να πατάς κουμπιά πυροδότησης. Ποτέ όλα αυτά τα χρόνια δεν έβαλε η Ελλάδα κόκκινες γραμμές. Ή για την ακρίβεια παρίστανε ότι έβαζε και στην πρώτη μικρή πίεση τις εγκατέλειπε και πήγαινε πιο πίσω. Αυτό έχουν “διαβάσει” οι Τούρκοι και σταδιακά αυξάνουν την πίεσή τους .

Οι ταραχές στην Άγκυρα είναι απολύτως λογικό να θέτουν την Αθήνα σ΄ αυτό που συνηθίζουμε να λέμε “κόκκινο συναγερμό”. Το θέμα είναι να υπάρχει όχι μόνο στα λόγια και στις “διαρροές” προς τους δημοσιογράφους. Σημασία έχει να είμαστε όλοι πρώτα απ΄ όλα ψύχραιμοι αλλά και έτοιμοι να υπερασπιστούμε την νομιμότητα την οποία μόνο εμείς μπορούμε να επικαλεστούμε.

Από την άλλη τα όσα γίνονται στην Τουρκία νομίζουμε ότι επιβεβαιώνουν αυτό που πολλές φορές έχουμε υποστηρίξει. Δεν πρέπει να υποτιμούμε αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπερεκτιμούμε την Τουρκία. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και αυτά που έχει μπροστά της είναι πολύ μεγάλα και πολύπλοκα.
 

Tags: ΑΙΓΑΙΟΕΛΛΑΔΑΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑΚΡΙΣΗΤΑΡΑΧΕΣΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

ΥΠΕΘΑ - τουρκικό υπουργείο Άμυνας
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το casus belli», λένε πηγές του ΥΠΕΘΑ – Η απάντηση στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας

04/12/2025 - 16:48
F-16 - Τουρκικό ΥΠΑΜ - Δένδιας
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Το τουρκικό ΥΠΑΜ απαντά στον Νίκο Δένδια για το νέο δόγμα αποτροπής στο Αιγαίο: «Δεν αποτελούμε απειλή, αλλά είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε»

04/12/2025 - 15:54
Μητσοτάκης
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα επιδιώκει το διάλογο με την Τουρκία χωρίς να υποχωρούμε από τις θέσεις μας»

03/12/2025 - 20:56

Διαβάστε Επίσης

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

Καιρός σήμερα: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας – Πού προβλέπονται ισχυρές βροχές

Σαν σήμερα: Το 1831 αρχίζει η Ε’ Εθνοσυνέλευση στο Άργος για να ψηφίσει νέο Σύνταγμα

«Το NATO πρέπει να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε υβριδικές απειλές», λέει ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της συμμαχίας

Κονγκό και Ρουάντα υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία παρουσία Τραμπ, αλλά οι μάχες συνεχίζονται

Βρετανία και Νορβηγία ενώνουν τις δυνάμεις τους για να «κυνηγούν» ρωσικά υποβρύχια και να προστατεύουν τις υποδομές στη Βόρεια Θάλασσα

Eastern Sentry: Η Γερμανία ανέπτυξε πέντε Eurofighter και 150 στρατιώτες στην Πολωνία

«ΚΙΜΩΝ»: «Ερχόμαστε σύντομα», το μήνυμα του πληρώματος της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI [vid]

Top News

Eurovision 2026: Παραμένει το Ισραήλ στον διαγωνισμό - Αποχωρούν Ολλανδία, Ισπανία, Ιρλανδία και Σλοβενία

Σκληρή σύγκρουση Κωνσταντοπούλου και Μαγειρία στην εξεταστική του ΟΠΕΚΕΠΕ: «Τρώτε με χρυσά κουτάλια» - «Είστε πλεύση λασπολογίας»

Σπύρος Μαρτίκας: Φίλος του τον διαψεύδει για την συμμορία των καζίνο - «Δεν γνωρίζω τα μέλη του κυκλώματος, του δάνεισα 200.000 ευρώ ως δάνειο»

Κακοκαιρία Byron: Νόμιμη η απουσία των δημοσίων υπαλλήλων που δεν θα μπορούν να προσέλθουν την Παρασκευή

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert