Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

F-35: "Ατυχής η απόφαση της Γερουσίας- Η Τουρκία έχει εναλλακτικές" δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός

19.06.2018 | 12:10
 Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπινίλι Γιλντρίμ, στις 19 Ιουνίου, επέκρινε την απόφαση της Γερουσίας των ΗΠΑ να εμποδίσει τις πωλήσεις των F-35 στην Τουρκία.

"Η απόφαση είναι μια ατυχής εξέλιξη", δήλωσε ο Yıldırım στους δημοσιογράφους.

"Η Τουρκία δεν είναι χωρίς εναλλακτικές λύσεις. Τέτοιες προσπάθειες είναι λυπηρές και αντιβαίνουν στην ψυχή της στρατηγικής εταιρικής σχέσης ", δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Τα σχόλια Yıldırım ήρθαν αφού η Γερουσία των ΗΠΑ στις 18 Ιουνίου ψήφισε το νομοσχέδιο αμυντικής πολιτικής καθώς και την τροπολογία που απαγορεύει τις πωλήσεις στην Τουρκία των F-35 της Lockheed Martin.

Η Ρεπουμπλικανικά ελεγχόμενη Γερουσία ψήφισε με 85 ψήφους υπέρ και 10 ψήφους κατά. Αυτή η ευρεία πλειοψηφία δίνει στη Γερουσία την δυνατότητα να ανατρέψει ακόμα και βέτο από τον Αμερικανό Πρόεδρο, αν αυτός αποφασίσει να το ασκήσει για να εμποδίσει το πάγωμα της παράδοσης των F-35 στην Τουρκία.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να πιστοποιήσει ότι η Τουρκία δεν απειλεί το ΝΑΤΟ, αγοράζει αμυντικό εξοπλισμό από τη Ρωσία ή κρατεί Αμερικανούς πολίτες, πριν να μπορέσουν να προχωρήσουν οι παραδώσεις των F-35 στην Τουρκία.

Οι γερουσιαστές συμπεριέλαβαν τη τροπολογία λόγω της φυλάκισης του αμερικανού πάστορα Andrew Brunson στην Τουρκία και της απόφασης της τουρκικής κυβέρνησης να αγοράσει σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία.

Με πληροφορίες από Hurriyet και Anadolu

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ