Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φόβοι για ανθρωπιστική καταστροφή στην Υεμένη

07.04.2015 | 10:25
Νέες μάχες στη νότια Υεμένη ανάμεσα στους σιίτες αντάρτες και υποστηρικτές του προέδρου της χώρας Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, ο οποιος υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 110 ανθρώπους, ενώ ο Ερυθρός Σταυρός συνεχίζει να αδυνατεί να διανείμει ανθρωπιστική βοήθεια.

Χθές ηταν η δωδέκατη ημέρα της επιχείρησης της συμμαχίας αραβικών κρατών υπό τη Σαουδική Αραβία. Οι μάχες επικεντρώνονταν στο νότιο τμήμα της Υεμένης, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 114 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 53 στο Άντεν, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, σύμφωνα με έναν απολογισμό από διάφορες πηγές.
Η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται κάθε ώρα στη χώρα όπου τα νοσοκομεία, ελλείψει φαρμάκων και αναλωσίμων, δεν είναι σε θέση να παράσχουν φροντίδες στους τραυματίες, που είναι εκατοντάδες.

Στη χώρα δεν φθάνει βοήθεια από το εξωτερικό. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) έκανε λόγο σήμερα για “επιμελητειακά προβλήματα” σε ό,τι αφορά τη διανομή βοήθειας.
“Έχουμε εγκρίσεις για την αποστολή ενός εμπορευματικού αεροσκάφους φορτωμένου με ιατρικές προμήθειες, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ, η Σιτάρα Τζαμπίν. Όμως υπάρχει πρόβλημα σε ό,τι αφορά την προσγείωση στο αεροδρόμιο της Σαναά, όπου “μπορούν να φθάσουν όλο και λιγότερα αεροσκάφη”.

Περίπου 48 τόνοι φαρμάκων και κουτιά με χειρουργικό εξοπλισμό αναμένουν το πράσινο φως για να αναχωρήσουν αεροπορικώς ή με πλοίο, σύμφωνα με τη ΔΕΕΣ, η οποία είναι επίσης έτοιμη να αποστείλει σκηνές, γεννήτριες και εξοπλισμό για την αποκατάσταση του δικτύου υδροδότησης, που έχει υποστεί μεγάλες ζημιές.
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή στο Άντεν, την μεγάλη πόλη του νότου όπου βρίσκεται ένα λιμάνι στρατηγικής σημασίας. Οι συγκρούσεις από την Κυριακή στοίχισαν τη ζωή σε “17 αμάχους και 10 μαχητές των λαϊκών επιτροπών”, υποστηρικτών του προέδρου Χάντι, ο οποίος έχει καταφύγει στο Ριάντ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ιατρική πηγή.

Από τη δική του πλευρά ένας στρατιωτικός έδωσε έναν απολογισμό 26 νεκρών στις τάξεις των σιιτών ανταρτών Χούτι, οι οποίοι θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν.
Οι παραστρατιωτικοί αυτοί και οι σύμμαχοί τους, οι στρατιωτικοί που είναι πιστοί στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, κατέλαβαν τον περασμένο χρόνο τη Σαναά και τεράστιες εκτάσεις στο βόρειο και το κεντρικό τμήμα της χώρας, πριν αρχίσουν να προελαύνουν τον Μάρτιο προς το Άντεν. Χθες Κυριακή, κατέλαβαν την έδρα της επαρχιακής διοίκησης.

Οι αντάρτες προσπάθησαν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, να προελάσουν προς τη συνοικία αλ Μοάλα, για να θέσουν υπό τον έλεγχό τους ένα λιμάνι εκεί. Συνάντησαν αντίσταση από τις “λαϊκές επιτροπές”, οι οποίες ανεφοδιάστηκαν με όπλα και πυρομαχικά από τη συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία. Νωρίς το απόγευμα χθες, μια μεγάλη στήλη πυκνού καπνού υψωνόταν από ένα πρατήριο καυσίμων κοντά στο αεροδρόμιο του Άντεν, χωρίς να έχει γίνει γνωστή η αιτία, σύμφωνα με έναν φωτοειδησεογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στην Ντάλεχ, επίσης στο νότο, οι μάχες στοίχισαν τη ζωή σε 19 αντάρτες και 15 μέλη των “λαϊκών επιτροπών”, σύμφωνα με έναν τοπικό αξιωματούχο.

Στη Ζιντζιμπάρ, πρωτεύουσα της επαρχίας Αμπιάν, ανατολικά του Άντεν, μέλη των “λαϊκών επιτροπών” πολιορκούν από την Κυριακή την Ταξιαρχία 115 του στρατού, τα μέλη της οποίας είναι πιστά στον πρώην πρόεδρο Σάλεχ ο οποίος έχει ταχθεί με τους Χούτι, σύμφωνα με υποστηρικτές του προέδρου Χάντι. Οι “λαϊκές επιτροπές” κατέλαβαν, με την υποστήριξη μαχητών που ανήκουν σε φυλές, τον έλεγχο της κοινότητας Ντούφες, στον οδικό άξονα που συνδέει τη Ζιντζιμπάρ με το Άντεν. Στις μάχες σκοτώθηκαν δύο μέλη των παραστρατιωτικών και πέντε Χούτι, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.

Ενώ στη Λαχζ, δυτικά του Άντεν, αεροπορικές επιδρομές της συμμαχίας στοχοθέτησαν την αεροπορική βάση αλ Άναντ κι ένα κοντινό στρατόπεδο, με αποτέλεσμα 10 αντάρτες να σκοτωθούν, ανέφερε πηγή του στρατού της Υεμένης.
Νωρίτερα η Ιορδανία, μέλος της συμμαχίας, ανακοίνωσε ότι απομακρύνθηκαν, μέσω Σαουδικής Αραβίας, 130 υπήκοοι της χώρας που βρίσκονταν στην Υεμένη, αυξάνοντας το σύνολο των Ιορδανών οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει εσπευσμένα τη χώρα αυτή σε 287.
Παράλληλα τρία ινδικά αεροσκάφη και ένα ρωσικό έφθασαν στη Σαναά για να συμβάλουν στην απομάκρυνση ξένων από τη χώρα, όπως διαπίστωσε φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Η Γαλλία απομάκρυνε διά θαλάσσης, με ένα πλοίο που απέπλευσε από την Μπάλχαφ (ανατολικά) 63 ξένους υπηκόους διαφόρων εθνικοτήτων, ανάμεσά τους 23 Γάλλους, οι οποίοι σε πρώτη φάση θα μεταφερθούν στο Τζιμπουτί.

Η σύγκρουση στην Υεμένη οδηγεί την ήδη πάμπτωχη χώρα προς μια ανθρωπιστική καταστροφή, προειδοποίησε από δική της πλευρά η UNICEF, το ταμείο του ΟΗΕ για τα παιδιά.
Σύμφωνα με τη UNICEF, ανάμεσα στους εκατοντάδες νεκρούς των τελευταίων ημερών είναι και 62 παιδιά, που έχασαν τη ζωή τους μόνο μέσα στην τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, και ο αριθμός ενδέχεται να είναι “πολύ χειρότερος” από αυτόν. Εν μέρει, σύμφωνα με την οργάνωση, αυτό οφείλεται στον μεγάλο αριθμό παιδιών που εμπλέκονται στις συγκρούσεις, στις τάξεις διαφόρων ενόπλων οργανώσεων.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ