Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Γαλλία "παγώνει" την παράδοση του Μιστράλ στη Ρωσία

25.11.2014 | 16:13
Η Γαλλία ανέβαλε σήμερα "μέχρι νεωτέρας" την παράδοση του πρώτου πολεμικού πλοίου Μιστράλ που παραγγέλθηκε από τη Ρωσία και την οποία το Παρίσι έχει εξαρτήσει από τη διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία -- μια απόφαση που έγινε δεκτή με επιφύλαξη από τη Μόσχα.

Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ "θεωρεί πως η σημερινή κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία εξακολουθεί να μην επιτρέπει" την παράδοση του πολεμικού πλοίου και "εκτιμά συνεπώς πως πρέπει να αναβάλει μέχρι νεωτέρας" την έγκρισή του, αναφέρεται σε σύντομη ανακοίνωση του δόθηκε στη δημοσιότητα από το προεδρικό μέγαρο.

Η Ρωσία δεν θα προσφύγει "προς το παρόν" στη δικαιοσύνη εναντίον της Γαλλίας, ήταν η πρώτη αντίδραση ενός ρώσου υφυπουργού Άμυνας, του Γιούρι Μπορίσοφ. "Θα περιμένουμε υπομονετικά", δήλωσε ο Μπορίσοφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti. "Προς το παρόν, δεν θα προβούμε σε καμιά ενέργεια", πρόσθεσε.

Το πρώτο Μιστράλ, το "Βλαδιβοστόκ", επρόκειτο αρχικά να παραδοθεί στη Μόσχα στα μέσα Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του ύψους 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ συμβολαίου που υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2011 από τη Ρωσία και τη ναυπηγική εταιρεία DCNS επί προεδρίας του Νικολά Σαρκοζί.

Όμως ο Ολάντ, ο σοσιαλιστής διάδοχός του, αποφάσισε στις αρχές Σεπτεμβρίου να εξαρτήσει την παράδοση των πλοίων αυτών, η οποία επικρίνεται πολύ από τις χώρες του ΝΑΤΟ και κυρίως τις ΗΠΑ, από την πολιτική διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία.

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους επανέλαβε επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες πως η κατάπαυση του πυρός που προβλέπεται από τη συμφωνία που υπογράφηκε στις 5 Σεπτεμβρίου στο Μινσκ πρέπει να γίνει "πλήρως σεβαστή" στην Ουκρανία πριν προχωρήσει το Παρίσι στην παράδοση του "Βλαδιβοστόκ".

"Οι προϋποθέσεις για μια παράδοση δεν υπάρχουν σήμερα για προφανείς λόγους (...) Θέλουμε να επιστρέψουμε στις συμφωνίες του Μινσκ", επανέλαβε πριν από την ανακοίνωση του μεγάρου των Ηλυσίων, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

Δείτε παρακάτω βίντεο από τη ναυπήγηση του εν λόγω σκάφους:Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή Εικόνας: Defence Industry Daily
Πηγή Βίντεο: youtube/NavyRecognition 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ