Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γαλλοβρετανικός άξονας στην ΕΕ για κυρώσεις στην χρήση χημικών όπλων

14.10.2018 | 11:47
Το Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του, πως οι ευρωπαϊκές χώρες πρόκειται να υιοθετήσουν αύριο πρόταση της Βρετανίας και της Γαλλίας που προβλέπει κυρώσεις για τη χρήση χημικών όπλων.

Κατά τη διάρκεια της αυριανής σύσκεψης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, οι ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να υιοθετήσουν επισήμως μια πολιτική κυρώσεων εναντίον των χημικών όπλων, σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας της Βρετανίας.

Ύστερα από μεγάλες πιέσεις που άσκησε η Βρετανία και άλλοι κοντινοί εταίροι, θα υιοθετηθεί επισήμως αύριο, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, μια πολιτική κυρώσεων εναντίον των χημικών όπλων που κατέθεσαν η Βρετανία και η Γαλλία, στον απόηχο των επιθέσεων στη Συρία και το Σάλσμπερι,

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ, πάντως, πρόκειται να συναντηθεί με τους ομολόγους του από την Πολωνία, την Τσεχία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία, τη Βουλγαρία, την Κροατία και τη Ρουμανία, στην επίσημη κατοικία του, πριν μεταβεί στο Λουξεμβούργο.

«Ο υπουργός θα χρησιμοποιήσει αυτή τη συγκυρία για να διασφαλίσει ότι ορισμένα άτομα και οντότητες που είναι υπεύθυνα για τη χρήση και τη διασπορά των χημικών όπλων σε όλο τον κόσμο, να τεθούν υπό το καθεστώς των κυρώσεων πολύ σύντομα.

Επίσης θα πει στους ομολόγους του στο ΣΕΥ ότι οι συζητήσεις για τις κυρώσεις για κυβερνοεπιθέσεις θα πρέπει να επιταχυνθεί», τονίζει επίσης η ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, ο Τζέρεμι Χαντ τονίζει ότι οι νέες αυτές κυρώσεις «είναι κρίσιμες, όμως δεν είναι το τέλος αυτής της ιστορίας».

«Για πολλά χρόνια υπάρχει ένα διεθνές ταμπού για τη χρήση των χημικών όπλων, όμως αυτό αμφισβητείται μετά τη Συρία και το Σάλσμπερι. Πρέπει τώρα να τραβήξουμε ξανά την κόκκινη γραμμή που λέει ότι όποιος χρησιμοποιεί τέτοια τρομερά όπλα θα πληρώνει πάντα πολύ μεγάλο τίμημα», τονίζει συγκεκριμένα ο βρετανός υπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Μαρτίου, ο ρώσος πρώην κατάσκοπος Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια βρέθηκαν αναίσθητοι σε παγκάκι στην πόλη Σάλσμπερι της Βρετανίας. Το Λονδίνο κατηγορεί τη Ρωσία ότι ενορχήστρωσε την επίθεση και υποστηρίζει ότι χρησιμοποιήθηκε ο νευροτοξικός παράγοντας A234 για τη δηλητηρίασή τους.

Πηγή: Sputnik
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ