Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ασφάλεια ...συνόρων προσφέρει η Γερμανία!

28.11.2012 | 21:42
Η  ενίσχυση της συνεργασίας σε ζητήματα μετανάστευσης, ασύλου και ασφάλειας συνόρων είναι μεταξύ των 10 τομέων  που η Γερμανία είναι διατεθειμένη - και συμφώνησε για αυτό - να προσφέρει  στην Ελλάδα.

Η μεγάλη ...δόση ...''συνεργασίας''  Ελλάδας και Γερμανίας ήρθε αμέσως μετά την έγκριση - σε 3-4 δόσεις- της βοήθειας των 44 εκ. ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ! Όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση  υπάρχει ο θεσμός της   ''Ελληνογερμανικής Εταιρικής Σχέσης'' που έχει σαν στόχο να συμβάλλει στις προσπάθειες της Ελληνικής κυβέρνησης για ανάπτυξη της οικονομίας και επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
 
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν  - ανακοινώθηκε - συναντήθηκαν στην Αθήνα οι συντονιστές της διμερούς συνεργασίας, η Υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας κ. Emily Haber (Έμιλυ Χάμπερ) και ο κ. Σταύρος Παπασταύρου, Διευθυντής του Γραφείου Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνών Σχέσεων της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού και επιβεβαιώθηκε η βούληση των δύο πλευρών για διμερή συνεργασία σε δέκα τομείς συνολικά.
 
Στους δέκα τομείς συγκαταλέγονται:
1. Συνεργασία για την αναμόρφωση του συστήματος υγείας, στο πλαίσιο και της ευρωπαϊκής ομάδας δράσης (Task Force).
2. Συνεργασία για την οικονομική ανάπτυξη και ειδικότερα τη δημιουργία της «Τράπεζα Ανάπτυξης».
3. Η ενίσχυση της συνεργασίας σε ζητήματα μετανάστευσης, ασύλου και ασφάλειας συνόρων.
4. Συνεργασία για ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα Τουριστικής Ανάπτυξης.
5. Συνεργασία στον τομέα της Έρευνας και Τεχνολογίας.
6. Συνεργασία στην αναμόρφωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο της κοινοτικής ομάδας δράσης (Task Force) και της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.
7. Συνεργασία σε θέματα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
8. Συνεργασία και ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε εργασιακά θέματα.
9. Συνεργασία σε διμερή προγράμματα επισκέψεων.
10. Συνεργασία στον τομέα της Παιδείας, κατάρτισης και πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων.
Βεβαίως ανακοίνωση για το τί ακριβώς θα περιλαμβανει αυτή η γερμανική συμβολή στην διμερή συνεργασία, δεν υπήρξε, αλλά είναι θετικό ότι υπήρξε η βούληση και ο προσδιορισμός των τομέωνν . Εκτιμάται ότι σιγά σιγά  το πλαίσιο θα εξειδικευτεί.
 
 1.000 Υποτροφίες και Επαγγελματική εκπαίδευση

Επιπλέον υπήρξε και κάτι πιο ...χειροπιαστό: Ανακοινώθηκε, ότι στο πλαίσιο της εν λόγω συνεργασίας συμφωνήθηκε όπως η Γερμανία προσφέρει, στην επόμενη 5ετία, χίλιες νέες εκπαιδευτικές υποτροφίες για φοιτήτριες και φοιτητές από την Ελλάδα.  Παράλληλα, θα ενισχυθούν προγράμματα στήριξης της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Τέλος, οι δύο συντονιστές συμφώνησαν στη στενότερη παρακολούθηση και στην ταχεία εφαρμογή των πρωτοβουλιών στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Εταιρικής Σχέσης. 

 

ΣΧΟΛΙΑ