Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γερμανία: Μπλοκάρει στρατιωτικές παραγγελίες προς την Τουρκία

23.03.2017 | 23:46
 Έντεκα στρατιωτικές παραγγελίες έχει μπλοκάρει η Γερμανία προς την Τουρκία γράφει η Deutsche Welle.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις κουρδικές περιοχές είναι ο κύριος λόγος και προσθέτει οτι η Άγκυρα δεν πληττεται στρατιωτικά.

Η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να μπλοκάρει μια σειρά από εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία αφορά έντεκα παραγγελίες και ελήφθη πολύ πριν τη σημερινή κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δυο χωρών γράφει η Deutsche Welle. Ο Γιαν Φαν Άκεν, βουλευτής του κόμματος η Αριστερά, λέει στην DW σχετικά: "Αιφνιδιαστικά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αρνήθηκε να προχωρήσει τους τελευταίους τρεις μήνες σε εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία, πρόκειται συνολικά για έντεκα εξαγωγές. Αυτό είναι κάτι καινούργιο και δείχνει ότι δεν πρέπει απαραίτητα να προμηθεύει κανείς με όπλα χώρες που ανήκουν στο ΝΑΤΟ εάν αυτές καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα".

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το γεγονός οτι πλήττεται έμμεσα ο κουρδικός πληθυσμός απο τις επιχειρήσεις της τουρκικής αστυνομίας και του τουρκικού στρατού κατά του PKK είναι ο λόγος για την στάση της Γερμανίας. Το PKK, είναι απαγορευμένο τόσο στην Τουρκία όσο και στη Γερμανία και συμπεριλαμβάνεται στη λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων. Πρόσφατα ο ΟΗΕ επέρριψαν στην Τουρκία συχνές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις κουρδικές περιοχές.

Η Τουρκία είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος τη Γερμανίας στο θέμα των εξαγωγών. Το 2015 εγκρίθηκαν 270 εξαγωγές ύψους 39 εκατομμυρίων ευρώ. Το πρώτο εξάμηνο του 2016, η Τουρκία από την 25η θέση έφθασε στην 8η θέση και η αξία των παραγγελιών άγγιξε τα 76 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο η απαγόρευση των εξαγωγών δεν επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην Τουρκία στην πραγματικότητα. Στρατιωτικά η Τουρκία δεν θα πληγεί ιδιαίτερα από αυτή την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης ωστόσο πολιτικά δεν είναι σίγουρα μια κίνηση αβροφροσύνης, πολύ περισσότερο σε μια περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις των δύο χωρών είναι ιδιαίτερα τεταμένες καταλήγει το δημοσίευμα της DW.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ