Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γερμανικά πολεμικά πλοία στη Σούδα για τις επιχειρήσεις κατά των δουλεμπόρων

03.05.2015 | 10:01
Επιμέλεια Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ
Δυο γερμανικά πολεμικά πλοία- η φρεγάτα Hessen και το πλοίο υποστήριξης Berlin -θα εφοδιαστούν στη βάση της Σούδας πριν πάρουν μέρος σε επιχειρήσεις έρευνας -διάσωσης παρανομων μεταναστών στην Μεσόγειο

Σύμφωνα με τη δήλωση που έγινε από την Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων της Γερμανία τα δυο πολεμικά πλοία  στην Κρήτη σχεδιάστηκε να καταπλεύσουν για να εφοδιαστούν με υλικά βοήθειας σε  μετανάστες που κινδυνεύουν ή ναυαγούς μετανάστες- κουβέρτες, τρόφιμα, φάρμακα κλπ. Τα δυο γερμανικά πλοία συμμετείχαν στην επιχείρηση Atalanta κατά των Σομαλών πειρατών στο Κέρας της Αφρικής.


Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν αποφασίσει στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που συγκλήθηκε μετά τον θάνατο εκατοντάδων μεταναστών στη Μεσόγειο να εντατικοποιήσουν τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και τον αγώνα κατά των δουλεμπόρων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις τα πολεμικά πλοία θα δράσουν ανεξάρτητα από τον ευρωπαϊκό οργανισμό για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων Frontex.


Η φρεγάτα Hessen είναι εξοπλισμένη με ένα σύστημα ραντάρ που θα της επιτρέψει να εντοπίσει σκάφη με διακινούμενους μετανάστες  40 χιλιόμετρα (25 μίλια) μακριά. Θα είναι επίσης σε θέση να πάρει μέχρι και 100 άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Το πλοίο υποστήριξης μάχης, από την άλλη πλευρά, είναι εξοπλισμένο με ένα στρατιωτικό νοσοκομείο και έχει την ικανότητα για τη νοσηλεία 250 ατόμων για δύο ημέρες.

Τα πλοία που θα ξεκινήσουν τις εργασίες τους στη Μεσόγειο, παρά τις κάποιες αναφορές,  δεν έχουν ξεκαθαριστεί  όλες οι λεπτομέρειες της αποστολής τους.Μια πηγή από την Γερμανία ανέφερε ότι εκτός από κινδυνεύοντες μετανάστες είπε επίσης ότι τα δύο γερμανικά πλοία δεν θα είναι επιφορτισμένη με την προσπάθεια να πιάσει διακινητές ανθρώπων που παίρνουν χρήματα από επίδοξους μετανάστες.

 Η Γερμανίδα  υπουργός Άμυνας Ursula von der Leyen ανακοίνωσε πριν από μία εβδομάδα ότι είχε παραγγείλει τα δύο πλοία για τη μεταφορά στον Μεσόγειο το συντομότερο δυνατόν.

"Αυτό είναι το πρώτο και κύριο λόγο για να βοηθήσει τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο στη Μεσόγειο, και τη σωτηρία των προσφύγων από πνιγμό», είπε.

Η Γαλλία και η Βρετανία είναι μεταξύ των χωρών της ΕΕ που υποσχέθηκε κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών τον περασμένο μήνα να στείλουν περισσότερα πλοία στη Μεσόγειο να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης να τριπλασιασμό των πόρων για την αποστολή Triton  προστασίας των συνόρων.

Οι συγκρούσεις στη Συρία και τη Λιβύη έχουν συμβάλει σε μια σημαντική αύξηση του αριθμού των μεταναστών που επιχειρούν τη διέλευση προς Ευρώπη. 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ