Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γκουτέρες: Βρισκόμαστε αντιμέτωποι σε επικίνδυνους καιρούς

03.05.2018 | 10:10
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε πως βρισκόμαστε αντιμέτωποι σε δύσκολους καιρούς, αναφερόμενος στις εξελίξεις με την πυρηνική συμφωνία του Ιράν και τις απειλές των ΗΠΑ για αποχώρηση από αυτήν. 

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε σήμερα κατά της ακύρωσης της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αν δεν υπάρχει κάποια καλή εναλλακτική για να την αντικαταστήσει.

Σε συνέντευξή του στο BBC ο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι αν δεν διατηρηθεί η συμφωνία, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να ξεσπάσει πόλεμος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σφοδρός επικριτής της εν λόγω συμφωνίας, απειλεί να αποσύρει τη χώρα του από αυτή, κλιμακώνοντας τη διπλωματική ένταση με το Ιράν καθώς και με τους συμμάχους των ΗΠΑ που επιθυμούν τη διατήρησή της. Ο Τραμπ έχει περιθώριο ως τις 12 Μαΐου για να αποφασίσει αν θα παραμείνουν οι ΗΠΑ στη συμφωνία.

«Αν κάποια μέρα υπάρξει μια καλύτερη συμφωνία για να την αντικαταστήσει, τότε καλά, όμως δεν θα πρέπει να την ακυρώσουμε αν δεν έχουμε μια καλή εναλλακτική», τόνισε ο Γκουτέρες. «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με επικίνδυνους καιρούς», προειδοποίησε.

«Πιστεύω ότι η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ήταν μια διπλωματική νίκη και είναι σημαντικό να τη διατηρήσουμε, αλλά επίσης πιστεύω ότι υπάρχουν σημεία για τα οποία είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε έναν ουσιαστικό διάλογο διότι βλέπω ότι η περιοχή είναι σε μια πολύ επικίνδυνη θέση», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

«Κατανοώ τις ανησυχίες κάποιων χωρών σχετικά με την ιρανική επιρροή σε άλλες χώρες της περιοχής. Οπότε πιστεύω ότι θα πρέπει να διαχωρίσουμε τα πράγματα», εξήγησε. 

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ