Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ρωσία αντιστέκεται στις αμερικανικές πιέσεις για την Συρία

11.12.2012 | 13:47
Η Ρωσία έχει αντισταθεί στις πρόσφατες αμερικανικές πιέσεις να πείσει το Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να παραιτηθεί και να απειλήσει τη Δαμασκό με κυρώσεις, με την ελπίδα ότι θα τερματιστεί ο εμφύλιος στη Συρία, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας Κομερσάντ.
Το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται πηγές τις οποίες δεν κατονομάζει, ενισχύει τις ενδείξεις ότι η Ρωσία δεν είναι προετοιμασμένη να πιέσει για την παραίτηση του Άσαντ, παρά τις προσπάθειες να κρατήσει αποστάσεις από τον μακροχρόνιο σύμμαχό της και αγοραστή ρωσικών όπλων.

"Η Ρωσία δε σκοπεύει να πείσει το σύρο ηγέτη να εγκαταλείψει με τη θέλησή του τη θέση του", γράφει η Κομερσάντ ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι εξακολουθεί να υπάρχει χάσμα μετά τις δυο πρόσφατες συναντήσεις Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων με το διεθνή απεσταλμένο Λαχντάρ Μπραχίμι.
Σύμφωνα με την Κομερσάντ, "η Μόσχα είναι πεπεισμένη ότι ο 'Ασαντ δε θα φύγει με τη θέλησή του".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι πρόσφατες εκκλήσεις προς τη Μόσχα έγιναν από την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, στη διάρκεια των συναντήσεων που είχε με τον Λαβρόφ στο Δουβλίνο την Πέμπτη και στην Καμπότζη τον περασμένο μήνα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Κλίντον είπε στον Λαβρόφ ότι κυβέρνηση Άσαντ θα πέσει αργά ή γρήγορα και ότι εάν δεν συγκροτηθεί μια μεταβατική κυβέρνηση, η Συρία είναι πιθανό να βυθιστεί στο χάος και τη βία. Η Κλίντον εξέφρασε επίσης ανησυχίες για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση Άσαντ να κάνει χρήση χημικών όπλων εναντίον των ανταρτών ή να γίνει χρήση των όπλων αυτών από τους συμμάχους της εάν πέσει η συριακή κυβέρνηση.

Η εφημερίδα προσθέτει ότι η Κλίντον προσπάθησε ανεπιτυχώς να πείσει τον Λαβρόφ να εξετάσει το ενδεχόμενο να απειλήσει την κυβέρνηση Άσαντ με υποστηριζόμενες από τον ΟΗΕ οικονομικές και διπλωματικές κυρώσεις, εάν δε σταματήσει κάθε στρατιωτική ενέργεια. 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ