Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Ήλιος»: Δημόσια πρόσβαση στον αστυνομικό φάκελο της μεγάλης αεροπορικής τραγωδίας

03.01.2019 | 09:43
 Στο Κρατικό Αρχείο της Κύπρου ώστε να έχουν πρόσβαση οι πολίτες, θα παραδοθεί σύντομα ο ογκωδέστατος φάκελος της Αστυνομίας για την αεροπορική τραγωδία της Ήλιος, στον οποίο καταγράφονται συγκλονιστικές μαρτυρίες για τα αίτια πτώσης του μοιραίου Μπόινγκ.

Η Αστυνομία βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με το Κρατικό Αρχείο και έχουν γίνει οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε τα έγγραφα και το άλλο υλικό να παραδοθούν σε συγκεκριμένη μορφή για να είναι αξιοποιήσιμα. Μιλάμε για χιλιάδες έγγραφα που φυλάσσονται σε ασφαλή χώρο σε μιαν ολόκληρη αποθήκη της Αστυνομίας. Πρόκειται για τον ποινικό φάκελο που παρουσιάστηκε το 2009 στο δικαστήριο, ο οποίος αποτελείται από 50 περίπου κιβώτια, ενώ τα τεκμήρια ανέρχονται στις 4.500 χιλιάδες. Επίσης, περιλαμβάνεται μεγάλος αριθμός ψηφιακών δίσκων ή DVDs που περιέχουν φωτογραφίες ή βίντεο τόσο των θυμάτων όσο και της σκηνής του αεροπορικού δυστυχήματος στο Γραμματικό.

Όπως πληροφορούμαστε, στο υλικό που θα παραδοθεί στο Κρατικό Αρχείο υπάρχουν φωτογραφίες αλλά και καταθέσεις που δεν θα δουν ποτέ το φως της δημοσιότητας, λόγω του περιεχομένου τους. Πρόκειται κυρίως για φωτογραφίες από τις νεκροψίες των θυμάτων και τις εκθέσεις των ιατροδικαστών, που για ευνόητους λόγους δεν μπορούν να τεθούν σε δημόσια πρόσβαση. Σημειώνεται ότι προσωπικά αντικείμενα παιδιών που έχασαν τη ζωή τους κατά την αεροπορική τραγωδία δόθηκαν στους οικείους τους, ενώ τα εξαρτήματα του αεροσκάφους που κατείχε η Αστυνομία για σκοπούς της δίκης, επιστράφηκαν στις ελληνικές Αρχές από τον ανακριτή της υπόθεσης Θεμιστό Αρναούτη.

Τα έγγραφα που προέκυψαν από την αστυνομική έρευνα και το υπόλοιπο υλικό έχουν ήδη επιθεωρηθεί από λειτουργούς του Κρατικού Αρχείου και έγιναν οι απαραίτητες συστάσεις για τον τρόπο αρχειοθέτησής τους. Αναμένεται ότι 14 χρόνια μετά τη χειρότερη αεροπορική τραγωδία που έπληξε την Κύπρο και την Ελλάδα  θα δοθεί όλο το υλικό που έχει συγκεντρωθεί, ώστε μελλοντικά όποιος επιθυμεί να ανατρέξει σε μαρτυρίες και εκθέσεις για να πληροφορηθεί ποιος ευθύνεται για την απώλεια 121 ανθρώπων.

Σημειώνεται ότι σε δίκη για την τραγωδία παραπέμφθηκαν τέσσερα στελέχη της «Ήλιος», τα οποία το 2011 αθωώθηκαν και απαλλάχτηκαν από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν. Ενώ τον Γενάρη του 2012 ασκήθηκε έφεση από τη Γενική Εισαγγελία, μεσολάβησε η απόφαση δικαστηρίου στην Ελλάδα που καταδίκασε ερήμην τα ίδια πρόσωπα με εξαγοράσιμες ποινές. Το Εφετείο στην Κύπρο διέταξε την επανεκδίκαση της υπόθεσης, ωστόσο, λόγω μεσολάβησης της καταδίκης στην Ελλάδα, αποφασίστηκε ότι δεν μπορούν οι «4» να δικαστούν δύο φορές και έτσι η υπόθεση αρχειοθετήθηκε.

Πηγή Philenews

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ