Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΠΑ: Δεν παραδίδει τα πυρηνικά της όπλα η Βόρειος Κορέα

21.06.2018 | 11:46
Κανένα σημάδι από την Βόρεια Κορέα ότι αναστέλλει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων, παραδέχεται ο Μάττις. Έντονη ανησυχία στον Λευκό Οίκο, καθώς κανείς δεν ξέρει πότε ακριβώς θα γίνει συνάντηση για την πρόοδο του ζητήματος, σε αντίθεση με την υπόσχεση του Τραμπ μετά τη σύνοδο κορυφής της Σιγκαπούρης.

Ο Αμερικανός υπουργος άμυνας, Τζεημς Ματτις, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τα μέτρα που έλαβε η Βόρεια Κορέα για την κατάργηση του προγράμματος πυρηνικών όπλων από τη Διάσκεψη Κορυφής της Σιγκαπούρης και δεν περιμένει κανένα στο άμεσο μέλλον.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι η Βόρεια Κορέα είχε αρχίσει την καταστροφή ενός χώρου δοκιμών πυραύλων ή θα άρχιζε μόλις επέστρεψε ο Κιμ από τη σύνοδο κορυφής. Σε αντάλλαγμα, ο Τραμπ διέταξε την αναστολή των στρατιωτικών ασκήσεων με τη Νότια Κορέα, μια μακρόχρονη απαίτηση του καθεστώτος της Πιονγκγιάνγκ. Αυτή την εβδομάδα το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι ο σχεδιασμός για τις επόμενες προγραμματισμένες ασκήσεις τον Αύγουστο είχε σταματήσει.

'Επειτα, ο υπουργός πρόσθεσε: "Οι λεπτομερείς διαπραγματεύσεις δεν έχουν ξεκινήσει. Δεν θα το περίμενα σε αυτό το σημείο. "

Μετά τη συνάντηση της Σιγκαπούρης, ο Τραμπ δήλωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών του, ο Μάικ Πομπέο και ο σύμβουλος για την εθνική ασφάλεια, Τζον Μπολτον, θα συμμετάσχουν στις συναντήσεις παρακολούθησης με αξιωματούχους της Βόρειας Κορέας αυτή την εβδομάδα για να «ξεκινήσουν τις λεπτομέρειες» της συμφωνίας αποπυρηνικοποίησης πίστευε ότι είχε χτυπήσει με τον Κιμ.

Τόσο η Τραμπ όσο και ο Πομπέο προέβλεπαν ότι οι επόμενες συνομιλίες με αξιωματούχους της Βόρειας Κορέας θα πραγματοποιηθούν την εβδομάδα μετά τη σύνοδο κορυφής της 12ης Ιουνίου.

"Θα συναντηθούμε την επόμενη εβδομάδα για να πάμε στις λεπτομέρειες", δήλωσε ο Τραμπ σε συνέντευξη τύπου μετά τη διάσκεψη κορυφής στη Σιγκαπούρη.

Την επόμενη μέρα ο Πομπέο δήλωσε: "Δεν ξέρω ακριβώς τι χρονικό διάστημα θα περάσει για την επόμενη συνομιλία μας με τη Βόρεια Κορέα", ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών. "Θα περίμενα ότι θα είναι αρκετά γρήγορα αφού επιστρέψουμε στις πατρίδες μας. Δεν ξέρω ακριβώς ποια μορφή θα πάρει, αλλά είμαι πολύ σίγουρος ότι κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουμε τις συνομιλίες».

Αυτή η δέσμευση δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι στιγμής.

Ο Μπόλτον δήλωσε την Τετάρτη ότι «ο Πομπέο και άλλοι» θα συναντηθούν με τους βορειοκορεάτες ομολόγους τους, προσθέτοντας ότι «θα μάθουμε σύντομα εάν έχουν λάβει αυτή τη στρατηγική απόφαση».

Τέλος, ανέφερε ότι οι αμερικανοί αξιωματούχοι προσπάθησαν και απέτυχαν να πείσουν τους Βορειοκορεάτες να συμπεριλάβουν στην κοινή δήλωση στη Σιγκαπούρη, δεσμεύοντας τους για τον "πλήρη, επαληθεύσιμο και μη αναστρέψιμο" αφοπλισμό, με ένα χρονοδιάγραμμα για τη διεξαγωγή του μέχρι το 2020.


Πηγή: The Guadian

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ