Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΠΑ:Οχι σε ελεγχο Ιράν για μεταφορά όπλων

21.09.2012 | 10:43
 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σκοπεύουν να συνδέσουν την αμερικανική βοήθεια προς το Ιράκ με την εκπλήρωση του αιτήματος της Ουάσινγκτον για την επιθεώρηση των ιρανικών αεροσκαφών που χρησιμοποιούν τον ιρακινό εναέριο χώρο και θεωρούνται ύποπτα για μεταφορά όπλων και στρατιωτικού προσωπικού προς τη Συρία.

Η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ δήλωσε οτι "Δεν θέλουμε να συνδέσουμε τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών προς το Ιράκ με το θέμα των ιρανικών πτήσεων, ιδιαίτερα διότι η βοήθειά μας προορίζεται εν μέρει για την ενίσχυση της ασφάλειας της χώρας και την οικοδόμηση συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας". 

Η Ουάσινγκτον έχει ζητήσει επανειλημμένα από τη Βαγδάτη να προσγειώνει και να επιθεωρεί τα ιρανικά αεροσκάφη που πετούν στο εναέριο χώρο του Ιράκ και κατευθύνονται προς τη Συρία και με τη σειρα της η Τεχεράνη έχει βεβαιώσει τον πρωθυπουργό του Ιράκ Νούρι αλ-Μάλικι ότι με την ιρανική αερογέφυρα μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Συρία.

Ωστόσο, αμερικανοί αξιωματούχοι είναι πεπεισμένοι ότι τα ιρανικά αεροσκάφη μεταφέρουν όπλα και στρατιωτικό προσωπικό.
"Ανησυχούμε πολύ με την ιδέα ότι το Ιράν εξοπλίζει τη Συρία. Υπάρχουν αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που δεσμεύουν τις χώρες να υποστηρίξουν την εφαρμογή του εμπάργκο στην αποστολή ιρανικών όπλων προς άλλες χώρες. Ζητούμε από τους Ιρακινούς να είναι σε επιφυλακή απέναντι σε οποιαδήποτε κατάχρηση στον εναέριο χώρο τους, που μπορεί να παραβιάζει τις αποφάσεις αυτές", είπε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Τον Μάρτιο, το Ιράκ προειδοποίησε το Ιράν ότι δεν θα ανεχθεί τη διέλευση μέσω του εδάφους του ή του εναερίου χώρου του όπλων με προορισμό τη Συρία, μετά τη σχετική προειδοποίηση της Ουάσινγκτον προς τη Βαγδάτη. Ηδη τότε οι ΗΠΑ θεωρούσαν ότι τα ιρανικά αεροσκάφη με προορισμό τη Συρία μεταφέρουν όπλα.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ